Η Sony Pictures ακύρωσε τελικά την διανομή για την προγραμματισμένη προβολή στις 25 Δεκεμβρίου της ταινίας «Interview» (Η Συνέντευξη), μιας κατά δήλωση της εταιρείας κωμωδίας που αφηγείται την ιστορία δύο Αμερικανών που έχουν προσληφθεί από την CIA με σκοπό να δολοφονήσουν τον πρόεδρο της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Oυν.
Η κυβερνοεπίθεση που δέχτηκε η εταιρεία από χάκερ είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση υπολογιστικών συστημάτων και e-mail, τη διαρροή εταιρικού υλικού (που περιελάμβανε και προσωπικά δεδομένα σχεδόν 3.800 εργαζομένων της) και φυσικά τη διαρροή ταινιών, όπως το «Fury» πριν αυτές βγουν στις αίθουσες.
Κι όσο πληθαίνουν οι φωνές εκείνων που ισχυρίζονται πως πίσω από την επίθεση κρύβεται η Βόρειος Κορέα, πληθαίνουν αντίστοιχα και τα δημοσιεύματα που «φωτογραφίζουν» ως υπεύθυνο για την κυβερνοεπίθεση το λεγόμενο «Γραφείο 121» της βορειοκορεατικής κυβέρνησης.
Τι είναι το «Γραφείου 121» και πώς λειτουργεί; Πού οφείλει τη φήμη του; Οι απαντήσεις στα ερωτήματα σχετικά με το «Γραφείο 121» βασίζονται πάνω σε μαρτυρίες ανθρώπων που εργάστηκαν σε αυτό, όπως αυτή του Γιάνγκ Σε Γιουλ, ο οποίος αποστάτησε από τη Βόρεια Κορέα το 2007, αλλά κι εκείνη του Βορειοκορεάτη καθηγητής Πληροφορική Κιμ Χιουνγκ Κουάνγκ, ο οποίος έχει αυτομολήσει στη Νότια Κορέα.
1. Τι είναι το Γραφείο 121;
Μια ομάδα από χάκερ και ειδικούς επί των ηλεκτρονικών υπολογιστών που αποτελεί μέρος του Τμήματος Αναγνώρισης των μυστικών υπηρεσιών της Βόρειας Κορέας.
2. Πόσοι εργάζονται στο Γραφείο 121;
Δουλεύουν σχεδόν 1.800 από τους πιο ταλαντούχους χάκερ και επιστήμονες της χώρας, οι οποίοι προηγουμένως έχουν εκπαιδευτεί από τις στρατιωτικές δυνάμεις της Βόρειας Κορέας.
3. Ποιος είναι ο σκοπός του Γραφείου 121;
Η διεξαγωγή ενός «μυστικού πολέμου» με απώτερο στόχο το σαμποτάζ και την κατασκοπεία στους εχθρούς της χώρας. Το συντριπτικό μέρος των επιχειρήσεων της ομάδας διεξάγεται εναντίον της Νότιας Κορέας, αλλά πλέον στο παιχνίδι φέρεται να έχει μπει και μια σειρά κυβερνοεπιθέσεων εναντίον αμερικανικών στόχων.
4. Έχουμε αποδείξεις που συνδέουν τη δράση του Γραφείου 121 με την επίθεση στη Sony;
Όχι ατράνταχτα, αν και η εφημερίδα New York Times μετέδωσε πως ανώτεροι αμερικανοί αξιωματούχοι παραδέχτηκαν πως έχουν αποδείξεις πως «η Πιονγκγιάνγκ είναι αναμεμειγμένη στην κυβερνοεπίθεση». Το FBI «έδειξε» ευθέως τη Βόρειο Κορέα ως υπεύθυνη για την επίθεση στη Sony. Αυτό που σίγουρα ισχύει είναι πως η Βόρεια Κορέα ήταν εξαρχής αντίθετη με την διανομή της συγκεκριμένης ταινίας, χαρακτηρίζοντας την ως «μια τρομοκρατική πράξη». Επίσης, κάποια από τα έγγραφα που βρήκαν οι ερευνητές μέσα στα κομπιούτερ, ήταν γραμμένα στη κορεατική γλώσσα.
5. Τι άλλο έχει κάνει στο παρελθόν το Γραφείο 121;
Την επιχείρηση «Σκοτεινή Σεούλ», μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου του 2013, όταν πραγματοποίησε μια σειρά από χάκινγκ εις βάρος νοτιοκορεάτικων τραπεζών και επιχειρήσεων. Χτυπήθηκαν πάνω από 48.000 ηλεκτρονικοί υπολογιστές, οι οποίοι προσβλήθηκαν με κακόβουλα λογισμικά και ιούς (malware), ενώ το «Γραφείο 121» φρόντισε να χακάρει μέχρι και κυβερνητικές ιστοσελίδες της Νότιας Κορέας, γεμίζοντας τις με μηνύματα όπως «Ζήτω ο Κιμ Γιονγκ Oυν».
6. Έχουμε λόγους να πιστεύουμε πως πίσω από την επίθεση ΔΕΝ είναι το Γραφείο 121;
Η συγκεκριμένη κυβερνοεπίθεση διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά του χτυπήματος από μια ομάδα χάκερ, όπως οι Anonymous ή η Lulzsec. Επίσης, η χρήση του ονόματος Guardians of Peace (Φύλακες της Ειρήνης) που έγινε κατά την επίθεση στη Sony είναι δείγμα ότι ίσως τελικά και να μην πρόκειται για ένα χτύπημα από μια άλλη κυβέρνηση.
7. Είναι τόσο δύσκολο να βρεθεί ο υπεύθυνος πίσω από την επίθεση;
Ναι γιατί οι καλύτεροι χάκερ φροντίζουν να καλύπτουν τα ιντερνετικά τους ίχνη, χρησιμοποιώντας ψεύτικες IP διευθύνσεις και διακομιστές μεσολάβησης (proxy servers).
8. Αν πίσω από την επίθεση δεν βρίσκεται το Γραφείο 121, ποιος άλλος θα μπορούσε να είναι;
Ο οποιοσδήποτε διαθέτει τα μέσα εκείνα που μπορεί να διεξάγει μια τέτοια επιχείρηση, όπως «χακτιβιστές» από άλλες χώρες.
Κωνσταντίνος Τσάβαλος
ΠΗΓΗ: news.in.gr