Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:08 | 14/05/2016
Σειρά νέων στοιχείων που αφορούν έρευνες του ΣΔΟΕ αλλά και της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., ιατρικές βεβαιώσεις στις φυλακές Κορυδαλλού αλλά και μία δίκη για σκάνδαλο ύψους τουλάχιστον 250.000 ευρώ για εικονικές αιμοκαθάρσεις σε κλινική του Αιγάλεω είναι ορισμένα από τα νέα στοιχεία που συνεκτιμώνται από τους αξιωματικούς της Ασφάλειας Αττικής σχετικά με την προ μιας εβδομάδας αιματηρή επίθεση εναντίον του διευθυντή της Νεφρολογικής Κλινικής του Γενικού Κρατικού Νίκαιας κ. Χρήστου Ιατρού. Τα στελέχη των διωκτικών αρχών ερευνούν νέα δεδομένα που έχουν προκύψει από εξέταση φακέλων προηγούμενων ιατρικών υποθέσεων αλλά και από την κατάθεση του ιδιαίτερα έμπειρου ιατρού που εθεωρείτο, επί σειρά ετών, άνθρωπος εμπιστοσύνης κορυφαίων στελεχών του υπουργείου Υγείας.
 
Το περιστατικό συνέβη λίγο πριν από τις 3.00 το μεσημέρι της 5ης Μαΐου 2016 στη συμβολή Πέτρου Ράλλη και Κηφισού, όταν δύο επιβαίνοντες σε μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού που φορούσαν κράνος πλησίασαν το αυτοκίνητο του ιατρού. Ενας από τους δύο κρανοφόρους πυροβόλησε τρεις φορές το θύμα στα πόδια. Η κίνηση των δραστών έχει καταγραφεί σε κάμερες, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπισθεί ο αριθμός κυκλοφορίας της μοτοσικλέτας και ο κάτοχος. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έχουν στη διάθεσή τους κατάθεση ειδικού φρουρού ο οποίος ανέφερε ότι είδε τη μοτοσικλέτα των δραστών πριν από την επίθεση και ότι η πινακίδα της ήταν «διπλωμένη» και δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση να φανεί ο αριθμός της. Οι αστυνομικοί ερευνούν τα ενδεχόμενο οι φυσικοί αυτουργοί της επίθεσης να έχουν οποιαδήποτε σχέση με εκείνους που είχαν πυροβολήσει, πάλι στα πόδια, γνωστό δικηγόρο στο Παλαιό Φάληρο τον προηγούμενο Δεκέμβριο.
 
Η δικαστική υπόθεση
 
Ενα από τα κύρια ζητήματα που ερευνούν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. είναι δικαστική υπόθεση που είχε ξεκινήσει το 2004 από έλεγχο σε ιδιωτική κλινική στο Αιγάλεω (έχει πλέον κλείσει) στην οποία προχωρούσαν σε αιμοκαθάρσεις 36 ασφαλισμένοι του ΟΓΑ. Από την έρευνα φέρεται να προέκυψε ότι ο συγκεκριμένος ασφαλιστικός φορέας είχε επιβαρυνθεί με 260.000 ευρώ εντός ενός χρόνου για χρέωση πλασματικών αιμοκαθάρσεων. Από την πλευρά τους οι υπεύθυνοι της κλινικής υποστήριζαν ότι η οικονομική διαφορά ήταν μόνο 52.000 ευρώ και προερχόταν από «συνήθεις διαφοροποιήσεις στους αριθμούς των αιμοκαθάρσεων».
 
Σε δεύτερη φάση, ως πραγματογνώμονας του υπουργείου Υγείας για το ζήτημα της κλινικής στο Αιγάλεω ορίστηκε ο κ. Ιατρού. Το θύμα της αιματηρής επίθεσης ήταν ο βασικός μάρτυρας στη δίκη που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2015 και οδήγησε στην καταδίκη της μητέρας (εμφανιζόταν ως υπεύθυνη του νοσηλευτικού ιδρύματος) του «άτυπου» ιδιοκτήτη της κλινικής σε φυλάκιση οκτώ ετών και μιας ιατρού υπεύθυνης για τη νοσηλεία των νεφροπαθών σε φυλάκιση έξι ετών. Ο εισαγγελέας όμως ζήτησε την παραπομπή και του ίδιου του κλινικάρχη και η δίκη του έχει ορισθεί στα τέλη Μαΐου, ενώ το εφετείο για τη μητέρα του και την ιατρό έχει προσδιορισθεί για τον Δεκέμβριο του 2016.
 
Η έρευνα του ΣΔΟΕ
 
Διαπιστώνεται ωστόσο ότι ο εν λόγω ιδιοκτήτης της κλινικής, ο οποίος διατηρεί και εταιρεία με ιατρικές συσκευές, φίλτρα και άλλα αναλώσιμα για νεφροπαθείς, είχε προχωρήσει το 2012 σε καταγγελία στο ΣΔΟΕ με την οποία απέδιδε στον κ. Ιατρού και σε άλλους 22 νεφρολόγους πέντε κρατικών νοσοκομείων το ότι «πλουτίζουν με τη διοχέτευση ατόμων που χρειάζονται αιμοκαθάρσεις σε συγκεκριμένες ιδιωτικές κλινικές, καθώς και ότι εκπροσωπούν συμφέροντα συγκεκριμένων εταιρειών ιατρικών μηχανημάτων και υπάρχουν παρατυπίες στις εν λόγω διαδικασίες».
Η τύχη της συγκεκριμένης έρευνας του ΣΔΟΕ παραμένει άγνωστη. Οπως ανέφεραν ιατροί,«δεν βρέθηκε οποιοδήποτε επιλήψιμο στοιχείο για τον κ. Ιατρού και τους συναδέλφους του». Ωστόσο η πλευρά του καταγγέλλοντος σημειώνει πως «από δικαστική πηγή έχει ενημερωθεί ότι υπάρχουν σημαντικά ευρήματα για ορισμένους - όχι για τον κ. Ιατρού - από τους νεφρολόγους».
 
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο ίδιος κλινικάρχης είχε προχωρήσει την περίοδο 2013-14 σε δύο καταγγελίες στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. και σε άλλον κρατικό φορέα. Η πρώτη αφορά εκβίαση για καταβολή 100.000 ευρώ από τέσσερις ιδιώτες (ανάμεσά τους ένας δικηγόρος και ένας συνταξιούχος αστυνομικός) οι οποίοι παρουσιάζονταν ως μέλη του διοικητικού συμβουλίου εταιρείας που είχε αιμοδυναμικό ινστιτούτο τεχνητού νεφρού στο Ναύπλιο και είχε αγοραστεί από τον εν λόγω κλινικάρχη. Παρουσιάστηκαν προκειμένου ο τελευταίος, υποτίθεται, να έχει καλύτερη μεταχείριση από τις τοπικές αρχές της Αργολίδας με τις οποίες υποστήριζαν ότι είχαν επαφές.
Επιπλέον τον Νοέμβριο του 2013 είχε καταγγείλει κομπίνα που προέβλεπε την είσπραξη σχεδόν 1 εκατ. ευρώ με πλαστά παραστατικά από τον κλινικάρχη για ιατρικές υπηρεσίες που παρείχε στον Οίκο Ναύτου, οι οποίες είχαν εξοφληθεί.
 
Οι άλλες υποθέσεις
 
Πηγές του υπουργείου Υγείας σημείωναν ότι ο κ. Ιατρού είχε χειρισθεί ως πρόεδρος του Ανώτατου Υγειονομικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ - τοποθετήθηκε τον Μάρτιο του 2015 - αλλά και ως υπεύθυνος επιτροπών δεκάδες υποθέσεις αξιολόγησης ιατρικών μηχανημάτων ή μετάβασης ασθενών στο εξωτερικό. Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχει υπάρξει έγγραφη διαμαρτυρία, προσφυγή ή άλλη δικαστική ενέργεια σε βάρος του.
 
Ενα από τα ζητήματα που εξετάζουν οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής είναι αν ο ιατρός είχε οποιοδήποτε θέμα «τριβής» με κρατούμενο στις φυλακές Κορυδαλλού ή από άλλο σωφρονιστικό ίδρυμα. Κύριο ζητούμενο παρέμενε αν κάποια από τις ιατρικές επεμβάσεις ή τις γνωματεύσεις του είχε προκαλέσει τη «δυσαρέσκεια» κάποιου ποινικού.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο ιατρός αποσαφήνισε ότι «δεν είχε καμία σύγκρουση με οποιονδήποτε». Σημείωσε ωστόσο ότι «την τελευταία διετία είχε εξετάσει τους φακέλους επτά-οκτώ κρατουμένων κυρίως για υποθέσεις ναρκωτικών που παρουσίαζαν νεφροπάθειες και στους οποίους εξέδωσε σχετικά πιστοποιητικά επικύρωσης των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζαν». Συμπλήρωσε ότι και σε αυτή την υπόθεση δεν είχε διατυπωθεί κανένα παράπονο και όλα είχαν κυλήσει ομαλά. Αποσαφήνισε ακόμη ότι «δεν είχε απολύτως καμία προσωπική εκκρεμότητα».
 
Τέλος, ο κ. Ιατρού ανέφερε στους συνεργάτες του ότι «τον τελευταίο καιρό δεν είχα δεχθεί κανένα απειλητικό τηλέφωνο και δεν είχα οποιαδήποτε αίσθηση απειλής στο πρόσωπό μου». Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. προχωρούν σε άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου και ανάλυση εγγράφων στοιχείων προκειμένου να εντοπίσουν τους δράστες και τα ακριβή κίνητρα της επίθεσης.
 
 
Λαμπρόπουλος Βασίλης Γ.
 
 
tovima.gr
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis