Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
16:55 | 01/03/2015

Καθώς οι εκλογές της 7ης Ιουνίου είναι κρίσιμες για την επιδίωξη του Ερντογάν να αλλάξει το Σύνταγμα και να μετατρέψει το σύστημα σε Προεδρικό, καθοδηγεί ουσιαστικά την προεκλογική εκστρατεία του κόμματός του. Για να καλύψει μάλιστα τα «νώτα» της η κυβέρνηση προωθεί ένα πρωτοφανές πακέτο μέτρων με την επωνυμία «Νομικό Πακέτο για την Προστασία των Ελευθεριών», που μετατρέπει την Τουρκία σε αστυνομικό κράτος.

Από τα 132 συνολικά άρθρα έχουν περάσει μόνον τα 33 από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση λόγω της σφοδρότατης αντίδρασης από την αντιπολίτευση που οδήγησε στις πρωτοφανείς εικόνες ξυλοδαρμών μεταξύ των βουλευτών.

Η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει διαδηλώσεις και μπαράζ αποκαλύψεων μέσω του Διαδικτύου την προεκλογική περίοδο και γι' αυτό ο ίδιος ο Ερντογάν είπε ότι το πακέτο μέτρων «θα περάσει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο».

 

Το πακέτο μέτρων δίνει την εξουσία στους αστυνομικούς διευθυντές να εγκρίνουν προφορικά σωματική έρευνα και έρευνα οχημάτων χωρίς ένταλμα, ενώ η αστυνομία θα μπορεί να καταβρέχει τους διαδηλωτές με χρωματιστό νερό το οποίο βάφει το δέρμα για τρεις ημέρες ώστε να μπορούν να εντοπισθούν.

Επίσης επιτρέπει τη σύλληψη και κράτηση για 72 ώρες χωρίς να έχει δικαίωμα ο κρατούμενος να επικοινωνήσει με την οικογένειά του, προβλέπει ποινή φυλάκισης 5 ετών για όσους χρησιμοποιούν κουκούλα ή φουλάρια με τα οποία καλύπτουν τα πρόσωπά τους, ενώ οι αστυνομικοί έχουν δικαίωμα χρήσης όπλων εναντίον όσων χρησιμοποιούν ή προτίθενται να χρησιμοποιήσουν βόμβες μολότοφ. Τέλος, επιτρέπονται οι υποκλοπές για 48 ώρες χωρίς άδεια από εισαγγελικό λειτουργό και η απόφαση για διακοπή τους ή συνέχισή τους θα λαμβάνεται, όχι από τον αρμόδιο αστυνομικό και εισαγγελικό λειτουργό, αλλά από ειδική αρχή που θα εδρεύει στην Αγκυρα.

Ο Σεχαγκίρ  Ταχίρ (πάνω) και ο Ερσίμ Καραμπαμπά (μέση), υποψήφιοι του ΑΚP, με παραδοσιακές στολές Οθωμανών. Προεκλογική αφίσα καλεί τους Τούρκους να γιορτάσουν τα γενέθλια του Ερντογάν.

Ο Σεχαγκίρ Ταχίρ (πάνω) και ο Ερσίμ Καραμπαμπά (μέση), υποψήφιοι του ΑΚP, με παραδοσιακές στολές Οθωμανών. Προεκλογική αφίσα καλεί τους Τούρκους να γιορτάσουν τα γενέθλια του Ερντογάν.
 

Ενα από τα πιο επίμαχα μέτρα, το οποίο όμως θα επιχειρηθεί να ψηφισθεί τις επόμενες ημέρες, αφορά το Ιντερνετ. Με τον νέο νόμο δίνεται η δυνατότητα στην Αρχή Τηλεπικοινωνιών να κόβει τη σύνδεση με συγκεκριμένες ιστοσελίδες μέσα σε τέσσερις ώρες, κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού ή οποιουδήποτε υπουργού, χωρίς δικαστική απόφαση.

Σημειώνεται ότι οι μεγάλες αποκαλύψεις για τα σκάνδαλα των υπουργών του Ερντογάν -καλύφθηκαν με πρόσχημα την επιχείρηση εναντίον του «Παράλληλου Κράτους» και του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, έγιναν μέσω Διαδικτύου με «διαρροές» υλικού από έρευνες αστυνομικών και δικαστών οι οποίοι βάσει της παλιάς νομοθεσίας δεν ήταν υποχρεωμένοι να λογοδοτούν στους ανωτέρους τους, που ελέγχονταν από την κυβέρνηση.

Ο Φιντάν
Με τις εξελίξεις αυτές δεν είναι άσχετη και η «βόμβα» που έσκασε στην Αγκυρα μετά την απόφαση του μέχρι τώρα πανίσχυρου διοικητή της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν, να παραιτηθεί, παρά τις αντιρρήσεις του Ερντογάν για να διεκδικήσει την εκλογή του με το ΑΚΡ. Ο Φιντάν, μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, χειρίσθηκε σε μεγάλο μέρος την επιχείρηση εξάρθρωσης του δικτύου Γκιουλέν στον κρατικό μηχανισμό, ήταν ο δίαυλος επαφής με τον Στρατό την περίοδο του «αποκεφαλισμού» του κεμαλικού κατεστημένου, είχε στενές διασυνδέσεις με την Τεχεράνη και έχει κατηγορηθεί από το Ισραήλ ότι η διαρροή απόρρητων στρατιωτικών πληροφοριών προς το Ιράν είχε γίνει από τον ίδιο.

Επίσης, είχε χειριστεί τις μυστικές συνομιλίες με το PKK και τον Οτσαλάν, ενώ πριν από σχεδόν 2 χρόνια η ΜΙΤ είχε εμπλακεί σε μια σκοτεινή υπόθεση μεταφοράς όπλων με προορισμό τους τζιχαντιστές στη Συρία.

Ο Χ. Φιντάν φιλοδοξεί να αναλάβει μετά τις εκλογές το... υπερυπουργείο Εθνικής Ασφάλειας το οποίο θα αναλάβει τον συντονισμό και την εποπτεία των υπουργείων Εξωτερικών, Αμυνας, Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης, Τελωνείων και Βιομηχανίας, τη ΜΙΤ και όλες τις υπηρεσίες ασφαλείας.

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΜΠΑΝΙΕΣ ΜΕ ΦΑΝΤΑΣΙΑ
Υποψήφιοι με στυλ... Σουλεϊμάν και «πανηγύρια» για τα γενέθλια Ερντογάν

Από τη στροφή της Τουρκίας στον αυταρχισμό και σε έναν ιδιότυπο ισλαμο-εθνικισμό δεν λείπουν τα ευτράπελα. Εμπνευσμένοι από τη νέα προεδρική φρουρά που παρουσιάστηκε στο «παλάτι» του Ερντογάν με τις παραδοσιακές στολές Μογγόλων και Οθωμανών, υποψήφιοι του κόμματός του άρχισαν να εμφανίζονται στα προεκλογικά φυλλάδια και στις αφίσες τους με ανάλογη αμφίεση. Την ίδια ώρα, σε αρκετές πόλεις στην Τουρκία αλλά και στη... Βοσνία οργανώνονται γιορτές για τα γενέθλια του Ερντογάν!

Αντιδράσεις
Στο Αντιγιαμάν αναρτήθηκαν μεγάλες αφίσες που παρουσίαζαν το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων της πόλης για τα «Ιερά Γενέθλια», με το σύνθημα ότι θα είναι ένα πρόγραμμα «ενότητας και συμπόρευσης», ενώ οι γιγαντοαφίσες είχαν τονισμένο το σύνθημα του Ερντογάν: «Ηρθαμε σαν υπηρέτες του έθνους και όχι να δράσουμε σαν αφεντικά του...».

Αυτοί οι εορτασμοί, βεβαίως, έχουν προκαλέσει αντιδράσεις και από θρησκευόμενους πολίτες, καθώς θεωρούν προσβολή την αναπόφευκτη σύγκριση με τη γιορτή για τη «Γέννηση του Μωάμεθ».

ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
[email protected]

ΠΗΓΗ:ethnos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis