Η άμεση κινητοποίηση της πολιτείας μετά την τραγική δολοφονία στο Μενίδι, είχε σαν αποτέλεσμα να ληφθούν επίσης άμεσα μέτρα. Όσο όμως και αν είναι κανείς σύμφωνος με δράσεις που στοχεύουν στην επανένταξη των Ρομα, δεν είναι δυνατόν να αγνοήσει την ανάγκη για καταστολή της δράσης εγκληματικών συμμοριών που απειλούν τις ζωές των περιοίκων. Η Κυβέρνηση αποδεικνύεται εξαιρετικά εφευρετική στη θεωρία και την ανάλυση αλλά μάλλον διστάζει να επιβάλλει την τήρηση του νόμου και βρίσκει απλώς προφάσεις και γιατί όχι, ευκαιρία για δημόσιες σχέσεις.
Διότι όταν αδέσποτες σφαίρες αποτελούν καθημερινότητα στη Δυτική Αττική αλλά και αλλού, αποτελεί πρώτη προτεραιότητα η καταστολή του φαινομένου. Οι δράσεις για ενσωμάτωση των Ρομά στην κοινωνία έπονται. Η Κυβέρνηση έχει θεωρητικά τις δομές για να επιβάλλει την έννομη τάξη. έχει επίσης την υποχρέωση να το κάνει. Πρόκειται όμως για μια δύσκολη απόφαση που απαιτεί και πολιτική βούληση, εκτός από επιχειρησιακή ικανότητα.
Αντ’ αυτού ξεπέρασε τις λεπτομέρειες που σχετίζονται με την καταστολή της παράνομης και κατά συρροή οπλοχρησίας, της εμπορίας ναρκωτικών και της εκμετάλλευσης των παιδιών και προχώρησε σε μακρόπνοους σχεδιασμούς. Λησμονώ ποιος γίγας του εγχώριου σοσιαλισμού είχε πει την μνημειώδη φράση “αν θέλεις να καθυστερήσεις την ανάληψη δράσης για οτιδήποτε, δημιούργησε μια επιτροπή”. Η Κυβέρνηση έκανε ακριβώς αυτό.
Δημιούργησε μια Κυβερνητική επιτροπή η οποία ανέλαβε το σχεδιασμό δράσεων για να αποφορτιστεί η κατάσταση. Στην επιτροπή μετείχαν πρωτοκλασάτα στελέχη όπως η Θεανώ Φωτίου, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Νίκος Τόσκας, ο Κώστας Γαβρόγλου αλλά και ο Παύλος Πολάκης. Ο τελευταίος υποθέτω θα συμβάλλει και με τις γνώσεις του για την παράδοση της μπαλοθιάς στον ελλαδικό χώρο.
Βεβαίως, όπως έγινε ευρύτερα γνωστό μετά τη “στραβή”, υπήρχε ήδη μια σχετική επιτροπή που φέρει τον βαρύγδουπο τίτλο “Ειδική Γραμματεία Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά”. Έχει στελεχωθεί με 2 Ειδικούς Γραμματείς, άγνωστο αριθμό ειδικών συμβούλων και συνεργατών και 24 άτομα προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων. Το κόστος λειτουργίας της ανέρχεται σε 662 χιλ. ευρώ ετησίως και επειδή τίποτε δεν γίνεται τυχαία, είχαν προβλεφθεί μέχρι και ποσά για επιδόματα θέσεων ευθύνης.
Σε κάθε περίπτωση η νέα επιτροπή αποφάσισε μια σειρά δράσεων που περιλαμβάνουν από φωτισμένους δρόμους και μείωση του αριθμού των μαθητών, μέχρι τη μετεγκατάσταση καταυλισμών, την πιθανή πρόσληψη νέων Ρομά στην αστυνομία αλλά και το ενδεχόμενο εισαγωγής των απόφοιτων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης άνευ εξετάσεων σε συγκεκριμένα ακαδημαϊκά τμήματα.
Ειδικά το τελευταίο χρήζει περαιτέρω διερεύνησης ως προς την χρησιμότητα του καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις του “δικτύου Ρομ” τα ποσοστά αναλφαβητισμού των 250.000 Ρομά που ζουν στη χώρα μας κυμαίνονται μεταξύ 60 και 80% ενώ οι απόφοιτοι δημοτικού στις ηλικίες 20-29 είναι μόλις 12%! Η εισαγωγή άνευ εξετάσεων θα ήταν μια καλή προοπτική αν πρώτα λύναμε το πρόβλημα της παρακολούθησης τουλάχιστον της υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Η οποία είναι μεν υποχρεωτική αλλά η ίδια επιτροπή έκρινε ότι πρέπει να αποφασίσει ότι “γίνεται υποχρεωτική η παρακολούθηση του ολοήμερου σχολείου για τα παιδιά των Ρομά”.
Είναι προφανές ότι η πολιτεία οφείλει να αναλάβει δράση για την κατάσταση και τις συνθήκες διαβίωσης αυτής της μερίδας των συμπολιτών μας. Προεκλογικά άλλωστε στελέχη και Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν αρκετές ιδέες. Το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς είχε προτείνει τη δωρεάν παραχώρηση κυριότητας και χρήσης ακινήτων σε Ρομά, καθώς και την εξεύρεση χώρων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κατασκευή κατοικιών ώστε να εγκατασταθούν οριστικά μέσα στον οικιστικό ιστό των πόλεων. Μια παρέμβαση βουλευτών, μεταξύ των οποίων οι κύριοι Γιώργος Σταθάκης, Θοδωρής Δρίτσας και η κυρία Ελένη Αυλωνίτου ζητούσε την εξαίρεση των Ρομά από τον έλεγχο στο υπαίθριο εμπόριο. Η τύχη των εξαγγελιών, ήταν παρόμοια με την τύχη που είχαν και οι υποσχέσεις των προηγούμενων Κυβερνήσεων. Δεν έγινε τίποτα.
Η ανάγκη όμως να προστατευθούν ανυπεράσπιστοι πολίτες είναι επιτακτική και εκεί ο κος Τόσκας κρύβεται πίσω από τις δυσκολίες του εγχειρήματος, οι οποίες ομολογουμένως υφίστανται. Το οφείλει στους Έλληνες πολίτες που ζουν στην περιοχή και δεν ενοχλούνται από τους Ρομά. Τα κίνητρά τους δεν είναι ρατσιστικά. ενοχλούνται από τη δράση εγκληματικών συμμοριών, τις οποίες η αστυνομία οφείλει να πατάξει. Άμεσα και χωρίς περιστροφές. Αν δεν το κάνει, είναι περισσότερο από προφανές ότι θα δώσει χώρο στους αυτόκλητους υπερασπιστές να προχωρήσουν σε αυτοδικία, κάτι που θα χειροτερέψει την κατάσταση.
Δεν το κάνει όμως. Δεν το κάνει πουθενά. Ούτε στα Εξάρχεια, όπου αυτοαποκαλούμενοι αναρχικοί έχουν στήσει το δικό τους κράτους, ούτε καν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο όπου 471 φοιτητές κάνουν έκκληση για προστασία από τους εμπόρους ναρκωτικών. Εδώ δεν το έκανε ούτε χθες στην Ευελπίδων όπου 40 παλικάρια Ρομά διαφώνησαν για τις ποινές που επέβαλλε το δικαστήριο σε 2 ομόφυλούς τους για υπόθεση ναρκωτικών. Εξέφρασαν την άποψη τους με …πέτρες και τραμπουκισμούς ακόμη και κατά δικαστικών και παρά το γεγονός ότι βρίσκονταν εντός του χώρου των δικαστηρίων, δεν έγινε ούτε μια σύλληψη. Ίσως να τους μοιράσαν φοιτητικές ταυτότητες…
Διαβάστε περισσότερα στο news247.gr