«Η αποστρατεία του κ. Σφακιανάκη ήταν προδιαγεγραμμένη εδώ και έναν χρόνο, όταν είχε αντιδράσει στις περυσινές κρίσεις με πρωτοφανή για τα δεδομένα στο εσωτερικό του Σώματος σφοδρότητα αναφορικά με τη μετάθεσή του από τη Διευθυνση Δίωξης Ηλεκρονικού Εγκλήματος στο επιτελείο της ΕΛ.ΑΣ. Από τότε γεννήθηκε μεγάλη δυσφορία από την ηγεσία της Αστυνομίας και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που διήρκεσε μέχρι τώρα. Υπήρξαν πληροφορίες για κάποια εκκρεμή έρευνα σε βάρος του, χωρίς όμως επιβεβαίωση. Επιπλέον φαίνεται να υπήρξαν παρεμβάσεις από υπουργούς της κυβέρνησης, οι οποίοι και άλλη φορά έχουν παρέμβει στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ.
»Τον τελευταίο χρόνο τού δόθηκαν ορισμένα καθήκοντα που σχετίζονταν με τυχόν χρήση του ηλεκτρονικού συστήματος ασφαλείας C4Ι των Ολυμπιακών Αγώνων ή με την περίθαλψη των αστυνομικών . Ίσως όμως και ο ίδιος γνώριζε ότι το τέλος πλησίαζε, παρότι δημιουργείτο η ψευδαίσθηση ότι η κατάσταση είχε εξομαλυνθεί.
»Ωστόσο η κοινή γνώμη, που δηλώνει έκπληκτη για τη μετάθεση ή τη φυγή του, οφείλει να γνωρίζει ότι ένας αξιωματικός με εξειδίκευση σε έναν τομέα, όπως ο κ. Σφακιανάκης, δεν μπορεί να μείνει για πάντα στο ίδιο πόστο. Παίρνει μεγαλύτερους βαθμούς, καλύπτει αντίστοιχες θέσεις και σχετικά σύντομα σε ηλικία 55-57 ετών αποστρατεύεται. Δεν μπορεί να μείνει για πάντα στην Αστυνομία. Το ίδιο έχει συμβεί και με άλλους ιδιαίτερα επιτυχημένους αξιωματικούς σε άλλες θέσεις».
Αυτό επεσήμανε, μιλώντας προς «Το Βήμα», στέλεχος της λεωφόρου Κατεχάκη σχετικά με την αποστρατεία τού επί σειρά ετών διατελέσαντος προϊσταμένου της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και ιδιαίτερα δημοφιλούς αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. κ. Μανώλη Σφακιανάκη. Μία επιλογή που προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων και αποριών στην κοινή γνώμη, όμως σε μεγάλο τμήμα του αστυνομικού Σώματος έχει άλλες αναγωγές.
Όλα αυτά τη στιγμή που ο κ. Σφακιανάκης σχεδιάζει την ίδρυση ιδιωτικού κολεγίου για το ηλεκτρονικό έγκλημα και άλλες πρωτοβουλίες, ενώ «πολιορκείται» από τον ιδιωτικό τομέα
και από επιχειρήσεις. Μάλιστα δεν μπορεί να αποκλεισθεί να κινηθεί δικαστικώς για να επανέλθει στην ΕΛ.ΑΣ., παρότι ο ίδιος δεν εκδηλώνει τη δυσαρέσκειά του.
Ο κ. Σφακιανάκης έχει πραγματοποιήσει περίπου 12.000 επιτυχημένες έρευνες για το έγκλημα στο Διαδίκτυο. Κάθε χρόνο η υπηρεσία του χειριζόταν περίπου 1.000 υποθέσεις ηλεκτρονικής απάτης, 60 υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας, 300 υποθέσεις παραβίασης προσωπικών δεδομένων.
Από τις πιο σημαντικές υποθέσεις ήταν η ηλεκτρονική αλληλογραφία του πρώην ισχυρού άνδρα της Siemens Μιχάλη Χριστοφοράκου με πολιτικά πρόσωπα που παρέδωσε στη Βουλή, η ανακάλυψη των δραστών της υφαρπαγής στοιχείων εκατομμυρίων φορολογουμένων, το περιβόητο e-mail από βρετανική τράπεζα το 2011 για την «αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους», οι υβριστές του σπουδαστή της Γαλακτοκομικής Σχολής στα Γιάννενα Βαγγέλη Γιακουμάκη, ο εντοπισμός των ελλήνων «Αnonymous» και πολλές άλλες. Ακόμη υποβοηθούσε εκατοντάδες επιχειρήσεις να εντοπίσουν απάτες, παραβιάσεις στα ηλεκτρονικά συστήματά τους, προχώρησε σε εκατοντάδες σεμινάρια και ομιλίες σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και στη Βουλή. Επιπλέον, του είχε απονεμηθεί σειρά βραβείων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την Ακαδημία Αθηνών κ.ά.
Υπήρχαν όμως και αμφισβητίες του κ. Σφακιανάκη, που του απέδιδαν «υπερβολή και υπερπροβολή». Σημείωναν ότι πολλές από τις 1.400 περιπτώσεις «αποτροπής αυτοκτονιών» μέσω Internet που είχε αναδείξει την τελευταία δεκαετία ήταν χωρίς βάση και ότι «είχε δημιουργήσει έναν κύκλο γνωριμιών με πολιτικούς, επιχειρηματίες, φορείς για προσωπικούς λόγους». Υπήρξαν ακόμη ορισμένες καταγγελίες σε βάρος του για οικονομικές συναλλαγές με επιχειρηματίες, για παρασκηνιακές ενημερώσεις ιδιωτών σχετικά με μηνύσεις σε βάρος τους και άλλες που σχετίζονται με άτομα του περιβάλλοντός του. Καμιά απολύτως συνέχεια δεν δόθηκε όμως…
Λαμπρόπουλος Βασίλης Γ.