Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
17:14 | 17/02/2018
• Με το βλέμμα στραμμένο στις κάλπες η κυβέρνηση τάζει αυξήσεις σε όσους αμείβονται με τις κατώτατες αποδοχές και κλείνει το μάτι σε στελέχη ΕΔ-ΣΑ και δημοσίους υπαλλήλους.
 
To 2015 οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ περίμεναν ότι ο κατώτατος μισθός θα επανέλθει στα 751 ευρώ από τα 580,08 και τα 510 ευρώ για τους νέους που είχε κοπεί μέσα σε ένα βράδυ του 2012. Η αύξηση του κατώτατου μισθού ήταν μια από τις ισχυρότερες προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ που έγινε σημαία. Τρία χρόνια μετά, όχι μόνο δεν αυξήθηκε αλλά περάσαμε από τη γενιά των 700 ευρώ στην γενιά των 500 και των 360 ευρώ.
 
Σήμερα, σε μια χρονιά που θεωρείται προεκλογική, η κυβέρνηση στήνει ξανά παιχνίδι με τους μισθούς. Η στρατηγική της στοχεύει σε ένα συγκεκριμένο εκλο­γικό ακροατήριο: τους χαμηλόμισθους, τους δημοσίους υπαλλήλους αλλά και τα στελέχη ΕΔ-ΣΑ. Οικοδομεί νέο αφήγημα με υποσχέσεις στους μισθούς τους με το βλέμμα στραμμένο σε εκλογικά οφέλη που θεωρεί ότι μπορεί να απο­κομίσει παρά το γεγονός ότι τίποτε από όλα αυτά δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης και του μεταμνημονιακού αυστηρού καθεστώτος εποπτείας που ετοιμάζουν οι δανειστές για την Ελλάδα.
 
Στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα η κυβέρνηση υπόσχεται την αύ­ξηση των κατώτατων αμοιβών και την επαναφορά των συλλογικών συμβάσε­ων μετά την ολοκλήρωση του τρίτου Μνημονίου τον Αύγουστο.
 
Στους δημοσίους υπαλλήλους κλείνει το μάτι με το ξεπάγωμα των ωριμάσεων που αυξάνουν τις μηνιαίες αποδοχές τους ενώ στο προεκλογικό παιχνίδι σχε­διάζει να ρίξει το χαρτί της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που φέρνει «αυξήσεις» στις μηνιαίες αποδοχές και αναδρομικά 65 μηνών στα στελέχη ΕΔ-ΣΑ και τους αποστράτους.
 
Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου έχει προαναγγείλλει ήδη «σταδιακές αυξήσεις στον κατώτατο μισθό» μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προ­γράμματος, την ώρα που ένας στους τρεις ασφαλισμένους απασχολείται με ευέλικτη μορφή εργασίας με τον μέσο μισθό να ανέρχεται στα 360 ευρώ ενώ στην αγορά εργασίας κυριαρχούν οι επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις. Υπολογίζεται ότι 8 στους 10 μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα απασχολούνται πλέον με ατομικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις. Επομένως, η τύχη του κα­τώτατου μισθού δεν αφορά την πλειο­νότητα των εργαζομένων.
 
Ωστόσο, η κυβέρνηση επαναφέρει το θέμα γνωρίζοντας ότι τόσο το ισχύον θεσμικό πλαίσιο όσο και η κατάσταση της οικονομίας αλλά και οι δανειστές δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια ση­μαντικών παρεμβάσεων. Για να επανέλθει ο κατώτατος μισθός στα επίπεδα των 751 ευρώ, δηλαδή να αυξηθεί κατά 28% ή κατά 171 ευρώ, θα περάσουν πολλά χρόνια.
 
ΣΤΕΛΕΧΗ ΕΔ-ΣΑ: Τάζουν «αυξήσεις» μέσω... ΣτΕ
 
ΣΤΟ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ με τους μισθούς η κυβέρνηση αναμένεται να ρίξει το χαρτί του Συμβουλίου της Επικρατείας που φέρνει «αυξή­σεις» στις αποδοχές των στελεχών ΕΔ-ΣΑ. Εκατοντάδες χιλιάδες εν ενεργεία Στρατιωτικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και Ένστολοι των Σωμάτων Ασφαλείας δικαιού­νται να λάβουν ακαθάριστα ποσά αναδρομικών από 643,60 έως 27.902,55 ευρώ, που αντιπροσωπεύουν περικοπές σε βασικούς μισθούς και επι­δόματα, οι οποίες επιβλήθηκαν κατά το χρονικό διάστημα από την 1η Αύγουστου 2012 έως την 31η Δεκεμβρίου 2017. Τα ποσά αυτά αντιστοιχούν στο 50% των περικοπών που έγιναν στις αποδοχές τους βάσει του ν. 4093/2012 και δεν τους επεστράφησαν, αν και κρίθηκαν αντισυνταγματικές βάσει παλαιότερων αποφάσεων του ΣτΕ.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ: Ξεπάγωμα με νόημα
 
Οι δημόσιοι υπάλληλοι, ωστόσο, είναι οι πρώτοι που βλέπουν κάποιες έστω και μικρές αυξήσεις στις αποδοχές τους μετά το ξεπάγωμα των μισθολογικών ωριμάσεων από 1/1/2018. Η μισθολογική ανέλιξη των δημοσίων υπαλλήλων θα γίνεται πλέον κάθε τρία χρόνια για Υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και κάθε δυο χρόνια για τους Πανεπιστημιακής και Τε­χνολογικής Εκπαίδευσης. Με την άρση αναστο­λής της μισθολογικής εξέλιξης επηρεάζονται:
 
• Οι υπάλληλοι που είχαν υποβάλει αίτηση αναγνώρισης προϋπηρεσίας μετά την 1/1 /2016.
• Οι υπηρετούντες την 1/1/2016 υπάλληλοι που είχαν υποβάλει αιτήσεις για αναγνώριση μεταπτυχιακών ή διδακτορικών τίτλων σπου­δών μετά την 1/1/2016.
 

 

Το παράδειγμα της Πορτογαλίας
 
Η κυβέρνηση έχοντας το βλέμμα στραμμένο στις κάλπες, θέλει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Πορτογαλίας. Για τον λόγο αυτό η Έφη Αχτσιόγλου επισκέφθηκε τη Λισαβόνα, όπου ενημερώθη­κε από τον Πορτογάλο υπουργό για τη διαδικασία και τα βήματα για την αποκατάσταση των συλλογι­κών διαπραγματεύσεων, τον καθορισμό του κατώτατου μισθού. Εκεί, μετά την έξοδο της χώρας από την περιπέτεια των Μνημονίων το 2014, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε από τα 485 ευρώ στα 505 ευρώ, το 2016 ανέβηκε στα 530 ευρώ και από την 1η Ιανουαρίου 2017 βρίσκεται στα 557 ευρώ, για να φθάσει σταδιακά στα 600 ευρώ μέχρι το 2019. Δηλαδή μέσα σε πέντε χρόνια ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί κατά 115 ευρώ.
 
Πάντως οι κυβερνητικές υποσχέσεις δίνονται σε μια περίοδο που η κατάσταση στην αγορά εργασίας επιδεινώνεται. Τα επίσημα στοιχεία από την ΕΡΓΑΝΗ για το 2017 δείχνουν περαιτέρω μείωση μισθών και αύξηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης. Ένας στους τρεις εργαζομένους αμείβεται με μισθό κάτω των 600 ευρώ, ενώ περισ­σότεροι από 6 στους 10 αμείβονται με μισθούς που δεν ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ μεικτά τον μήνα.
 
ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΒΟΥΡΓΑΝΑ
(ΤΑ ΝΕΑ-16/02/2018)
 
Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis