Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
10:05 | 31/01/2015

 

Δημοσιοποιήθηκε το Προεδρικό Διάταγμα για την «Κύρωση του Διακλαδικού Κανονισμού Στολών του στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων».
 
Όπως αναφέρει ο κανονισμός: «Η στρατιωτική στολή είναι ομοιόμορφο και τυποποιημένο ένδυμα που φέρεται από τους στρατιωτικούς κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και φέρει τα διακριτικά γνωρίσματα του Κλάδου ή Όπλου ή Σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων που ανήκουν, του αξιώματος και της θέσης τους στην Ιεραρχία, καθώς και της αποστολής που του έχει ανατεθεί.  

Είναι ένδυμα με εμβληματικό χαρακτήρα, αποτελεί γνώρισμα των τακτικών στρατών και δηλώνει δημόσιο αξίωμα αφού ο φέρων αυτή ασκεί τη δημόσια εξουσία που του έχει ανατεθεί από την Πολιτεία, χωρίς άλλη διατύπωση.

Πέραν της πρακτικής σημασίας, η στρατιωτική στολή ενσωματώνει και αντανακλά την παράδοση των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως σφυρηλατήθηκε από τη συμμετοχή τους στους αγώνες του Έθνους και ενισχύει το αίσθημα φιλοπατρίας και αυταπάρνησης των στελεχών.  

Η στρατιωτική στολή διαφοροποιείται ανάλογα με τις ιδιαίτερες απαιτήσεις κάθε πτυχής του σύνθετου επιχειρησιακού έργου των Ενόπλων Δυνάμεων (ασφάλεια, απόκρυψη, προστασία από περιβαλλοντικούς παράγοντες, επισημότητα κλπ).

Οι διαφοροποιήσεις αυτές καλούνται τύποι.  Οι στολές του στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων διακρίνονται σε βασικές και επιπρόσθετες.

Οι βασικές στολές έχουν αρίθμηση από 1 έως 10, η οποία είναι κοινή και για τους τρεις Κλάδους και Κοινά Σώματα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι επιπρόσθετες στολές φέρονται από το προσωπικό που υπηρετεί σε συγκεκριμένες θέσεις, οι οποίες λόγω της ιδιαιτερότητας της αποστολής τους και της φύσης του έργου τους, απαιτούν τη χρήση στολής με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά».

Διακλαδική στολή ασκήσεων- εκστρατείας
Σε ότι αφορά την διακλαδική στολή ασκήσεων – εκστρατείας του στρατιωτικού προσωπικού των ΕΔ καθορίζεται η στολή υπ’ αριθ. 9 του Στρατού Ξηράς, πλην καλύμματος κεφαλής και διακριτικών των στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία καθορίζονται με διαταγές των οικείων Γενικών Επιτελείων. 

Διαβάστε ΕΔΩ όλο το Προεδρικό Διάταγμα

onalert.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis