Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
23:29 | 15/01/2019

Με σαφή προσδιορισμό τις Ένοπλες Δυνάμεις και "μήνυμα" στην Τουρκία ο νέος Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης προχώρησε στην πρώτη του ομιλία και επισήμως ως πολιτικός προϊστάμενος των Ενόπλων Δυνάμεων στο πλαίσιο της τελετής παράδοσης και παραλαβής του χαρτοφυλακίου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο ΥΕΘΑ Αποστολάκης:

«Κύριε Υπουργέ,

Κύριε Αναπληρωτά Υπουργέ,

Κυρία Υφυπουργέ,

Κύριοι Αρχηγοί,

Κυρίες και κύριοι,

Κλήθηκα από τον Πρωθυπουργό αλλά και από εσάς κύριε Υπουργέ, να αναλάβω την πολιτική ευθύνη της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, σε μια ιδιαίτερη και φορτισμένη πολιτικά αλλά και συναισθηματικά, συγκυρία.

Αναγνωρίζω ότι η πρόσκληση αυτή, όπως την έθεσε ο Πρωθυπουργός αλλά και εσείς, εμπεριέχει ένα μήνυμα ενότητας και ετοιμότητας στον ευαίσθητο τομέα της εθνικής άμυνας και ασφάλειας, αλλά και συνέχειας και σταθερότητας στην αμυντική στρατηγική της χώρας μας.

Συναφώς, πέρα από οποιαδήποτε πολιτική σκοπιμότητα, αποφάσισα ότι πρέπει να ανταποκριθώ. Βγάζω λοιπόν τη στολή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ώστε να υπηρετήσω την πατρίδα μου από τη θέση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Η τιμή είναι μεγάλη, η ευθύνη ακόμη μεγαλύτερη. Οι καιροί είναι ταραγμένοι, η περιοχή μας πολιτικό-στρατιωτικά ασταθής και βέβαια η ανάληψη ευθύνης γίνεται κάτω από το βάρος των εξελίξεων σε ένα από τα κορυφαία εθνικά ζητήματα που ταλάνισαν τη χώρα εδώ και τρεις δεκαετίες.

Συντάσσομαι απόλυτα με τις επιδιώξεις της πολιτικής ηγεσίας ότι αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα η ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας ως πυλώνας σταθερότητας και πάροχος ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.

Για αυτό άλλωστε ασκούμε ενεργή στρατιωτική διπλωματία, τιμούμε τις δεσμεύσεις της χώρας, έχοντας αναλάβει ένα ρόλο κλειδί στην προώθηση αμυντικών συνεργειών και πρωτοβουλιών ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια.

Κύριε Υπουργέ,

Πίστευα και πιστεύω στην αξία της πολιτικής σταθερότητας και ανάγκης της απρόσκοπτης θεσμικής λειτουργίας του πολιτικού συστήματος σε σταθερούς χρονικούς κύκλους. 

Πίστευα και πιστεύω πως αυτό είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο θα οικοδομηθεί και θα ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στην πολιτική και τους εκπροσώπους της.

Ωστόσο, αναγνωρίζω ότι εσείς είστε πιο αρμόδιος να κρίνετε αν οι περιστάσεις ήταν τέτοιες, ώστε να σας επιτρέπουν να ολοκληρώσετε την παρουσία σας στην πολιτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων μέχρι το τέλος της θητείας αυτής της Κυβέρνησης συνεργασίας.

Θέλω να σας ευχαριστήσω για την παραγωγική συνεργασία και την εμπιστοσύνη σας. Στα χρόνια που πέρασαν ηγηθήκατε επάξια των Ένοπλων Δυνάμεων της χώρας, κρατώντας ψηλά τη σημαία της αποτροπής, της ισχύος και της υπερηφάνειας. 

Σταθήκατε δίπλα στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, αρωγός στις προσπάθειές μας και συμπαρασταθήκατε στο δύσκολο έργο μας, αφήνοντας το δικό σας αποτύπωμα.

Δράττομαι της ευκαιρίας να σας διαβεβαιώσω ότι, οι Ένοπλες Δυνάμεις θα παραμείνουν στην «πρώτη γραμμή», επιδεικνύοντας συνεχώς την αποφασιστικότητά τους να είναι ικανές και αξιόπιστες. 

Όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας ώστε να προασπίσουμε την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή ευθύνης της πατρίδας μας.

Θέλω επίσης να πιστεύω ότι θα συνεχίσετε να είστε στο πλευρό μας. Αυτό είναι ένα αίτημα που απευθύνω σε ολόκληρο τον πολιτικό κόσμο της χώρας, στους ειδικούς και τους διαμορφωτές γνώμης για τα θέματα άμυνας, στον Τύπο και σε κάθε πολίτη ξεχωριστά. 

Να πορευθούμε για το επόμενο διάστημα ενωμένοι και αποφασισμένοι, αφήνοντας έξω από αντιπαραθέσεις το στράτευμα, όπως εξάλλου πράξαμε όλοι μέχρι και σήμερα.

Από το βήμα αυτό στέλνω μήνυμα αμοιβαιότητας στην άλλη πλευρά του Αιγαίου. Υπάρχει ο δρόμος της σύγκρουσης, υπάρχει και ο δρόμος της συνεργασίας. Εμείς είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στις αξίες της ειρηνικής συνύπαρξης και της συνεργασίας.

Θέλω να υπενθυμίσω στους γείτονες μας πως όποτε πρυτάνευσε η λογική της συνεργασίας, της αμοιβαίας κατανόησης και της εμπιστοσύνης, οι λαοί μας πρόκοψαν, όποτε όμως κυριάρχησαν οι εθνικισμοί, οι λαοί δυστύχησαν.

Θεμέλιο των σχέσεων μας οφείλει να αποτελεί ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και αυτή είναι η μόνη κόκκινη γραμμή στις σχέσεις μας.

Θα ήθελα επίσης να καλέσω όλους τους γείτονες μας, να δουλέψουμε μαζί, να συνεργαστούμε, ώστε να βγάλουμε τα Βαλκάνια από τη γωνία και να τα φέρουμε στο διεθνές προσκήνιο ως μια περιοχή που μπορεί να εγγυάται την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη.

Απευθυνόμενος στα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, το μεγαλύτερο πλεονέκτημά μας, έναν ανεκτίμητο πολλαπλασιαστή ισχύος, τους καλώ να συνεχίσουμε στο δρόμο της ευθύνης, με το ίδιο σθένος και με το κεφάλι ψηλά.

Μετά από σαράντα-δύο χρόνια ενεργούς υπηρεσίας, νιώθω την υποχρέωση να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου απέναντί στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, για το έργο που επιτέλεσαν και την υποστήριξη που μου παρείχαν, ιδιαίτερα κατά τα τελευταία τρία έτη, όσο ήμουν Αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Σε όλη μας την προσπάθεια, σε ότι και να κάνουμε, στηριζόμαστε στην κινητήριο δύναμή, το προσωπικό μας. Είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος για τις γυναίκες και τους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων, τον επαγγελματισμό, την άρτια εκπαίδευση και το υψηλό ηθικό τους. Εκτελούν την αποστολή τους με εμμονή στο σκοπό και μοναδική προσήλωση στο καθήκον.

Επιτρέψτε μου δε, να επεκτείνω το κάλεσμα αυτό και στο σύνολο των Ελλήνων πολιτών. Ας βαδίσουμε στο δρόμο της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και ας ανταποκριθούμε στις ευθύνες μας, ώστε να ανοίξουμε ένα νέο ειρηνικό και ελπιδοφόρο ιστορικό κεφάλαιο για τη χώρας μας και την περιοχή μας.

Σας ευχαριστώ».

Δείτε βίντεο από τη σημερινή εκδήλωση:

 

Στιγμιότυπα της τελετής παράδοσης - παραλαβής από τον ΥΕΘΑ @PanosKammenos στον νέο Υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Αποστολάκηhttps://vimeo.com/311479381 

 
 
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis