Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:30 | 28/11/2014

 

Το Fabrique Nationale Fusil Automatique Leger (ημί ή πλήρως αυτόματο τουφέκι), ή FN FAL, όπως είναι ευρύτερα γνωστό, έχει καταγωγή από το Βέλγιο , έχει διάμετρο 7.62 x 51 mm, και η ταχυβολία του είναι 650-700 σφαίρες το λεπτό.

Εμπνευσμένο από το Sturmgewehr 44 (ήταν από το πρώτη αληθινό τυφέκιο του κόσμου, το το οποίο χρησιμοποιήθηκε κατά τους τελευταίους μήνες του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου), «γεννήθηκε» το 1946 και.. εν ριπή οφθαλμού, έγινε ένα από τα κλασικά όπλα του ψυχρού πολέμου.


Σύμφωνα με αφιέρωμα του Business Insider, χρησιμοποιήθηκε στις ζούγκλες του Βιετνάμ, στη Μέση Ανατολή από τους Ισραηλινούς κατά τον πόλεμο των έξι ημερών, αλλά και στον πόλεμο των Φόκλαντ και από τις δυο αντίπαλες πλευρές.

Από τεχνικής πλευράς, είναι ένα τυπικό τυφέκιο 7,62 χιλιοστών με αυτόματη επαναφορά του κλείστρου από τα αέρια του πυρομαχικού και δυνατότητα αυτόματης ή ημιαυτόματης βολής.

Ο γεμιστήρας του χωράει 20 φυσίγγια ενώ υπήρχαν και μεγαλύτερες με δυνατότητα 10 επιπλέον. Οι πιο γνωστές εκδόσεις τυφεκίου ήταν το FAL 50.00 με την κάνη των 24 ιντσών και η έκδοση PARA50.63 με αναδιπλούμενο κοντάκιο και κάνη 18 ιντσών.



Η πιο σπάνια ήταν το FAL 50.41 με βαριά κάνη και δίποδο στήριξης ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως οπλοπολυβόλο.

Τα δύο αυτά περίεργα χαρακτηριστικά, η χειρολαβή και η ποικιλία στις εκδόσεις, ήταν από τα βασικά συστατικά της επιτυχίας του.

newsbeast.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis