Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
18:39 | 02/03/2016

Στο Διαδίκτυο βρίσκεται πλέον η μεγαλύτερη πιάτσα διακίνησης ναρκωτικών ουσιών. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ για τον έλεγχο των ναρκωτικών, περισσότερες από 600 ιστοσελίδες που πωλούν νέες ψυχοδραστικές ουσίες, ακόμη με το κιλό, εντοπίστηκαν στην Ευρώπη το 2013 και το 2014, ενώ μόνο το περασμένο έτος εντοπίστηκαν 101 νέες ψυχοδραστικές ουσίες.
 
Την ίδια στιγμή, μια άλλη τεράστια και ανεξέλεγκτη εστία διακίνησης ναρκωτικών ουσιών εντοπίζεται στους προσφυγικούς πληθυσμούς που εγκαταλείπουν τις εμπόλεμες ζώνες της Ασίας και κινούνται προς την Ευρώπη, διά μέσω της Ελλάδας, στην οποία και εγκλωβίζονται. «Η δύσκολη και τραυματική κατάστασή τους, τους καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτους στον εθισμό και τη διακίνηση ουσιών. Οι πλημμελείς έλεγχοι των συνόρων και η αυξημένη μετακίνηση ανθρώπων κατά μήκος τους ευνοούν την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών στις αγορές της περιοχής. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των ατόμων που κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών» επισημαίνεται στην ετήσια έκθεση της Επιτροπής του ΟΗΕ που παρουσιάστηκε την Τετάρτη στην Αθήνα από τους επικεφαλής του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), κκ Γιώργο Μπαρδάνη και Βασίλη Γκιτάκο.
 
Η φετινή έκθεση της Επιτροπής δημοσιοποιήθηκε λίγες εβδομάδες πριν από την σύγκληση της Ειδικής Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για το πρόβλημα των ναρκωτικών, στη Νέα Υόρκη. Μέσα από τις εργασίες της Ειδικής Συνόδου, όπου εκπροσωπούνται όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ, θα καταρτιστούν  οι νέες κατευθυντήριες γραμμές της διεθνούς πολιτικής για το πρόβλημα των ναρκωτικών. 
 
Σχολιάζοντας την Έκθεση, οι εκπρόσωποι του ΚΕΘΕΑ ανέφεραν ότι στη χώρα μας, με τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας, τους νέους που στερούνται προοπτική, την αύξηση της φτώχιας,  το κοινωνικό κράτος που συρρικνώνεται και το καθημερινό δράμα των προσφύγων, «είναι προφανές ότι δημιουργείται γόνιμο έδαφος για την εξάπλωση της χρήσης των ναρκωτικών ουσιών και της περιθωριοποίησης».
 
Τα ναρκωτικά στην Ευρώπη
 
Όπως προκύπτει από την έκθεση, ένας στους τέσσερις ενήλικες Ευρωπαίους έχει δοκιμάσει παράνομα ναρκωτικά τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του. Η ουσία που καταναλώνεται συχνότερα είναι η κάνναβη, ακολουθούμενη από την κοκαΐνη, την ουσία  «έκσταση» και τις αμφεταμίνες. Η χρήση ηρωίνης και συνθετικών οπιοειδών παραμένει σχετικά χαμηλή, η χρήση κοκαΐνης σε υψηλά επίπεδα και η χρήση αμφεταμινών σταθερή.
 
Πρόβλημα, κατά τους ειδικούς, αποτελεί η χρήση νέων ψυχοδραστικών ουσιών. Κατά τη διάρκεια του 2014, 101 νέες ψυχοδραστικές ουσίες αναφέρθηκαν πρώτη φορά μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης της ΕΕ, ενώ το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θεωρούνται  πλέον σημαντικά εργαλεία για την εμπορία των ναρκωτικών.
 
Μέχρι τον Οκτώβριο του 2015 τα κράτη μέλη του ΟΗΕ είχαν αναφέρει 602 νέες ψυχοδραστικές ουσίες. Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει αύξηση 55% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, κατά την οποία είχαν αναφερθεί 388 νέες ουσίες.
 
Πρόκειται για συνθετικά κανναβινοειδή, φαινεθυλαμίνες και συνθετικές καθινόνες, οι οποίες κυκλοφορούν σε διάφορες μορφές και δεν υπόκεινται σε έλεγχο.
 
Η Επιτροπή καλεί τις κυβερνήσεις να πάρουν μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, λαμβάνοντας υπόψη και το δεδομένο της ευρείας προώθησης των νέων ψυχοδραστικών ουσιών μέσω του Διαδικτύου και των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης.
 
Στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη τα ποσοστά ενέσιμης χρήσης ναρκωτικών είναι σχεδόν πέντε φορές πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Ο αριθμός των ανθρώπων στην περιοχή αυτή που κάνουν ενέσιμη χρήση εκτιμάται σε 2,91 εκατομμύρια, τα οποία είναι σχεδόν το ένα τέταρτο (24%) του παγκόσμιου ποσοστού. Περίπου το 40% του εκτιμώμενου παγκόσμιου αριθμού των ατόμων που κάνουν ενέσιμη χρήση και ζουν με τον ιό HIV βρίσκονται στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη.
 
Υπερσυνταγογράφηση σε ηλικιωμένους για την αϋπνία και το άγχος
 
Η Επιτροπή κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την τάση υπερσυνταγογράφησης υπνωτικών φαρμάκων σε άτομα μεγάλης ηλικίας σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες. Το φαινόμενο αφορά κυρίως τις βενζοδιαζεπίνες, μια κατηγορία ουσιών που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της αϋπνίας και του άγχους. 

Η μη αναγκαία χρήση τους, σύμφωνα με μελέτες, ενέχει τον κίνδυνο εξάρτησης. Επιπλέον, οι μεγαλύτεροι των 65 ετών χρήστες βενζοδιαζεπινών, όπως έχει αποδειχθεί, έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες εκδήλωσης άνοιας μέσα σε διάστημα 15 ετών, σε σύγκριση όσους δεν έχουν κάνει ποτέ χρήση αυτών των ουσιών.
 
Η Βόρεια Αμερική παραμένει η περιοχή με το υψηλότερο ποσοστό θανάτων που σχετίζονται με τα ναρκωτικά παγκοσμίως, στο οποίο περιλαμβάνονται όλο και περισσότεροι θάνατοι λόγω υπερβολικής δόσης, κυρίως από συνταγογραφούμενα φάρμακα. 

Η χρήση ηρωίνης επανακάμπτει, πιθανώς επειδή έχει ενισχυθεί η  προσπάθεια ελέγχου των συνταγογραφούμενων οπιοειδών. Η κάνναβη, που αποτελεί την ουσία με τη μεγαλύτερη διαθεσιμότητα και κατανάλωση, γίνεται πιο δραστική και η χρήση της αυξάνεται ακόμα και στους νέους, όπως οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

 

 

 

http://www.protothema.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis