Δείτε γιατί δεν πληρώνουν την μάχιμη πενταετία όσοι είχαν εισαχθεί στο δημόσιο πριν την 30/9/1990 και πως επεκτάθηκε αρχικά για όσους διορίσθηκαν στα Σώματα Ασφαλείας εως 31/12/92 και μετέπειτα και για τους νέους ασφαλισμένους"
Ο νόμος 1902/90
Άρθρο 6
Κρατήσεις επί συντάξεων
1. Ο τίτλος του Κεφαλαίου Δ` του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων αναδιατυπώνεται ως εξής:
"ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ-ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ-ΠΑΡΑΓΡΑΦΕΣ"
2. Το άρθρο 59 του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων που καταργήθηκε με την παρ. 9 του άρθρου 18 του ν. 1489/1984 (ΦΕΚ 170 Α`) επανέρχεται σε ισχύ με τον τίτλο "Κρατήσεις επί των συντάξεων" και έχει το ακόλουθο περιεχόμενο:
"1. Στους δημοσίους υπαλλήλους, πολιτικούς και στρατιωτικούς, που διορίζονται ως τακτικοί υπάλληλοι ή κατατάσσονται ως στρατιωτικοί από 1ης Οκτωβρίου 1990 και μετά, καθώς και στους υπαλλήλους ειδικών κατηγοριών, που προσλαμβάνονται από την ίδια ημερομηνία και συνταξιοδοτούνται από το Δημόσιο, επιβάλλεται κράτηση υπέρ του Δημοσίου για σύνταξη επί των μηνιαίων συντάξιμων αποδοχών τους ίση με το ποσοστό που ισχύει κάθε φορά για τους ασφαλισμένους στην κοινή ασφάλιση του Ι.Κ.Α. Η κράτηση αυτή επιβάλλεται και επί των επιδομάτων εορτών Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας.
.............
Γενικά με το νόμο αυτό:
- Θεσπίστηκε όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση των δημοσίων πολιτικών υπαλλήλων για πρώτη φορά και αυξήθηκαν τα όρια ηλικίας στον ευρύτερο δημόσιο Τομέα (Ειδικά Ταμεία Τραπεζών, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΗΣΑΠ).
- Καθιερώθηκαν για τα επόμενα χρόνια κρατήσεις για συντάξεις στους δημοσίους υπαλλήλους και υπαλλήλους ΔΕΚΟ.
- Ο υπολογισμός της σύνταξης για τους διορισθέντες από 1.1.83 καθορίστηκε σε πεντηκοστά, αντί τριακοστών πέμπτων (για 35 έτη ασφάλισης).
- Καθιερώθηκε προσαύξηση στη σύνταξη των δημοσίων υπαλλήλων και των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου Τομέα για κάθε ένα έτος παραμονής στην υπηρεσία πέραν των 35 και μέχρι 40 κατά 1/50.
- Καθιερώθηκαν ρυθμίσεις για τη διαδοχική ασφάλιση.
- Θεσπίστηκαν ασφαλιστικές εισφορές για τους δημοσίους υπαλλήλους, πολιτικούς και στρατιωτικούς, που διορίζονταν από 30.09.90 και μετά. (δεν κατέβαλαν εισφορές πριν ενώ για πρώτη φορά επιβλήθηκε εισφορά και στους προ του έτους 1990 προσληφθέντες δημοσίους υπαλλήλους στο επίπεδο του ΙΚΑ με τον ν 2084/1992. γνωστό ως νόμο Σιούφα)
- Καθιερώθηκε η ασφάλιση εργαζομένων με φασόν.
- Αυξήθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές των Ειδικών Ταμείων και του ΙΚΑ για τον Κλάδο Σύνταξης.
- Καθορίστηκαν τρεις βαθμίδες για τις αναπηρικές συντάξεις (50, 67, 80%)
- Αυξήθηκε το κατώτατο όριο ημερών εργασίας για συνταξιοδότηση λόγω γήρατος, από το ΙΚΑ από 4.050 σε 4.500.
- Αποσυνδέθηκαν οι αυξήσεις των συντάξεων του ΙΚΑ από την εξέλιξη του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, τα κατώτατα όρια συντάξεων από τα 20 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη και οι αυξήσεις των συντάξεων στα Ειδικά Ταμεία από τις αυξήσεις των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων.
- Καθορίστηκε συμμετοχή των ασφαλισμένων στην αγορά φαρμάκων.
- Λήφθηκαν μέτρα για την αξιοποίηση της περιουσίας των Ταμείων.
Αθήνα, 11 Οκτωβρίου 1990
Μάχιμη πενταετία: "Πότε και πως πετύχαμε την επέκταση της για όσους διορίσθηκαν στα Σώματα Ασφαλείας έως 31/12/92 και μετέπειτα και για τους νέους ασφαλισμένους"
Επειδή όλα τα θεωρούμε δεδομένα δείτε πότε και πως πετύχαμε την επέκταση της μάχιμης πενταετίας αρχικά για όσους διορίσθηκαν στα Σ.Α εως 31/12/92 και μετέπειτα και για τους νέους ασφαλισμένους
Με την παρ. 3 του άρθρου 2 του Ν. 3234/04, ΦΕΚ-52 Α’ ορίζεται ότι : «Ο χρόνος υπηρεσίας που υπολογίζεται στο διπλάσιο από τις διατάξεις του άρθρου 1 των Ν.Δ. 414/1974 (ΦΕΚ 138 Α΄), 142/1974 (ΦΕΚ 318 Α΄) και 179/1974 (ΦΕΚ 347 Α΄), επεκτείνεται από 1ης Ιανουαρίου 1985 μέχρι το τέλος του έτους 1992, μετά το οποίο διατηρείται όπως αποκτήθηκε ως χρόνος πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας και μόνο για τον κανονισμό της σύνταξης»).
Από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής 6 Οκτ 2005
H κυβέρνηση προχωρεί στην ικανοποίηση ενός ακόμη αιτήματος των σωμάτων ασφαλείας με την επέκταση του δικαιώματος της αναγνωρίσεως μιας πλασματικής μάχιμης πενταετίας και για τους ένστολους (αστυνομικούς, πυροσβέστες και λιμενικούς) που διορίστηκαν από 1-1-1993 και εντεύθεν. Τη σαφή αυτή διαβεβαίωση - δέσμευση έδωσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης παρουσία και του υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Γ. Βουλγαράκη. H σχετική ρύθμιση θα συμπεριληφθεί στο επόμενο νομοσχέδιο αρμοδιότητας του υπουργείου που θα κατατεθεί, δεδομένου ότι δεν προλαβαίνει να υπάρξει έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο μέχρι την ολοκλήρωση της ψηφίσεως του συζητούμενου στη Βουλή συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου.
Η ανακοίνωση της ρυθμίσεως από τον κ. Αλογοσκούφη προκάλεσε την ικανοποίηση των συνδικαλιστικών φορέων των ενστόλων των σωμάτων ασφαλείας που βρίσκονταν και χθες στη Βουλή. Οι συνδικαλιστές είχαν ζητήσει, κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου στην κοινοβουλευτική επιτροπή, να δοθεί έστω η πενταετία ως αντιπαροχή στη μη πλήρη ικανοποίηση του αιτήματός τους να αναγνωριστεί το επάγγελμά τους ως επικίνδυνο και ανθυγιεινό, για το οποίο και μετεκλογικώς είχε δεσμευθεί η κυβέρνηση. Ωστόσο, σε ανακοίνωση των συνδικαλιστικών φορέων των ενστόλων γίνεται λόγος για «αλλοίωση» του αιτήματός τους και προγραμματίζουν νέες κινητοποιήσεις.
Πάντως, η απαίτηση για ικανοποίηση του αιτήματος σχετικά με την πενταετία ήταν έντονη και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας με τον πρώην πρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος να πιέζει και χθες: «Εδώ είμαστε για να πείσουμε την κυβέρνηση να αλλάξει κάποια πράγματα. Να έλθει ο κ. Αλογοσκούφης να ανακοινώσει τυχόν αλλαγές». Με την ανακοίνωση μάλιστα της ρυθμίσεως ο κ. Εβερτ εξέφρασε την ικανοποίησή του, ενώ σχολιάζοντας χαριτολόγησε στους δημοσιογράφους: «Είπα στον Πέτρο (Δούκα), ότι αν δεν το φέρουν, θα σηκωθεί ο πατέρας μου (σ.σ. ο Αγγελος Εβερτ διετέλεσε αρχηγός της Αστυνομίας) από τον τάφο και θα σε κυνηγάει».
Ο μόνος που αντέδρασε ήταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του KKE κ. Αντ. Σκυλλάκος, ο οποίος έκρινε ως προσχηματική τη δέσμευση του υπουργού να έλθει η ρύθμιση σε άλλο νομοσχέδιο: «Στέλνετε το θέμα στις ελληνικές καλένδες για να αναστείλετε τις κινητοποιήσεις. Αλλά και να το φέρετε για πέντε χρόνια δεν θα μετράει το χρονοεπίδομα, ούτε οι μισθολογικές προαγωγές, η σύνταξη θα είναι μικρότερη και κανείς δεν θα πάει να την πάρει, δεδομένου ότι είναι προαιρετική η αξιοποίηση της μάχιμης πενταετίας».
Με την παρ. 11 του άρθρου 4 του Ν. 3513/06, ΦΕΚ-265 Α’ ορίζεται ότι : «α. Ο υπολογισμός στο διπλάσιο του χρόνου υπηρεσίας που προβλέπεται από τις διατάξεις των άρθρων 1 των νομοθετικών διαταγμάτων 414/1974 (ΦΕΚ 138 Α΄), 142/1974 (ΦΕΚ 318 Α΄) και 179/1974 (ΦΕΚ 347 Α΄) ισχύει και για υπηρεσία που έχει παρασχεθεί ή παρέχεται από 1ης Ιανουαρίου 1993 και μετά.
β. Οι διατάξεις της προηγούμενης περίπτωσης έχουν εφαρμογή και για όσους έχουν εξέλθει της Υπηρεσίας μέχρι την ισχύ του νόμου αυτού και η αναπροσαρμογή των συντάξεών τους με βάση τις διατάξεις αυτές θα γίνει μετά από αίτησή τους, τα δε οικονομικά αποτελέσματα αρχίζουν από την 1η του επόμενου της υποβολής της σχετικής αίτησης μήνα»
β. Οι διατάξεις της προηγούμενης περίπτωσης έχουν εφαρμογή και για όσους έχουν εξέλθει της Υπηρεσίας μέχρι την ισχύ του νόμου αυτού και η αναπροσαρμογή των συντάξεών τους με βάση τις διατάξεις αυτές θα γίνει μετά από αίτησή τους, τα δε οικονομικά αποτελέσματα αρχίζουν από την 1η του επόμενου της υποβολής της σχετικής αίτησης μήνα»
Δημήτριος Καραγιαννόπουλος
Αντιπρόσωπος της ΕΑΣΥΑ