Στη σύγχρονη εποχή, ο τρόπος διεξαγωγής του πολέμου αποκτά μια νέα μορφή. Η δομή του διεθνούς συστήματος και η κρατούσα κατανομή της ισχύος μεταξύ των κυρίαρχων κρατών, ευνοούν την εκδήλωση ασύμμετρων απειλών* η οποία τείνει να υποκαταστήσει την «κλασσική» μορφή πολέμου , όπως αυτή καταγράφηκε στην Ιστορία.
Διεθνούς εμβέλειας φονταμενταλιστικές ομάδες αγνοώντας τα κρατικά σύνορα, με σκοπό να εκδηλώσουν την απέχθειά τους για τον λεγόμενο δυτικό τρόπο ζωής και να επιβάλλουν τα δικά τους πολιτικά και θρησκευτικά πρότυπα, εκμεταλλεύονται στο έπακρο την τακτική των ασύμμετρων επιθέσεων με αποτέλεσμα τη διαρκή διεύρυνση του ελλείμματος ασφαλείας στο σύγχρονο κόσμο.
Τα καθ΄ ύλην αρμόδια Αστυνομικά Σώματα αρκετών κρατών του Δυτικού Κόσμου, καλούνται συχνά να καταστείλουν μορφές ασύμμετρων επιθέσεων (π.χ. πυροδότηση εκρηκτικών σε χώρους συνάθροισης/διασκέδασης, επιθέσεις αυτοκτονίας, ένοπλες επιθέσεις σε βάρος ανώνυμου πλήθους, επιδρομές οχημάτων σε πολυσύχναστους δρόμους κ.ά.).
Η Ελληνική Αστυνομία στα πλαίσια της πρόληψης νέων μορφών εγκληματικότητας, παρακολουθώντας τη διεθνή επικαιρότητα, προχώρησε στην εκπόνηση και υλοποίηση σε πανελλαδικό επίπεδο της άσκησης «ΤΥΦΩΝΑΣ» με τη συμμετοχή Αξιωματικών όλων των συναρμόδιων Υπηρεσιών.
Στην Θεσσαλονίκη, η σχετική άσκηση έλαβε χώρα την 29η Σεπτεμβρίου 2017, όπου υπό την φυσική παρουσία και επίβλεψη του ίδιου του Υπαρχηγού του Σώματος Αντιστρατήγου κ. ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΥ Αριστείδη αναπτύχθηκε από Αξιωματικούς της Διεύθυνσης Διαχείρισης Κρίσεων/Α.Ε.Α. σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας (ΚΕ.ΜΕ.Α.) , ένα πλήρες υποθετικό «σενάριο» ασύμμετρης επίθεσης στο Κέντρο της πόλης με παράλληλα συναφή γεγονότα να λαμβάνουν χώρα σε άλλα σημεία της περιφέρειας. Οι συμμετέχοντες στην άσκηση κλήθηκαν ανάλογα με την ιδιότητά τους να αντιδράσουν κατάλληλα στα δεδομένα του «σεναρίου» ώστε να κατασταλεί επιτυχώς η περιγραφόμενη εγκληματική ενέργεια. Η γενική εντύπωση από το όλο εγχείρημα – λαμβάνοντας πάντα υπ΄ όψιν τους περιορισμούς που συνοδεύουν πάντοτε μία άσκηση «επί χάρτου» - κρίνεται άκρως ικανοποιητική.
Θεωρείται εύλογο πως απαιτείται η διεύρυνση εφαρμογής της άσκησης «ΤΥΦΩΝΑΣ» ώστε να συμμετέχουν ενεργά Αστυνομικοί όλων των βαθμών και ιδιοτήτων που υπηρετούν σε υπηρεσίες Άμεσης Επέμβασης (Ομάδες Ε.Κ.Α.Μ. , Ο.Π.Κ.Ε. , ΔΙ.ΑΣ., «Ζ», Τμήμα Κέντρου Επιχειρήσεων, περιπολικά Κ.Α.Δ., Τ.Ε.Ε.Μ κ.ά.) .Απαιτείται ομοίως η πρακτική υλοποίηση των σχετικών σεναρίων σε πραγματικούς χρόνους ανταπόκρισης-αντίδρασης.
Οι μέχρι σήμερα ενδείξεις συντείνουν στην άποψη πως η εκδήλωση ασύμμετρων απειλών δεν αφορά στη χώρα και την πόλη μας. Παρ΄ όλα αυτά, κάθε ένας από εμάς οφείλει, επιδεικνύοντας απόλυτο επαγγελματισμό να είναι ατομικά προετοιμασμένος από κάθε άποψη, ώστε να αντιδράσει επαρκώς σε μια ασύμμετρη επίθεση, εάν και εφόσον αυτό απαιτηθεί, έχοντας κατά νου ότι για πολλούς συνάδελφους μας διεθνώς, τέτοιου είδους γεγονότα αποτελούν πλέον κομμάτι της υπηρεσιακής τους καθημερινότητας.
*Κατά την εκδήλωση ασύμμετρων απειλών ο -έστω φαινομενικά- ασθενέστερος αντίπαλος χρησιμοποιεί μέσα χαμηλού κόστους προκειμένου να καταφέρει στον κατ' αρχήν υπέρτερο αντίπαλο, πλήγματα πολλαπλάσιου μεγέθους.