«Στο σχέδιο να πάρει πίσω το κράτος περιοχή ή περιοχές οι οποίες ήταν άβατα δεκαετίες ολόκληρες, με βρίσκει ως αστυνομικό απολύτως σύμφωνο γιατί μέχρι χθες καθόμουν να με καίνε. Μας ενδιαφέρει η ενίσχυση των δυνάμεων οι οποίες είναι στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης η οποία διεκπεραιώνεται στο επόμενο χρονικό διάστημα και η θεσμική θωράκιση του αστυνομικού», δήλωσε στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή και του Άκη Παυλόπουλου ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, Δημοσθένης Πάκος.
«Φαίνεται ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει πολιτική βούληση να μην κάθεται ο αστυνομικός να τον καίνε, να προσπαθεί να αντιδράσει στις επιθέσεις που δέχεται που είναι δολοφονικές, να προσπαθεί να συλλάβει αυτούς που εκδηλώνουν τις επιθέσεις. Υπάρχει μία προσπάθεια ώστε το κράτος να έχει παρουσία σε μία περιοχή στην οποία περνούσε περιπολικό ή πυροσβεστικό όχημα και το έκαιγαν ακόμα και μέρα μεσημέρι», πρόσθεσε.
[custom:google-ads]
Με αφορμή τις καταγγελίες κατοίκων των Εξαρχείων για αλόγιστη χρήση βίας από τους αστυνομικούς, ο κ. Πάκος τόνισε: «Δεν λέω ότι δεν έχουν γίνει λάθη, επειδή είναι σε συνθήκες μάχης μπορεί και να ξαναγίνουν. Οι συνθήκες στις οποίες διεξάγεται το πράγμα, είναι δύσκολες, είναι συνθήκες πραγματικά πολεμικές. Εδώ και δεκαετίες κάποιοι άνθρωποι προφασίζονται διάφορα γιατί δεν θέλουν παρουσία του κράτους στην περιοχή αυτή, ψάχνουν να πιαστούν από οτιδήποτε αρκεί να κατηγορήσουν την αστυνομία για υπερβολική βία».
«Παγκοσμίως, τα δακρυγόνα θεωρούνται το πιο ήπιο μέσο για να μην έρχεται ο αστυνομικός υπηρεσίας σε σωματική επαφή και σε σύγκρουση με τον οποιοδήποτε πολίτη, ας είναι και παραβάτης. Όταν οι συνάδελφοι δέχονται 100 μολότοφ σε ένα βράδυ, πώς θα αντιδράσουν; Μέχρι χθες, πάλι έριχναν δακρυγόνα οι αστυνομικοί, απλά κάθονταν ακίνητοι στη γωνία Τοσίτσα και Πατησίων να τους καίνε. Αυτό το πράγμα έχει αλλάξει», πρόσθεσε.
Επίσης, επισήμανε ότι «θέλει και από το εμάς και από το πολιτικό σύστημα να υπάρξει μία συνεννόηση», σημειώνοντας ότι «οι ναρκέμποροι μαζεύτηκαν στα Εξάρχεια για έναν και μόνο λόγο: γιατί δεν μπορούσε η αστυνομία να επιχειρήσει για να τους πιάσει. Γιατί αν πήγαινε μία αστυνομική δύναμη χωρίς τη συνοδεία πέντε διμοιριών των ΜΑΤ να επιχειρήσει σε μία ''καβάτζα'' ενός εμπόρου ναρκωτικών, θα έβγαιναν από όλα τα καταστήματα και θα τους λιντσάρανε».
Ακούστε το ηχητικό ΕΔΩ