Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα από την ΕΛ.ΑΣ. Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, κατά το έτος 2014, ανέπτυξε πλήθος δράσεων αφενός, στον τομέα της δίωξης των εγκλημάτων που διαπράττονται μέσω Διαδικτύου ή με τη χρήση αυτού και αφετέρου, στον τομέα της πρόληψης και ενημέρωσης των πολιτών για ζητήματα ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο.
Για την εκπλήρωση της αποστολής της, συνεργάστηκε με άλλες αρμόδιες κεντρικές και περιφερειακές Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ μεγάλος όγκος πληροφοριών διακινήθηκε από και προς τη Διεύθυνση Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας και ειδικότερα την Εθνική Μονάδα Europol και το Τμήμα Διεθνών Οργανισμών – Interpol .
Παράλληλα, συνεχίστηκαν οι δράσεις για την υλοποίηση του Εθνικού Επιχειρησιακού Προγράμματος Καταπολέμησης της Φοροδιαφυγής, με τον αριθμό τους να ανέρχεται σε 150.
Αυξημένη εξάλλου, ήταν και η συμμετοχή εκπροσώπων της Υπηρεσίας τόσο σε διάφορα εκπαιδευτικά σεμινάρια της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Ακαδημίας ( CEPOL ), όσο και σε συναντήσεις, συνέδρια και συνδιασκέψεις που διοργανώθηκαν από ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επισημαίνεται ότι σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συμμετέχει ενεργά στη χάραξη και υλοποίηση της προτεραιότητας Cybercrime ( Payment Card Fraud , Child Sexual Exploitation και Cyber Attacks ) του European Multidisciplinary Platform against Criminal Threats ( EMPACT ).
Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στην έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Επιχειρήσεων “ Cyberalert ”, το οποίο λειτουργεί σε 24ωρη βάση, όπου εξειδικευμένοι αστυνομικοί διαχειρίζονται τις καταγγελίες των πολιτών, οι οποίες έρχονται είτε μέσω του πενταψήφιου τηλεφωνικού αριθμού 11188, είτε μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη θυρίδα ccu @ cybercrimeunit . gov . gr , είτε μέσω της ψηφιακής εφαρμογής για φορητές συσκευές “ Cyberkid ”.
Σύνολο υποθέσεων
Ο συνολικός αριθμός νέων υποθέσεων που χειρίστηκε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος το έτος 2014 ανήλθε σε 2.275. (Ο αριθμός αυτός αναφέρεται σε σχετικές εισαγγελικές παραγγελίες, ξεχωριστό προανακριτικό υλικό, εγκλήσεις πολιτών κ.λπ.).
Ειδικότερα, κατά περίπτωση:
Από αυτές, οι 102 δικογραφίες σχηματίσθηκαν κατόπιν καταγγελιών Φορέων Προστασίας Καταναλωτών, Οργανισμών, Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων, Εταιρειών Τηλεπικοινωνιών, καθώς και καταστημάτων ηλεκτρονικού εμπορίου (e-shops).
Επίσης, στο πλαίσιο της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας (Interpol & Europol), η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διαχειρίστηκε 573 αιτήματα συνεργασίας. Τα αιτήματα αφορούν περιπτώσεις διακρατικών αστυνομικών ερευνών, που είχαν ως αντικείμενο κακουργηματικού χαρακτήρα ηλεκτρονικά εγκλήματα και αφορούσαν σε πορνογραφία ανηλίκων, στο ηλεκτρονικό εμπόριο, στις διαδικτυακές απάτες, στις υφαρπαγές στοιχείων και κωδικών πρόσβασης σε ηλεκτρονικές βάσεις, πλατφόρμες και ιστοχώρους ηλεκτρονικών οικονομικών δραστηριοτήτων.
Συλλήψεις – Απόδοση κατηγοριών
Συνελήφθησαν συνολικά 36 άτομα για τα ακόλουθα αδικήματα:
Επίσης, αποδόθηκαν κατηγορίες σε 1.032 άτομα, στο πλαίσιο δικογραφιών τακτικής διαδικασίας.
Αναγγελία προθέσεων αυτοκτονίας μέσω Διαδικτύου
Αξιοσημείωτη ήταν ακόμα η συμβολή της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στον κατάλληλο χειρισμό και αποτροπή 261 περιπτώσεων πρόθεσης αυτοκτονίας μέσω του διαδικτύου.
Εισαγγελικές Παραγγελίες
Κατά το έτος 2014, διαβιβάσθηκαν προς εκτέλεση 1.244 Εισαγγελικές Παραγγελίες για Προκαταρκτική Εξέταση ή Προανάκριση, από όλες τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών της Χώρας.
Υποθέσεις για την προστασία των ζώων
Το έτος 2014 διερευνήθηκαν 59 υποθέσεις, όπου διαπιστώθηκε ότι χρήστες του Διαδικτύου παραβίασαν την ισχύουσα νομοθεσία περί προστασίας ζώων.
Πηγή:hellasforce.com