Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
00:07 | 22/04/2015

 

Την παραπομπή σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων προτείνει ο αντεισαγγελέας Εφετών Χαράλαμπος Παπαγεωργίου για μία υπάλληλο του δήμου Θεσσαλονίκης, η οποία κατηγορείται για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος), πράξη που συνδέεται με την υπεξαίρεση «μαμούθ» από τα ταμεία του κεντρικού δήμου.

 
Όπως περιγράφεται στην πολυσέλιδη εισαγγελική πρόταση που υποβλήθηκε προς το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, από την έρευνα στα οικονομικά της κατηγορούμενης υπαλλήλου, προέκυψαν «αδικαιολόγητα» ποσά, μεταξύ δηλωθέντος εισοδήματος και καταθέσεων, συνολικού ύψους 223.051,69 ευρώ. Η απόκλιση αυτή, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, αφορά τις οικονομικές χρήσεις 1999-2008, διάστημα δηλαδή που συμπίπτει με την υπεξαίρεση που αποκαλύφθηκε στα δημοτικά ταμεία.
 
Την ίδια ώρα, η συγκεκριμένη υπάλληλος, που κατά την αποκάλυψη του οικονομικού σκανδάλου υπηρετούσε ως προϊσταμένη στο Τμήμα Εκκαθάρισης και Δαπανών του δήμου Θεσσαλονίκης, φέρεται ότι τη 2ετία 2004/05 ανέπτυξε υπέρογκες χρηματιστηριακές συναλλαγές.
 
Είναι χαρακτηριστικό, όπως αναφέρεται στην εισαγγελική πρόταση, ότι το 2004 έκανε αγορές χρηματιστηριακών τίτλων, αξίας 4.061.808,70 ευρώ και παρότι το συγκεκριμένο έτος είχε ζημία, ύψους 30.690 ευρώ, επένδυσε εκ νέου την επόμενη χρονιά στο Χρηματιστήριο Αθηνών, πραγματοποιώντας αγορές χρηματιστηριακών τίτλων αξίας 12.506.999 ευρώ (είχε κέρδος τη χρονιά αυτήν 16.534,20 ευρώ)
 
«Για την πράξη όμως που της αποδίδεται, ουδεμία έννομη συνέπεια έχει η ζημία ή το κέρδος της από την επένδυσή της στο Χρηματιστήριο, αλλά το γεγονός ότι επένδυσε τεράστια χρηματικά ποσά σ' αυτό, που η κατοχή τους δεν δικαιολογείται από τα εισοδήματά της» αναφέρεται στην πρόταση του εισαγγελέα.
 
Απολογούμενη -πρόσφατα- ενώπιον του ειδικού ανακριτή Θεσσαλονίκης, που, με τη σύμφωνη γνωμοδότηση εισαγγελέα, την άφησε ελεύθερη χωρίς περιοριστικούς όρους, η δημοτική υπάλληλος αρνήθηκε την σε βάρος της κατηγορία. Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, η ίδια φέρεται να απολογήθηκε ότι επένδυσε πολύ λιγότερα χρήματα στο Χρηματιστήριο, δηλαδή ποσό της τάξης των 250.000 ευρώ.
 
Αναφορικά δε με τα χαρακτηριζόμενα -κατά το κατηγορητήριο- ως «αδικαιολόγητα» χρηματικά ποσά, φαίνεται ότι τα απέδωσε σε κέρδη που είχε από το Εθνικό Λαχείο, ενώ, κατά τις ίδιες πηγές, απολογήθηκε ακόμη ότι προέρχονται από «προίκα» αλλά και οικονομική βοήθεια του συζύγου της.
 
Για την παραπομπή της ή μη σε δίκη θα αποφασίσει το επόμενο διάστημα το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης που θα εκδώσει σχετικό βούλευμα. Να σημειωθεί ότι η εν λόγω υπάλληλος είχε κατηγορηθεί για την κεντρική υπόθεση της υπεξαίρεσης, το ύψος της οποίας προσδιορίστηκε σε 17,9 εκατ. ευρώ, αλλά απηλλάγη με βούλευμα του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου.
Στο μεταξύ, για τις 14 Δεκεμβρίου αναβλήθηκε η δίκη του τέως δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, κατηγορία, που, κι αυτήν, συνδέεται με την υπόθεση της υπεξαίρεσης. Οι συνήγοροί του ζήτησαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης να αναβάλει την εκδίκαση της υπόθεσης (αίτημα που έγινε δεκτό), επικαλούμενοι λόγους υγείας του εντολέα τους.
 
Ο Β. Παπαγεωργόπουλος, που κρατείται στις φυλακές Διαβατών όπου εκτίει ποινή κάθειρξης 12 ετών για απλή συνέργεια στην υπεξαίρεση, κατηγορείται για ξέπλυμα ποσού ύψους 260.000 ευρώ.
 
 
ΑΠΕ-ΜΠΕ, ethnos.gr
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis