Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
10:58 | 02/04/2021

«Η αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας κατά τη διάρκεια του ενός έτους της πανδημίας. Διδάγματα και επόμενα βήματα» ήταν το αντικείμενο του εργαστήριου, το οποίο διοργανώθηκε από την Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και πραγματοποιήθηκε προχθές (31-03-2021) διαδικτυακά στην αίθουσα «Παύλος Μπακογιάννης».

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου απηύθυναν σύντομους χαιρετισμούς η Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα κα Kate Smith και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης.

Η Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

«Επιβεβαιώνουμε τη δέσμευση που έχουμε αναλάβει από κοινού: α) για την ανάληψη προληπτικής δράσης και την επίδειξη μηδενικής ανοχής στο «αόρατο» έγκλημα της ενδοοικογενειακής βίας, β) για τη συνεχή ανταλλαγή τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών, καίριας σημασίας για το χτίσιμο επιχειρησιακής ικανότητας υψηλού αντίκτυπου στη μάχη ενάντια στην ενδοοικογενειακή βία και γ) για την ανάπτυξη συνεργειών με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς…

http://www.astynomia.gr/images/stories//2021/photos2021/02042021webinar001.jpg

Αγαπητοί φίλοι, όλοι θα ευχόμασταν να υπήρχε μια μαγική λύση στο πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας - μιας κοινωνικής πληγής και κατάφωρης παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων - η οποία παρουσιάζει ανησυχητική έξαρση την περίοδο της πανδημίας της COVID -19.

Ωστόσο, είναι εξίσου γεγονός ότι η από κοινού δράση, με συνέπεια και σωστή ενημέρωση, φέρνει αποτελέσματα. Και προσβλέπουμε στους ειδικούς για την πολύτιμη καθοδήγησή τους.»

Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Η σημερινή διαδικτυακή συνάντηση είναι γεγονός ότι πραγματοποιείται σε συνέχεια της αγαστής μας συνεργασίας και επικοινωνίας που καλλιεργείται διαρκώς και έχει αναπτυχθεί ιδιαιτέρως με ειδικότερες δράσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού με την Βρετανική Πρεσβεία.

Η ανάσχεση της πορείας του αρνητικού φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας, που μαστίζει την οικογένεια και τα μέλη της με κάθε είδους μεταξύ τους σχέση, χαρακτηρίζεται ως αναγκαιότητα. Σκοπός μας είναι να αναδείξουμε τις αρνητικές συνέπειες και φυσικά να ευαισθητοποιήσουμε τον πολίτη απέναντι σε κάθε αρνητική έκφανσή του, ενημερώνοντάς τον για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του και επικοινωνώντας μαζί του με κάθε τρόπο……

…Η Ελληνική Αστυνομία πιστή στην αποστολή της και με συνειδητό ανθρωπιστικό χαρακτήρα του έργου της θέτει ως βασική προτεραιότητά της την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της, που ως ανταποκριτές πρώτης γραμμής έρχονται άμεσα αντιμέτωποι με περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας……

…Είμαι βέβαιος ότι το πλήθος των συναδέλφων που συμμετέχουν θα έχουν τη δυνατότητα να κατανοήσουν, να αφομοιώσουν και να υλοποιήσουν τις παρουσιαζόμενες ορθές πρακτικές και ενέργειες που είναι αναγκαίο να λαμβάνονται κατά την ενίσχυση και υποστήριξη των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας……»

Κατά την έναρξη του σεμιναρίου παρουσιάστηκε βίντεο, το οποίο δημιουργήθηκε με την ευγενική υποστήριξη της Βρετανικής Πρεσβείας και θα αποτελέσει εκπαιδευτικό υλικό για τις Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας. Επίσης, το εν λόγω βίντεο θα αξιοποιηθεί το προσεχές χρονικό διάστημα στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης «Έχεις Φωνή. Είμαστε Δίπλα Σου» που αποσκοπεί στην πρόληψη της θυματοποίησης και στην προστασία των επιζωσών και επιζώντων κακοποιητικών συμπεριφορών.

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου αναπτύχθηκαν θεματολογίες που αφορούν στην ενδοοικογενειακή βία και τις ευάλωτες ομάδες, ενώ, μεταξύ άλλων, δόθηκε έμφαση στον χειρισμό των υποθέσεων, στην αξιολόγηση κινδύνου (δείκτες επικινδυνότητας) τέτοιων περιστατικών, στα εργαλεία επικοινωνίας, καθώς και στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο των δύο χωρών. Παράλληλα, συζητήθηκαν εκτενώς οι τάσεις του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Σκωτία.

Ομιλητές από την πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν στελέχη της Αστυνομίας της Σκωτίας, εγκληματολόγος από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, καθώς και Βρετανή Εισαγγελέας, αρμόδια για θέματα αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας, και από την πλευρά της Ελλάδας αστυνομικοί από τα Τμήματα και τα Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, καθώς και η Εισαγγελέας Ενδοοικογενειακής Βίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης κ. Μαργαρίτα Χρα.

Παράλληλα, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, συμμετείχαν ο Προϊστάμενος του Κλάδου Τάξης Υποστράτηγος Ελευθέριος Γκαρίλας και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Γενικής Αστυνόμευσης Ταξίαρχος Στυλιανός Βαρδιάμπασης, ενώ το διαδικτυακό εργαστήριο είχαν τη δυνατότητα να το παρακολουθήσουν επιπλέον (42) στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας από όλη την επικράτεια, που ασχολούνται με το ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας (Αξιωματικοί Υπηρεσίας Αστυνομικών Τμημάτων καθώς και αστυνομικοί των Υπηρεσιών Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας).

Τη συζήτηση συντόνισε ο Αστυνομικός Σύνδεσμος της Βρετανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, κ. Neil Smithson.

http://www.astynomia.gr/images/stories//2021/photos2021/02042021webinar002.jpg

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis