Διαβάστε το έγγραφο της Έγγραφο της Ένωσης Αστυνομικών Αχαΐας για τις διακομιδές ψυχικά ασθενών και την ακούσια νοσηλεία, με αφορφή την αυτοκτονία του 28χρονου με όπλο αστυνομικού:
Πριν από όλα εκφράζουμε την συντριβή μας για τον χαμό ενός νέου ανθρώπου και τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του.
Για πολλοστή φορά θα επανέλθουμε στο θέμα των διακομιδών ατόμων οι οποίοι ενδέχεται λόγω ψυχικής ασθένειας να χρήζουν ακούσιας νοσηλείας σε κατάλληλη υγειονομική δομή ώστε να αποτραπούν πιθανές πράξεις βίας κατά των ίδιων ή τρίτων.
[custom:google-ads]
Το απαρχαιωμένο νομικό πλαίσιο για την ακούσια νοσηλεία ορίζεται από τον Νόμο 2071/1992. Μέχρι και σήμερα οι διακομιδές αυτών των ανθρώπων γίνονται με την παρακάτω διαδικασία και στην περιοχή μας.
Η Ελληνική Αστυνομία παραλαμβάνει μετά από αίτημα οικείων ή αυτεπαγγέλτως έγγραφη ή σε επείγουσες περιπτώσεις προφορική εντολή από τον αρμόδιο Εισαγγελικό λειτουργό για την εκκίνηση της διαδικασίας. Οι Αστυνομικοί που βρίσκονται σε υπηρεσία ενεργούν αναζητήσεις και εντοπίζουν το άτομο.
Τις περισσότερες φορές με το ίδιο το περιπολικό (αν και μετά από παρεμβάσεις μας οι διακομιδές πραγματοποιούνται και με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ) διακομίζεται στην Ψυχιατρική Κλινική του Π.Γ.Ν. Πατρών ¨Παναγία η Βοήθεια¨ στο Ρίο.
Αν τυγχάνει ασθενής ή τραυματισμένος από άλλη αιτία, συνοδεία πάντα μόνο Αστυνομικών, διακομίζεται ακόμα και σε άλλο εφημερεύων νοσοκομείο π.χ. το Γ.Ν. Πατρών ¨Ο Άγιος Ανδρέας¨ για να τύχει νοσηλείας.
Στην συνέχεια στην Ψυχιατρική Κλινική και έξωθι αυτής οι ώρες αναμονής ώστε να ανευρεθεί και να προσέλθει δεύτερος ψυχίατρος ο οποίος είναι από την νομοθεσία υποχρεωτικό να γνωματεύσει είναι συνήθως άνω των τριών.
Κατόπιν και εφόσον κριθεί ότι ο προσαγόμενος χρήζει ακούσιας εισαγωγής στην Ψυχιατρική Κλινική οι Αστυνομικοί καλούνται από τους Ιατρούς να εισέλθουν σε αυτή και να συνδράμουν μέχρι και στην ¨ακινητοποίηση άνω & κάτω άκρων¨ που συνήθως ακολουθεί. Αν η κλινική είναι πλήρης τότε συνοδεία πάλι μόνο Αστυνομικών ο ασθενής διακομίζεται πάλι με το περιπολικό σε αλλά ιδρύματα άλλων πόλεων Αθήνα (Δαφνί), Τρίπολη κλπ. πάντα βέβαια με χειροπέδες και ως ποινικός κρατούμενος.
Σε όλη την διαδικασία αρμόδιοι για τα εισιτήρια, τις εξετάσεις, τις γνωματεύσεις και οτιδήποτε άλλο χρειαστεί είναι αποκλειστικά και μόνο οι Αστυνομικοί.
Όλη αυτή την διαδικασία την θεωρούμε μεσαιωνική και αδιανόητη για ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό κράτος να αποδίδει την ψυχική υγεία στις κατασταλτικές δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας, να επιτρέπει ασθενείς να προσάγονται ως ποινικοί κρατούμενοι σε κρατητήρια και σιδηροδέσμιοι να διακομίζονται από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, αλλά και να εκθέτει τους Αστυνομικούς σε διαδικασίες που δεν είναι αρμόδιοι και εκπαιδευμένοι να εκτελούν, με κίνδυνο να επιβαρύνουν και την ψυχική τους υγεία και να εκθέσουν και την σωματική τους ακεραιότητα.
Παρά βέβαια τις δεκάδες προηγούμενες δημόσιες έγγραφες και προφορικές παρεμβάσεις μας, δεν εισακουσθήκαμε, με αποτέλεσμα σήμερα να θρηνούμε τον θάνατο ενός νέου ανθρώπου.
Καλούμε τους συναρμόδιους Υπουργούς να προβούν σε ενέργειες ώστε να μεταρρυθμιστεί και να εξωραϊστεί νομικά η διαδικασία της ακούσιας νοσηλείας και να ανατεθεί αυτή σε εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Παράλληλα μέχρι την κατάρτιση και την ψήφιση ενός σύγχρονου νομοθετικού πλαισίου αναμένουμε άμεσα την επιβολή πρωτοκόλλου, γι αυτή την διαδικασία, σύμφωνα με το οποίο οι διακομιδές από τον τόπο εντοπισμού του πιθανού ασθενή μέχρι και την εισαγωγή του για νοσηλεία στην Ψυχιατρική Κλινική να γίνεται παρουσία και υπό τις εντολές Ψυχιάτρου και μόνο με ασθενοφόρο όχημα, με την απλή συνοδεία Αστυνομικών Υπαλλήλων.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΤΣΙΤΣΙΚΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΜΠΑΛΑΣΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ