Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
11:39 | 02/08/2022

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων σε αποκλειστική του συνέντευξη στο GOV NEWS μιλά για την έξαρση της εγκληματικότητας, το νομοθετικό πλαίσιο και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αστυνομικοί.

Ο κ. Γερακαράκος, άνθρωπος με χαμηλό προφίλ, αλλά και με χιλιάδες ώρες δουλειάς, τόσο στους δρόμους για την πάταξη της εγκληματικότητας, όσο και ως εκπρόσωπος των συναδέλφων του, έχει μάθει να μιλά «έξω από τα δόντια», χωρίς υπεκφυγές και ωραιοποιήσεις.

Διαβάστε επίσης

Δεν του αρέσει να εμφανίζεται συχνά στα Μέσα Ενημέρωσης και το πράττει μόνο, όταν το απαιτούν οι περιστάσεις.

Πολύς λόγος γίνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα τόσο για την έξαρση της εγκληματικότητας όσο και για την απονομή δικαιοσύνης σε ανθρώπους που έχουν τελέσει κακουργήματα και κυκλοφορούν ελεύθεροι.

Αναφορικά με την αστυνόμευση και την αντιμετώπιση των εγκληματιών από την δικαιοσύνη, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών ήταν κατηγορηματικός, λέγοντας ότι «εμείς τους συλλαμβάνουμε αλλά αφήνονται ελεύθεροι, πιστεύω ότι πρέπει να δούμε εκ νέου τον ποινικό κώδικα». 

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γερακαράκος «οι περισσότεροι κακοποιοί έχουν συλληφθεί πολλές φορές για σοβαρά αδικήματα (ναρκωτικά, όπλα, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης κ.α.) παρόλα αυτά κυκλοφορούσαν ελεύθεροι». 

Σχετικά με την αστυνόμευση στο κέντρο της Αθήνας και σε όλες τις περιοχές της πρωτεύουσας σημείωσε ότι «καλώς έπραξε ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και ζητά περισσότερη αστυνόμευση».

Βασικά προβλήματα των αστυνομικών αποτελούν οι αποδοχές «που κόπηκαν υπερβολικά τα χρόνια των μνημονίων και δεν αποκαταστάθηκαν», οι υπερβολικές ώρες εργασίας και η έλλειψη προσωπικού. 

Επίσης, για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, υπογράμμισε με νόημα ότι «το ειδικό αυτό Σώμα θα έπρεπε να είναι στην ευθύνη των ίδιων των Πανεπιστημίων για το πως θα δρα και πότε». 

Να σημειωθεί, ότι ο κ. Γερακαράκος εκπροσωπεί περισσότερους από 44.000, γυναίκες και άνδρες, αστυνομικούς υπαλλήλους. 

GOV NEWS: Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται έξαρση της βίας που προέρχεται κυρίως από το οργανωμένο έγκλημα. Έχουμε εκτελέσεις ακόμη και μέρα μεσημέρι. Πως σκοπεύει η ΕΛ.ΑΣ. να αντιμετωπίσει τη «βαριά» εγκληματικότητα;

Γ. Γερακαράκος: Πράγματι το οργανωμένο έγκλημα στη χώρα μας εμφανίζει πολλές φορές έξαρση της βίας. Η αντιμετώπισή του από την αστυνομία είναι πολλές φορές σε ικανοποιητικό βαθμό πλην όμως πιστεύω ότι πρέπει να δούμε εκ νέου τον ποινικό κώδικα όσον αφορά την διαχείριση τέτοιων καταστάσεων.

Πολλές φορές συλλαμβάνονται κακοποιοί για σωρεία εγκληματικών πράξεων ακόμα και κακουργηματικού χαρακτήρα που όμως η ποινική αντιμετώπισή τους, κατά την άποψή  μου, χρήζει ιδιαίτερης προσοχής  και έρευνας, όπως με το τελευταίο συμβάν που έλαβε χώρα στην περιοχή των Πατησίων και των Αγίων Αναργύρων, οι περισσότεροι  εμπλεκόμενοι κακοποιοί είχαν συλληφθεί πολλές φορές για σοβαρά αδικήματα (ναρκωτικά, όπλα, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης κ.α.) παρόλα αυτά κυκλοφορούσαν ελεύθεροι. Πιστεύω λοιπόν ότι τέτοιες υποθέσεις πρέπει να απασχολήσουν αυτούς που κατά το νόμο έχουν την ευθύνη να ερευνήσουν τί είναι αυτό που δε λειτουργεί σωστά.

GOV NEWS: Τελευταία τέθηκε θέμα αστυνόμευσης στο κέντρο της Αθήνας από τον Δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη. Ποια είναι η κατάσταση που βιώνετε εσείς και οι συνάδελφοί σας στην Ομόνοια και στους γύρω δρόμους; Σε γενικότερο πλαίσιο ποια είναι η κατάσταση στον δήμο της Αθήνας και ποιες περιοχές της Αττικής βρίσκονται στο «κόκκινο» αναφορικά με την εγκληματικότητα;

Γ. Γερακαράκος: Κατά την άποψή μου καλώς έπραξε ο Δήμαρχος Αθηνών Κύριος Μπακογιάννης και πιστεύω ότι και άλλοι Δήμαρχοι θα πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση και να ζητούν ακόμα καλύτερη αστυνόμευση. Πιστεύω ότι ο κάθε Δήμαρχος θα πρέπει να ενδιαφέρεται πρωτίστως για την ασφάλεια των πολιτών του καθώς είναι το κύριο συστατικό για να μπορούν οι πολίτες να ευημερούν, οι επαγγελματίες και οι καταστηματάρχες να αισθάνονται ασφάλεια για την επιχείρησή τους, τα παιδιά να νιώθουν ασφαλή πηγαίνοντας και γυρίζοντας από το σχολείο τους, οπότε κατά την άποψή  μου, ορθώς ο Δήμαρχος ζητάει καλύτερη Αστυνόμευση.

Η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας αλλά και σε άλλες περιοχές της Αττικής εμφανίζεται βελτιωμένη όσον αφορά την αντιμετώπιση  της εγκληματικότητας. Φυσικά εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και πρέπει οι προσπάθειες της αστυνομίας να είναι συνεχείς και εξελισσόμενες και γι’ αυτό και εμείς ζητάμε από την πολιτεία να μας εφοδιάζει με όλα τα απαραίτητα προκειμένου να μπορούμε να φέρουμε σε πέρας την αποστολή μας.

Η Αθήνα είναι μία από τις πιο ασφαλείς πρωτεύουσες της Ευρώπης και γι’ αυτό την επισκέπτονται δεκάδες χιλιάδες τουρίστες όχι μόνο για τα αξιοθέατά της αλλά και γιατί αισθάνονται ασφαλείς για την παραμονή τους. Πιστεύω κανένας δεν θα επισκεπτόταν μια πόλη αν δεν αισθανόταν πρώτα απ’ όλα ασφαλής.

GOV NEWS: Οι πολίτες διαμαρτύρονται συνεχώς για έλλειψη αστυνόμευσης. Η έλλειψη προσωπικού είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα στην Ελληνική Αστυνομία. Τα τελευταία τρία χρόνια έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες από την κυβέρνηση για να καλυφθούν τα «κενά»;

Γ. Γερακαράκος: Είμαστε μία χώρα που έχει αρκετά μεγάλο αριθμό αστυνομικών, το ζήτημα είναι που και πως κατανέμονται οι δυνάμεις της αστυνομίας. Τα προηγούμενα χρόνια των μνημονίων δεν έγιναν οι απαιτούμενες σε σχέση με τις αποστρατείες προσλήψεις και γι’ αυτό ζητάμε από την εκάστοτε κυβέρνηση την πρόσληψη, μέσω πανελληνίων  εξετάσεων, περισσότερων  αστυνομικών για να καλυφθούν τα κενά.

GOV NEWS: Στο ζήτημα της υλικοτεχνικής υποδομής έχει βελτιωθεί η κατάσταση, για παράδειγμα έχουν αντικατασταθεί τα παμπάλαια περιπολικά και τα λεωφορεία που μεταφέρουν διμοιρίες των ΜΑΤ και των ΥΜΕΤ, σας έχουν παραδώσει καινούρια αλεξίσφαιρα γιλέκα, καθώς με τα παλαιά αντιμετωπίζατε πολλά προβλήματα;

Γ. Γερακαράκος: Είναι γεγονός ότι τα τελευταία  χρόνια η υλικοτεχνική υποδομή έχει βελτιωθεί τόσο όσον αφορά τα περιπολικά, λεωφορεία, αλεξίσφαιρα γιλέκα, μένουν όμως να γίνουν πολλά περισσότερα διότι όπως αντιλαμβάνεστε οι άντρες και οι γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας βρίσκονται σε καθημερινή δράση και ως εκ τούτου ο εξοπλισμός τους, είτε προσωπικός είτε αφορά τα μέσα (μοτοσικλέτες αυτοκίνητα λεωφορεία) πρέπει όχι μόνο να αντικαθίσταται τακτικά αλλά και να ελέγχονται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

GOV NEWS: Εκτός των παραπάνω, ποια άλλα βασικά προβλήματα αντιμετωπίζουν σήμερα οι γυναίκες και οι άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας;

Γ. Γερακαράκος: Ένα μεγάλο πρόβλημα που συνεχίζει να υφίσταται χρόνια τώρα, αφορά τον εργασιακό τομέα των αστυνομικών όπου ο αστυνομικός εργάζεται πολύ περισσότερες ώρες από όσες προβλέπονται χωρίς ουσιαστικά να αμείβεται γι’ αυτό. Επίσης λόγω της υπερεργασίας, πολλοί συνάδελφοί μου δεν ξεκουράζονται ούτε μία μέρα την εβδομάδα και πολλές φορές εργάζονται συνεχώς για 15 και 20 μέρες. Πολλοί συνάδελφοι εργάζονται νύχτες και η ωριαία αμοιβή τους υπολείπεται από τις αμοιβές ενός διανομέα φαγητού, οι αποσπάσεις των συναδέλφων για την κάλυψη υπηρεσιακών αλλαγών διαταράσσει την κοινωνική και οικογενειακή κατάσταση των συναδέλφων. Επίσης λόγω των περικοπών που έγιναν τα μνημονιακά χρόνια, οι αποδοχές μας «κόπηκαν» σε τέτοιον βαθμό που πλέον, κυρίως οι νέοι συνάδελφοι αντιμετωπίζουν προβλήματα  επιβίωσης. Δεν είναι δυνατόν να ακούμε καθημερινά από τα πιο υπεύθυνα και αρμόδια χείλη ότι το επάγγελμα του αστυνομικού είναι επικίνδυνό και πόσα πολλά προσφέρει ο αστυνομικός  στην κοινωνία και παρ’ όλα αυτά η πολιτεία να μην αναγνωρίζει την επικινδυνότητα της δουλειάς  του αστυνομικού, αναρωτιέμαι τι άλλα γεγονότα θα πρέπει  να συμβούν  για να πράξουν το αυτονόητο!

GOV NEWS: Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αναλάβει δράση η Πανεπιστημιακή Αστυνομία. Θεωρείτε ότι θα επιλύσει ζητήματα ή θα προκαλέσει περισσότερα και επίσης είναι επαρκής η εκπαίδευση των αστυνομικών που θα περιπολούν στους πανεπιστημιακούς χώρους;

Γ. Γερακαράκος: Πιστεύω ότι τα πανεπιστήμια είναι χώροι εκπαίδευσης, μάθησης, έρευνας, προβληματισμού, χώροι ελευθερίας και Δημοκρατίας.

Όμως όλοι έχουμε γίνει μάρτυρες σε περιστατικά βίας και ανομίας που έχουν λάβει χώρα εντός των Πανεπιστημιακών  ιδρυμάτων και αυτός είναι ο λόγος πιστεύω που η Κυβέρνηση αποφάσισε την ίδρυση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας. Πιστεύουμε ότι αυτό το ειδικό Σώμα θα έπρεπε να είναι στην ευθύνη των ίδιων των Πανεπιστημίων για το πως θα δρα και πότε, άλλωστε τα Πανεπιστήμια έχουν το αυτοδιοίκητο, για ποιον λόγο λοιπόν να μην έχουν και την ευθύνη της λειτουργίας της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας; Σε ότι μας αφορά, δεν θέλουμε να έρθουμε σε καμία αντιπαράθεση ούτε με τους φοιτητές, ούτε με το προσωπικό (καθηγητές) των ιδρυμάτων αυτών και γι’ αυτόν το λόγο ζητήσαμε την ουσιαστική απεμπλοκή μας από αυτή την υπηρεσία. Τέλος όσον αφορά το αν θα λύσει η θα προκαλέσει  προβλήματα και αν η εκπαίδευση των αστυνομικών στα Πανεπιστήμια είναι επαρκής, αυτό μένει να φανεί στο προσεχές μέλλον. Για εμάς η εκπαίδευση του αστυνομικού είναι το κύριο και απαραίτητο  στοιχείο για την ασφάλεια του πολίτη.

GON NEWS: Πως σχολιάζετε το γεγονός πως, ενώ η Ελλάδα θα έχει φέτος πάνω από 32-33 εκατομμύρια τουρίστες έχουν μειωθεί στο ελάχιστο οι γυναίκες και οι άνδρες της τουριστικής αστυνομίας, σε τέτοιο μάλιστα βαθμό που πολλοί είναι εκείνοι που λένε πως έχει «καταργηθεί»;

Γ. Γερακαράκος: Όπως ανέφερα προηγουμένως, η χώρα μας κατακλύζεται φέτος από τουρίστες σε ένα πραγματικά ασφαλές περιβάλλον που τη διαφημίζει ακόμα περισσότερο και η συμβολή της Τουριστικής Αστυνομίας παρόλο το λίγο προσωπικό που διαθέτει, είναι ουσιαστική και πραγματικά οι συνάδελφοι με περίσσευμα από το φιλότιμό τους βοηθούν στην εθνική προσπάθεια για τον τουρισμό. Πρέπει και εδώ η ηγεσία να δείξει πράγματι μεγαλύτερο ενδιαφέρον για να μη μιλάμε για «κατάργηση» της Τουριστικής Αστυνομίας.

Πηγή: govnews.gr

 

Policenet.gr © | 2025 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis