Στην νέα, 2η, μονάδα Ταχείας Αντίδρασης που δημιουργεί το ΝΑΤΟ με διαφαινόμενο σημαντικό ρόλο σε αυτή της Τουρκίας, ''περιοχή ευθύνης'' το νότο και ''Αιχμή του Δόρατος'' έναντι των νέων εξτρεμιστικών απειλών (σ.σ.των τζιχαντιστών) που αποφασίστηκε στην Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στην Αττάλεια, δίνει αυτές τις ημέρες έμφαση ο τουρκικός τύπος για ευνοήτους λόγους.
Η απόφαση αυτή, έστω και αν το αποτέλεσμα της θα φανεί σε 1-2 έτη, έχει την άξια της ιδίως όταν δεν υπήρξε ουσιαστική πρόοδος σε άλλα θέματα.Ο τύπος σημειώνει ιδιαίτερα όπως είναι φυσικό ότι κατά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, συστάθηκε για πρώτη φορά, μετά το ψυχρό πόλεμο,«πρωτοπόρος μονάδα» έναντι των κινδύνων και ότι ηγέτιδα σ’ αυτήν τη δύναμη των 5.000 στρατιωτών, θα είναι η Τουρκία.Ο νέος αυτός στρατιωτικός σχηματισμός -''Κοινή Δύναμη Καθηκόντων Υψηλής Ετοιμότητας'', όπως αναφέρεται - θα μπορέσει να αναπτυχθεί και εγκατασταθεί, όταν συγκροτηθεί, εντός 48 ωρών. Σε άρθρα αναφέρεται ότι η Τουρκία θα είναι φιλοξενούσα χώρα στην ''Κοινή Δύναμη Υψηλής Ετοιμότητας'' και ότι αυτή θα ξεκινήσει τις υπηρεσίες της το 2016.
Σύμφωνα δε με τα λεχθέντα η ''Αιχμή του Δόρατος'' ή ''Κοινή Δύναμη Καθηκόντων Υψηλής Ετοιμότητας'' θα είναι κομμάτι της Δύναμης Αντίδρασης που πρόσφατα ( μετά τα Ουκρανικά) αποφασίσθηκε και η οποία συγκροτείται με ''μέτωπο'' ανάπτυξης την Ρωσία στην Αν. Ευρώπη, τώρα μάλιστα θα ενισχυθεί.
Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, λήφθηκαν νέες αποφάσεις αναφορικά με την Ουκρανία και το Αφγανιστάν και δόθηκαν ισχυρά μηνύματα. Όσον αφορά δε στην ISID-ISIL, παρά τα όσα αναφέρθηκαν για τον αγώνα εναντίον αυτής, δε λήφθηκε καμία απόφαση- κάτι που προβάλει ο τουρκικός τύπος αφού αυτό ''συμφέρει '' την Αγκυρα. Και αυτό για να να πραγματοποιηθούν πριν ή παράλληλα βήματα ενάντια στο καθεστώς της Συρίας.
Εναλλασσόμενη ηγεσία 7 χωρών
Στην νέα ''Κοινή Δύναμη Καθηκόντων Υψηλής Ετοιμότητας'', παράλληλα με την Τουρκία, την ηγεσία της (ηγετικό ρόλο) θα αναλάβουν τα επόμενα χρόνια, όπως αναφέρεται, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Πολωνία, η Ισπανία και η Βρετανία. Η Δύναμη αυτή, που θα αποτελείται από 5.000 στρατιώτες όπως προαναφέραμε, θα καταστεί επιχειρησιακή το 2016 ή - κατ άλλους - το 2017.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για την Δύναμη αυτή έκανε ειδική αναφορά και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, κ.Jens Stoltenberg ο οποίος , εστίασε την πολεμική του ανατολικά, στη Ρωσία και στο «βίαιο εξτρεμισμό» στο νότο. Είπε συγκεκριμένα ότι το ΝΑΤΟ θα συνεχίζει να προστατεύει και να υπερασπίζεται κάθε σύμμαχο έναντι οποιασδήποτε απειλής- οι συζητήσεις άλλωστε ήταν γιατις εξελίξεις στο ζήτημα της ασφάλειας που αντιμετωπίζουν οι γείτονες του ΝΑΤΟ ''στα ανατολικά και στον νότο''. Και το προσδιόρισε :''Ανατολικά, μια δυναμική Ρωσία ενεργεί προς την κατεύθυνση της αλλαγής των συνόρων και του εκφοβισμού των γειτόνων ενώ στο νότο, η αναταραχή και ο βίαιος εξτρεμισμός έχουν φτάσει σε ένα σημείο άνευ προηγουμένου. Σε αυτό το ολοένα και πιο επικίνδυνο περιβάλλον, το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να προστατεύει και να υπερασπίζεται κάθε σύμμαχο εναντίον οποιασδήποτε απειλής. Αυτός είναι και ο λόγος που προσαρμόζουμε τη συμμαχία σε ένα νέο περιβάλλον ασφαλείας και εφαρμόζουμε μεγαλύτερη ενίσχυση της συλλογικής μας άμυνας από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου''.
Στο ίδιο πλαίσιο, χαιρέτισε την απόφαση της Τουρκίας να αναδειχτεί σε ηγετικό κράτος για την ''νέα δύναμη'' μαζί με έξι από τους Συμμάχους που θα αναλαμβάνουν εκ περιτροπής τον ηγετικό ρόλο κατά τα επόμενα χρόνια. Τη νέα αυτή δύναμη την ονόμασε "Αιχμή του Δόρατος".Ο κ.Stoltenberg συνέχισε λοιπόν λέγοντας : «Επεκτείνουμε σημαντικά την Δύναμη Αντίδρασης του ΝΑΤΟ στα Ανατολικά και αναπτύσσουμε μία Δύναμη Υψηλής Ετοιμότητας η οποία θα μπορεί να ανταποκριθεί σε λιγότερο από 48 ώρες. Ενισχύουμε την ικανότητά μας προλαμβάνουμε και να αποτρέπουμε υβριδικές απειλές. Την ίδια στιγμή βοηθάμε στην επίτευξη της σταθερότητας των γειτόνων μας γιατί αν αυτή υπάρχει τότε και εμείς αισθανόμαστε πιο ασφαλείς''. Στη Σύνοδο ο κ. Stoltenberg, είπε ακόμα ότι «ως ΝΑΤΟ διευρύνουμε τη δομή της δύναμης ταχείας επέμβασης και ως βασικό κομμάτι αυτής δημιουργούμε ‘Δύναμη Κοινών Καθηκόντων Υψηλής Ετοιμότητας’. Τα προσεχή χρόνια έξι συμμαχικές χώρες θα αναλάβουν, με τη σειρά, ηγετικό ρόλο», είπε.
Σχετίζεται με την ''Αιχμή του Δόρατος'' η ''προσφορά Καμμένου'';
Τα δημοσιεύματα ,'όπως είπαμε, δίνουν έμφαση στο θέμα, με ''τραβηγμένο'' το ρόλο της Τουρκίας, λόγω και εκλογών αλλά και της τουρκικής κομπορρημοσύνης : Για παράδειγμα ηHaberturk αναφέρθηκε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, με τον τίτλο «Η Τουρκία θα είναι ηγέτιδα στην ‘πρωτοπόρο δύναμη’ του ΝΑΤΟ» και γράφει ότι κατά την τελευταία ημέρα της Συνόδου των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στην Αττάλεια, δόθηκε στην Τουρκία ηγετικός ρόλος για την ‘πρωτοπόρο δύναμη’.
Αναλυτές των αμυντικών θεμάτων της περιοχής δεν αποκλείουν η έμφαση με την οποία έχει αναφερθεί δύο φορές ο Υπουργός Άμυνας κ. Καμμένος σε πρότασή του προς ΗΠΑ για''παραχώρηση'' στο ΝΑΤΟ και στην Δύση ευρύτερα, βάσης σε νησί στο νότιο Αιγαίο για τον αγώνα κατά των τζιχαντιστών, να έγινε για αντιστάθμισμα της δημιουργίας της νέας αυτής ΝΑΤΟικής μονάδας και του ρόλου που διαφαίνεται να έχει σε αυτή η Τουρκία... Ακόμα δεν αποκλείουν να έγινε η ''πρόταση Καμμένου'' με σκοπό να διασκεδαστούν αρνητικές εντυπώσεις σε σκληροπυρηνικούς κύκλους ψηφοφόρων που ίσως ενοχληθούν από την αναβάθμιση, όπως ενδεχομένως θεωρούν, τον νέο ρόλο της Τουρκίας δια της μονάδας αυτής...
Οι ''Πάτριοτ''
Σε μια άλλη παράλληλη εξέλιξη ο Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, Philip Breedlove, δήλωσε ότι τα σύνορα της Τουρκίας είναι τα σύνορα του ΝΑΤΟ. Έπειτα από την επίσκεψή του στα πυραυλικά συστήματα Patriot της ισπανικής μονάδας που βρίσκονται στην βάση του Ιντζιρλίκ στα Άδανα, ο Breedlove εξήρε την συμβολή της Τουρκίας στην νοτιοατλαντική συμμαχία τονίζοντας ότι τα πυραυλικά συστήματα που βρίσκονται εκεί αποτελούν μέρος της αποστολής του ΝΑΤΟ για την προστασία των μελών του. Ερωτηθείς για την «αποτυχία» των Patriot να προστατεύσουν το έδαφος της Τουρκίας όταν η τελευταία δέχτηκε επίθεση όπως το Μάιο του 2013 στο Ρεϋχανλί όπου σκοτώθηκαν 50 άτομα, ο Breedlove δήλωσε ότι το συγκεκριμένο περιστατικό είχε να κάνει με το βεληνεκές των πυραύλων.
onalert.gr