Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
23:04 | 27/12/2014

Σε έναν ιδιόμορφο ''διάλογο'' - με διακριτές τις διαφορετικές προσεγγίσεις - έχουν επιδοθεί το τελευταίο διάστημα η τουρκική κυβέρνηση και οι Κουρδοι - με τους δεύτερους να ''μιλούν'' με περισσότερα του ενός κανάλια:
Δύο από τα μεγαλύτερα θέματα που έχουν αναδειχθεί έως και εντελώς αντίθετες απόψεις είναι , μεταξύ άλλων τα σχετικά με τους όρους οπλοφορίας και παρουσίας των ανταρτών του ΡΚΚ εντός της χώρας και το άλλο αφορά το καθεστώς σχετικά με τον Οτζαλάν

Για το πρώτο: ''Δεν τίθεται θέμα για 'εγκατάλειψη των όπλων'. Δεν τίθεται θέμα να βγουν εκτός της χώρας οι αντάρτες''.Σε αυτές τις δύο φράσεις συμπύκνωσε με απόλυτο τρόπο προχθές τις θέσεις του ΡΚΚ για το σχέδιο των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κουρδικού, όπως τις διατύπωσε ο Συμπρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του KCK (της δομής του PKK στις πόλεις), κ. Cemil Bayik. Τα θέματα αυτά, ξεκαθάρισε, ότι θα συζητηθούν μόνο όταν λυθεί το Κουρδικό- αποφεύγοντας μάλιστα να πει αν οι όροι αυτοί θα γίνουν δεκτοί.Ειδικότερα όσον αφορά δε το καυτό - και στρατηγικό - ζήτημα της ''παράδοσης των όπλων'' του ΡΚΚ, ο κ. Bayik επεσήμανε ξεκάθαρα επί λέξει: ''Στην ατζέντα μας δεν τίθεται θέμα για ‘εγκατάλειψη των όπλων’. Δεν τίθεται θέμα να βγουν εκτός της χώρας οι αντάρτες. Αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν ανάλογα με τις συμφωνίες στις οποίες θα καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις. Χωρίς να επιλυθεί το Κουρδικό, αυτού του είδους τα ζητήματα δεν μπορούν να συζητηθούν σε καμία περίπτωση''. 

Στο θέμα αυτό απάντησε  ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κ Α. Νταβούτογλου σε τηλεοπτική του εμφάνιση στα τηλεοπτικά δίκτυα A Haber και A TV:Από το 2013, είπε, η διαδικασία απέκτησε μια νέα επιτάχυνση και συζητήθηκαν θέματα όπως να εγκαταλείψουν την Τουρκία τα ένοπλα στοιχεία και να εγκαταλειφθούν τελείως τα όπλα και η βία. Όταν υπενθυμίστηκαν στον κ. Davutoglu οι δηλώσεις, που προήλθαν από το στρατηγείο των ανταρτών στο όρος Καντίλ, ότι η εγκατάλειψη των όπλων και η αποχώρηση εκτός συνόρων θα είναι στην τελευταία φάση, ο Davutoglu, είπε: ''Κανένας δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει απειλητική γλώσσα έστω και με υπονοούμενα εναντίον του κράτους της Τουρκικής Δημοκρατίας (...)Η Τουρκία δεν είναι μια χώρα όπως η Συρία και το Ιράκ όπου έχει κλονισθεί η δημόσια τάξη. Φυσικά δε θα πρέπει να ισχύει η οπλοφορία»,είπε θέτοντας ουσιαστικά καθαρό όρο να παραδοθούν τα όπλα''. 

Και κατέληξε:
''Άτομο το οποίο κρατάει μολότοφ θα πει ότι έχει επιθετικό σκοπό. Θα πει ότι επιθυμεί να δημιουργήσει καταστροφές και να κάψει. Σε κανένα μέρος του κόσμου δεν υπάρχει τέτοιου είδους ελευθερία. Εμείς, από τη μια πλευρά, θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε μέτρα για τη δημόσια τάξη και, από την άλλη, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την εγκατάλειψη των όπλων και για την εγκατάλειψη της Τουρκίας από τις ένοπλες ομάδες''.

Για το δεύτερο: Στις ίδιες φράσεις ( ''κανένας δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει απειλητική γλώσσα έστω και με υπονοούμενα εναντίον του κράτους της Τουρκικής Δημοκρατίας'' , ΄ότι η Τουρκια έχει ''δημόσια τάξη'' κλπ) περιέλαβε ο κ. Νταβόυτογλου και την απάντησή του σε ότι αφορά τοποθετήσεις από την Κουρδική πλευρά ότι στο  12ο Συμβούλιο του PKK που σχεδιάζεται για τον Απρίλιο του 2015 , θα λάβει μέρος και ο - προφανώς ελεύθερος τότε - Οτζαλάν. - μια απάντηση που ναι μεν δεν ήταν εντελώς απαγορευτική φραστικά ωστόσο όταν μπαινει μαζί με το θέμα της οπλοφορίας και τα κηρύγματα εισπράχτηκε ως άρνηση συζ΄τησης του θέματος - τουλάχιστον δημόσια...

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός πάντως ερωτηθείς και για το θέμα της γενικής αμνηστίας είπε: «Μέχρι τη στιγμή αυτή δεν συζητήθηκε ένα τέτοιο θέμα και δεν υπάρχει στην ημερήσια διάταξή μας''..

Από την πλευρά των Κούρδων όλα δείχνουν ότι θα τεθεί το θέμα της απελευθέρωση του φυλακισμένου Οτζαλάν - μάλιστα θεωρείται ότι θα υπάρξει συμφωνία επ αυτού ως μέρος της λύσης. Αυτό προκύπτει από δηλώσεις για τη διαδικασία επίλυσης που φέρεται να έκανε και το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του KCK, κ. Murat Karayilan, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Rojnews του Βορείου Ιράκ. ''Σε περίπτωση που η διαδικασία επίλυσης έχει επιτυχές αποτέλεσμα, ο Abdulah Οcalan θα συμμετάσχει στο 12ο Συμβούλιο του PKK που σχεδιάζεται για τον Απρίλιο του 2015. Τελευταία εστάλη από τον Ocalan σε εμάς και στο κράτος ένα σχέδιο για τη διαδικασία επίλυσης. Πάνω στο σχέδιο αυτό, έχουμε κάνει συζητήσεις και είμαστε έτοιμοι για την επίλυση του Κουρδικού. Το πλαίσιο που σχεδίασε ο Ocalan είναι σημαντικό για τον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας (…) Η κυβέρνηση μέσω των ΜΜΕ λέει ότι επιθυμεί τη λύση. Όμως μέχρι στιγμής, δεν έχουν ανακοινώσει τι είδους λύση θέλουνε'', είπε. 

Αλλά ελεύθερο και ομιλητή στην γιορτή  Nevruz την Άνοιξη του 2015 ( 18-21 Μαρτίου) στο Ντιγιαρμπακίρ θέλουν οι Κουρδοι τον Οτζαλάν. Σε είδηση που αναρτήθηκε το Σαββατο στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου CNN Turk αναφέρεται ότι η βουλευτής του κουρδικού ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος HDP από το Batman, κ. Ayla Akat Ata, αξιολογώντας τις απόψεις που αναφέρονται τον τελευταίο καιρό αναφορικά με την απελευθέρωση του  Οτζαλάν είπε: ''Επιθυμία μας είναι ο αξιότιμος Ocalan να χαιρετίσει το λαό κατά την εορτή Nevruz του 2015. Ελπίζουμε ότι ο Ocalan θα απευθύνει χαιρετισμό στο Diyarbakir κατά την εορτή Nevruz του 2015. Εμείς δεν θεωρούμε σωστό ότι ο αξιότιμος Ocalan βρίσκεται ακόμα στη φυλακή στο Imrali'',κατέληξε.

Το θέμα της απελευθέρωσης του Οτζαλάν δεν είναι η πρώτη φορά που τίθεται - ακόμα και ως όρος στην διαδικασία επίλυσης του Κουρδικού φέρεται ότι έχει τεθεί.Η Άγκυρα βέβαια δεν θέλει να ακούγεται ότι μπαίνει ως όρος...
Οι εκδηλώσεις για το Νεβρόζ (Nevruz) - για την έναρξη της Άνοιξης- έχουν ταυτιστεί με γιορτή της εξέγερσης των Κούρδων εναντίον της Τουρκίας, και κάθε χρόνο κορυφώνονται στο Ντιγιαρμπακίρ, ιστορική πρωτεύουσα του Κουρδιστάν.εορταστικές εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια της Nevruz, η οποία συμβολίζει την αρχή της άνοιξης,

Πηγή:onalert.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis