Να περάσει κι άλλες «κόκκινες γραμμές» θα κληθεί άμεσα η Αθήνα καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει επέλθει συμφωνία μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου για τη φόρμουλα συμμετοχής εκ νέου του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως Λαγκάρντ και Σόιμπλε έχουν συμφωνήσει σε μια λύση πακέτο που περιλαμβάνει ολοκλήρωση της β΄αξιολόγησης, «υποσχετική» των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, είσοδο του ΔΝΤ στο πρόγραμμα,και τελικά ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Ο οδικός αυτός χάρτης των δανειστών περιλαμβάνει όμως έναν πρώτο κρίσιμο σταθμό για την κυβέρνηση Τσίπρα.
Την αποδοχή ενός ακόμη σκληρού πακέτου μέτρων που οδηγούν στην περικοπή περαιτέρω συντάξεων και εισοδημάτων.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες η Ντέλια Βελκουλέσκου εκπρόσωπος του ΔΝΤ στους Θεσμούς - που φτάνουν αύριο Δευτέρα στην Αθήνα- κουβαλάει τρεις προτάσεις:
* Κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις υφιστάμενες κύριες συντάξεις. Αυτό σημαίνει ότι οι παλιές συντάξεις που διατηρούνταν με την προσωπική διαφορά σε υψηλότερα επίπεδα θα εξομοιωθούν με τις νέες. Πρακτικά θα επέλθει μείωση των κύριων συντάξεων από ένα όριο και πάνω πιθανόν αρχής γενομένης από το 2019.
* Περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου από τα 8.600 ευρώ που είναι σήμερα πιθανόν και στα 5.000 σύμφωνα με παλαιότερη πρόταση του Ταμείου με κατάργηση φοροαπαλλαγών.
* Αύξηση στο 10 % του μηνιαίου ορίου ομαδικών απολύσεων για τις μεγάλες επιχειρήσεις και κατάργηση της δυνατότητας βέτο από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας.
Ο οδικός χάρτης των δανειστών για αξιολόγηση, χρέος, QE
Aν οι Θεσμοί αποσπάσουν την συμφωνία της κυβέρνησης στις νέες απαιτήσεις του ΔΝΤ θα έχει ανοίξει και ο δρόμος για τα επόμενα βήματα δηλ βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και συμμετοχή στο πρόγραμμα αγοράς ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ που σημαίνει ζωτική ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
* Στις 5 Δεκεμβρίου και την νέα συνεδρίαση του Eurogroup θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για την δεύτερη αξιόλογηση και ολοκλήρωση των προαπατούμενων μέχρι το Ιανουάριο για την εκταμίευση των δόσεων .
* Το ΔΝΤ να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα βάζοντας 6 δισ. ευρώ
* Το Ταμείο να εκδώσει λαμβάνοντας υπόψη τα σχέδια του ESM για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ,έκθεση βιωσιμότητας του χρέους
* Και η ΕΚΤ με κλεισμένη αξιολόγηση και τα εχέγγυα της παραμονής του ΔΝΤ και των βραχυπρόθεσμών μέτρων για το χρέος, να εντάξει την Ελλάδα στην ποσοτική χαλάρωση.
Διαβάστε περισσότερα στο thetoc.gr