Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
12:01 | 24/09/2021

Αδιαμφισβήτητα η συμφωνία AUKUS μεταξύ ΗΠΑ, Αυστραλίας και Ηνωμένου Βασιλείου έχει προκαλέσει τρομερές αντιδράσεις σε διεθνές πολιτικό, διπλωματικό επίπεδο, με επιπτώσεις σε εξοπλιστικά προγράμματα, όπως το «άκυρο» στην Γαλλία, όμως φαίνεται ότι η συνεργασία των τριών αυτών χωρών δεν περιορίζεται μόνο στην τεχνολογία υποβρυχίων.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας την Τετάρτη, οι αμερικανικές εταιρείες General Dynamics και Northrop Grumman κέρδισαν συμβάσεις δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων αναφορικά με την υποστήριξη του στόλου αρμάτων μάχης της Αυστραλίας αλλά και την προμήθεια προηγμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

 

 

 

 

Άρμα μάχης τύπου M1 Abrams

 

 

 

 

Όσον αφορά τα τεθωρακισμένα άρματα μάχης τύπου M1 Abrams, η σύμβαση με την General Dynamics έχει εκτιμώμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης των εξοπλιστικών προγραμμάτων στις 30 Σεπτεμβρίου 2022 και είναι ύψους 13,74 εκατομμυρίων δολαρίων. Υπενθυμίζεται ότι η Αυστραλία αντικατέστησε το 2007 τα παλιά άρματα τύπου Leopard, με άρματα μάχης M1A1 Abrams.

Στο προσκήνιο και προηγμένα drones MQ-4C Triton

Από την άλλη, η Northrop κέρδισε συμβόλαιο ύψους 15,83 εκατομμυρίων δολαρίων για την παροχή εξοπλισμού και υλικού υποστήριξης των μη επανδρωμένων αεροσκαφών τύπου MQ-4C Triton που διαθέτει το Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό της Αυστραλίας, ενώ η εκτιμώμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης της συμφωνίας είναι το Σεπτέμβριο του 2024. Σημειώνεται ότι τον Ιούνιο του 2018, η Αυστραλία αποφάσισε να αγοράσει το πρώτο από τα έξι μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου MQ-4C Triton μέσω συνεργατικού προγράμματος με το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, στο πλαίσιο επένδυσης αξίας 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση των ναυτικών δυνάμεων της χώρας.

 

 

 

 

Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος τύπου MQ-4C Triton

 

 

 

 

Όλα τα νέα drones θα βρίσκονται στην αεροπορική βάση Edinburgh της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας Αυστραλίας και και θα επιχειρούν παράλληλα με τα αεροσκάφη ναυτικής επιτήρησης τύπου P-8A Poseidon, ενώ το πρώτο drones MQ-4C Triton αναμένεται να παραδοθεί το 2023. Συμπερασματικά, φαίνεται ότι η συμφωνία AUKUS αποτελεί ένα ακόμα παράδειγμα της στρατηγικής συμμαχίας ΗΠΑ και Αυστραλίας στον τομέα της Άμυνας και των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Πηγή:  onalert.gr  με πληροφορίες από: Defense World / Φωτογραφίες αρχείου

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis