Δηλώσεις του Διευθυντή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και της Εκπροσώπου Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας σχετικά με την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε εκβιάσεις και απάτες σε βάρος επαγγελματιών και παραγώγων λαϊκών αγορών της Αττικής
Δηλώσεις του Διευθυντή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Ταξίαρχου Γεώργιου Κανέλλου:
«Κυρίες και Κύριοι καλησπέρα σας,
Σας καλέσαμε σήμερα εδώ, προκειμένου να σας παρουσιάσουμε μία σημαντική υπόθεση που χειρίστηκε με επιτυχία η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.
Συγκεκριμένα το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, κατάφερε να εξαρθρώσει εγκληματική οργάνωση που διέπραττε συστηματικά εκβιάσεις, με το πρόσχημα της παροχής προστασίας-διευκολύνσεων, σε βάρος επαγγελματιών και παραγωγών λαϊκών αγορών της Αττικής.
[custom:google-ads]
Για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των μελών της Οργάνωσης, σχεδιάστηκε και πραγματοποιήθηκε στις 3-4-2019, σε διάφορες περιοχές της Αττικής, αστυνομική επιχείρηση, κατά τη διάρκεια της οποίας συνελήφθησαν είκοσι (20) ημεδαποί, εκ των οποίων δεκαεννέα (19) άνδρες και μία (1) γυναίκα.
Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι τέως και νυν στελέχη και υπάλληλοι της αρμόδιας Διεύθυνσης για τις λαϊκές αγορές, τέως και νυν μέλη Σωματείων επαγγελματιών λαϊκών αγορών, καθώς και πωλητές λαϊκών αγορών.
Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της εκβίασης με το πρόσχημα της παροχής προστασίας, της εκβίασης, της απάτης, καθώς και για παράβαση του Νόμου περί νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Για την ίδια υπόθεση, κατηγορούμενοι για διάφορα αδικήματα είναι επιπλέον δεκατέσσερα (14) άτομα.
Ως προς τον τρόπο δράσης και την δομή της εγκληματικής οργάνωσης και όπως προέκυψε από τις πολύμηνες έρευνες του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών, αυτή δραστηριοποιείτο τουλάχιστον από το 2006 στις λαϊκές αγορές της Αττικής, είχε συγκεκριμένη ιεραρχική πυραμιδοειδή δομή, με διακριτούς ρόλους για κάθε μέλος και κοινό σκοπό την αποκόμιση τεράστιων χρηματικών ποσών, μέρος των οποίων νομιμοποιήθηκαν παράνομα.
Η Οργάνωση, με την υποδομή της και την δράση της είχε καταφέρει να εμπεδώσει αρχικά την πεποίθηση στους πωλητές των λαϊκών ότι, εάν ήθελαν να εργαστούν δίχως να τους επιβάλλονται "στοχευόμενα" πρόστιμα και "διωγμοί", έπρεπε να ενδώσουν στις εκβιαστικές απαιτήσεις των μελών της.
Ο Αρχηγός της Οργάνωσης λόγω της θέσης και της ιδιότητάς του στην αρμόδια Διεύθυνση για τις λαϊκές αγορές, ήταν αποδέκτης, χειριστής, γνωματεύων και εισηγητής στην Επιτροπή των Λαϊκών για όλα αιτήματα των πωλητών σε όλες τις λαϊκές αγορές της Αττικής. Για την διεκπεραίωση αυτών χρηματίζονταν, χωρίς να τηρεί τις νόμιμες διαδικασίες και έπαιρνε εκβιαστικά χρήματα, για την τοποθέτηση των πωλητών σε θέσεις, για τις αλλαγές θέσεων εντός των λαϊκών, για τη διάθεση θέσεων αποβιωσάντων πωλητών που παρανόμως διατηρούσε σε ισχύ κλπ.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για μεταβίβαση μιας άδειας από πωλητή σε πωλητή δόθηκαν 64.000 ευρώ, για αλλαγή θέσεων δόθηκαν από πωλητή συνολικά 20.000 ευρώ, παλιννοστούντες έδωσαν 15.000 ευρώ έκαστος, για την έκδοση άδειας πάγκου και αλλοδαπός πωλητής πλήρωνε 400 ευρώ μηνιαίως "προστασία" για τον πάγκο που διατηρούσε.
Υπολογίζεται ότι η Οργάνωση αποκόμισε συνολικά από εκβιάσεις και απάτες ποσό που υπερβαίνει τα 2,9 εκατομμύρια ευρώ.
Οι συλληφθέντες με την δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών και μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης, παραπέμφθηκαν για κύρια ανάκριση στον Ανακριτή Διαφθοράς.
Λεπτομέρειες για την υπόθεση θα δοθούν από την Εκπρόσωπο Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας.
Σας ευχαριστώ.»
Δηλώσεις της Εκπροσώπου Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνόμου Β΄ Ιωάννας Ροτζιώκου:
Η συστηματική και μεθοδική έρευνα του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας είχε σαν αποτέλεσμα την αποδόμηση πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας διέπρατταν συστηματικά εκβιάσεις και άπατες σε βάρος επαγγελματιών και παραγωγών λαϊκών αγορών της Αττικής.
Η υπόθεση διερευνήθηκε στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης για κακουργηματικά αδικήματα που αφορούσαν αρχικά σε μία λαϊκή, ενώ στη συνέχεια επεκτάθηκε για το σύνολο λαϊκών αγορών της Αττικής.
Στο πλαίσιο της έρευνας που διήρκησε περίπου ένα χρόνο εφαρμόστηκαν ειδικές δικονομικές ανακριτικές πράξεις και χρησιμοποιήθηκε ανάλογος τεχνολογικός εξοπλισμός.
Από το υλικό που συλλέχθηκε προέκυψε η δράση εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν συστηματικά τουλάχιστον από το 2006 στις λαϊκές αγορές της Αττικής, διαθέτοντας συγκεκριμένη δομή, ιεραρχία και οργάνωση.
Για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε πρωινές ώρες της περασμένης Τετάρτης, 3 Απριλίου 2019 οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση σε διάφορες περιοχές της Αττικής, κατά τη διάρκεια της οποίας συνελήφθησαν είκοσι (20) ημεδαποί, μέλη της οργάνωσης, (19) άντρες και (1) γυναίκα. Στους συλληφθέντες περιλαμβάνονται νυν και πρώην υπάλληλοι της αρμόδιας Διεύθυνσης για τις λαϊκές αγορές, νυν και πρώην στελέχη και μέλη επαγγελματικών σωματείων, καθώς και πωλητές λαϊκών αγορών.
Στο πλαίσιο της έρευνας προσδιορίστηκε ένα ευρύ πλαίσιο παράνομων ενεργειών που συγκροτούν και χαρακτηρίζουν την εξακολουθητική δράση της εγκληματικής οργάνωσης η οποία για την επίτευξη των σκοπών της χρησιμοποιούσε συγκεκριμένη μεθοδολογία και επιμέρους τακτικές.
Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης κατά περίπτωση και αναλόγως του επιπέδου εμπλοκής τους προέβαιναν σε μία σειρά παράνομων δραστηριοτήτων και κυρίως:
- λάμβαναν εκβιαστικά χρήματα για την τοποθέτηση και τις αλλαγές θέσεων των πωλητών εντός των λαϊκών,
- ομοίως λάμβαναν εκβιαστικά χρήματα για τη διάθεση θέσεων πωλητών που είχαν αποβιώσει και οι άδειες τους διατηρούνταν σε ισχύ παρανόμως,
- απαιτούσαν και λάμβαναν χρήματα και δώρα από πωλητές για κάλυψη προσωπικών τους εξόδων (π.χ. για λογαριασμούς, έξοδα οχημάτων κ.λπ.),
- προέβαιναν σε συγκάλυψη προστίμων και καταγγελιών,
- ενημέρωναν πωλητές για επικείμενους ελέγχους με αντίτιμο χρηματικά ποσά,
- επενέβαιναν στη διαδικασία έκδοσης αδειών με διάφορους τρόπους, όπως με παράνομες παρεμβάσεις σε έγγραφα, με ετεροχρονισμένες εγγραφές ή εκδίδοντας και επαναφέροντας άδειες με πλαστά έγγραφα,
- παρενέβαιναν στη διαδικασία των ελέγχων με διάφορους τρόπους, όπως με ενημέρωση πωλητών-μελών της οργάνωσης για επικείμενους ελέγχους, με αποσιώπηση σχετικών καταγγελιών ή πραγματοποιώντας στοχευμένους ελέγχους για να εξαναγκάσουν πωλητές να υποκύψουν στις εκβιαστικές τους πρακτικές, επιβάλλοντας σε πολλές περιπτώσεις «εκδικητικά» πρόστιμα,
- συγκέντρωναν χρήματα για δήθεν αγαθοεργίες και εράνους και τα κρατούσαν για δικό τους όφελος.
Διαπιστώθηκε ακόμα ότι, έναντι χρηματικής αμοιβής, επέτρεπαν να λειτουργούν παράνομοι πάγκοι σε λαϊκές αγορές, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι παράνομοι πάγκοι λειτουργούσαν δίπλα από τις νόμιμες λαϊκές με τη μορφή παραλαϊκών αφού αναπτύσσονταν (40) έως (50) πάγκοι τουλάχιστον. Επιπλέον σε μία τουλάχιστον λαϊκή διακριβώθηκε ότι επέτρεπαν την πώληση λαθραίων τσιγάρων εντός του χώρου της.
Τα χρήματα που απαιτούσαν και λάμβαναν τα μέλη της οργάνωσης με εκβιάσεις και απάτες, τα μοιράζονταν μεταξύ τους σε μερίδια, ενώ άλλες φορές ενεργούσαν ομοίως κατά μονάδες.
Από τα στοιχεία της έρευνας προσδιορίζεται ως αρχηγός της οργάνωσης ημεδαπός πρώην στέλεχος της αρμόδιας Διεύθυνσης για τις λαϊκές αγορές, ο οποίος συντόνιζε, κατηύθυνε και καθοδηγούσε τη δράση των υπολοίπων μελών. Παράλληλα λόγω της θέσης του χειριζόταν όλα τα αιτήματα των πωλητών σε όλες τις λαϊκές αγορές της Αττικής και αποφαίνονταν για αυτά παρανόμως, ανάλογα με το όφελος του ιδίου και των μελών της οργάνωσης.
Χαρακτηριστικό της οργανωμένης και εκβιαστικής δράσης της εγκληματικής οργάνωσης ήταν η δημιουργία σκληρής υποομάδας στους κόλπους της, που είχε αναλάβει μεταξύ άλλων:
- να απειλεί επόπτες ώστε να μην διενεργούν ελέγχους,
- να απειλεί πωλητές με την παρουσία «φουσκωτών» ώστε να ενδίδουν στις εκβιαστικές πρακτικές της οργάνωσης,
- να επιτρέπει την λειτουργία παράνομων πάγκων στις νόμιμες λαϊκές αγορές λαμβάνοντας χρήματα και
- να λαμβάνει χρήματα για τοποθετήσεις σε θέσεις ή για αλλαγές θέσεων.
Ως προς το συνολικό χρηματικό όφελος που έχει αποκομίσει η εγκληματική οργάνωση από τους κατ’ ελάχιστους υπολογισμούς της μέχρι τώρα έρευνας, υπολογίζεται περίπου σε (2.907.618) ευρώ, ενώ το μέγιστο ποσό είναι εξαιρετικά δύσκολο να προσδιοριστεί.
Ενδεικτικά αναφέρονται περιπτώσεις με χρηματικά ποσά που έχουν δοθεί σε μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και συγκεκριμένα:
- για τη μεταβίβαση μιας άδειας από πωλητή σε πωλητή έλαβαν (64.000) ευρώ,
- πωλητής έδωσε συνολικά (20.000) ευρώ για αλλαγές θέσεων,
- πωλητής έδωσε (6.000) ευρώ για αλλαγή θέσης,
- καταχράστηκαν από κουπόνια για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, τουλάχιστον (40.000) ευρώ,
- τουλάχιστον (80) πωλητές, φέρεται ότι έδωσαν έκαστος τουλάχιστον (15.000) ευρώ, για την έκδοση άδειας πάγκου,
- πωλητής, πλήρωνε «προστασία» για τον πάγκο (400) ευρώ τον μήνα τουλάχιστον επί 5μιση έτη,
- από πωλητή έλαβαν «μίζες» (70.000) ευρώ, για διάφορους λόγους.
- πωλητής είχε πληρώσει παλαιότερα (15.000.000) δραχμές για την άδεια πάγκου.
Στο πλαίσιο της επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν είκοσι (20) έρευνες στις οικίες των συλληφθέντων κατά τις οποίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
- (34.843,62) ευρώ,
- πιστόλι-ρέπλικα,
- μαχαίρι τύπου «χαντζάρα»,
- (10) κυτία φυσιγγίων διαφόρων μετρημάτων και (4) φυσίγγια πυροβόλου όπλου,
- ζώνη-φυσιγγιοθήκη με δέκα πέντε (15) φυσίγγια κυνηγετικού όπλου,
- (65) βιβλιάρια καταθέσεων διαφόρων ελληνικών και ξένων τραπεζικών ιδρυμάτων,
- (13) τραπεζικές κάρτες ανάληψης χρημάτων και πιστωτικές κάρτες,
- καρνέ επιταγών τράπεζας και τραπεζική επιταγή,
- (62) ακριβά μπουκάλια οινοπνευματωδών ποτών,
- (2) συσκευασίες με ποσότητες ινδικής κάνναβης,
- (5) μπλοκ ταμείου από Σωματεία Πωλητών και Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Αττικής
- (39) κινητά τηλέφωνα,
- (6) κάρτες (sim) κινητών τηλεφώνων και (17) συσκευασίες-στελέχη καρτών (sim) διαφόρων εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, καθώς και
- πλήθος εγγράφων, αποδείξεων και σημειώσεων τα οποία σχετίζονται με την εγκληματική οργάνωση.
Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, εκβίαση με το πρόσχημα της παροχής προστασίας, εκβίαση, απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Επιπλέον στην δικογραφία περιλαμβάνονται (14) άτομα τα οποία δεν αποτελούν μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, συγκατηγορούμενοι για διάφορα αδικήματα.
Σημειώνεται ότι με την υπόθεση συσχετίστηκαν και άλλες υποθέσεις σχετικά με απειλές από τα μέλη της οργάνωσης σε βάρος πωλητών, με δικογραφίες για σωματικές βλάβες, οπλοφορίες και εκβιάσεις, με ψευδείς καταμηνύσεις σε βάρος πωλητών, ενώ διερευνούνται ακόμη εκκρεμείς ή περαιωθείσες υποθέσεις και καταγγελίες, καθώς και πειθαρχικές διώξεις εμπλεκομένων ατόμων.
Τονίζεται ότι η Ελληνική Αστυνομία βρίσκεται πάντα δίπλα στον πολίτη προστατεύοντας όλες τις κοινωνικές ομάδες και εμπεδώνοντας το αίσθημα ασφάλειας σε αυτές.