Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
20:30 | 28/09/2015

Διασώζεται μέχρι τέλος του 2015 το επίδομα γάμου, μιας και η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) παρατείνεται για τους επόμενους τρεις μήνες μετά από συμφωνία της ΓΣΕΕ με τις εργοδοτικές οργανώσεις (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕΕΣΕΕΣΕΤΕ).

Σημειώνεται ότι το επίδομα γάμου αντιστοιχεί στο 10% των εργατικών αποδοχών και βρισκόταν σε κίνδυνο λόγω της επικείμενης λήξης της μετανέργειας της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στις 30 Σεπτεμβρίου. Στελέχη της ΓΣΕΕ αναφέρουν στο Capital.gr πως η ΕΓΣΕΕ καλύπτει περίπου 500.000 εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα που δεν καλύπτονται από κλαδικές συμβάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, αναφέρουν πως αύριο Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου στις 16.30 είναι προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ του κ. Κατρούγκαλου -μετά από πρόσκληση του ιδίου- και των επικεφαλής της ΓΣΕΕ, του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ, της ΕΣΕΕ και του ΣΕΤΕ.

Στο επίκεντρο της συνάντησης του κ. Κατρούγκαλου και των κοινωνικών εταίρων θα είναι οι επερχόμενες θεσμικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις οι οποίες πρέπει να θεσπιστούν προς τα τέλη του 2015, σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, "μετά τις αλλεπάλληλες κυβερνητικές δεσμεύσεις για επαναφορά του θεσμικού πλαισίου των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων (οι οποίες δυστυχώς συνεχίζουν να παραμένουν στο επίπεδο των προθέσεων), ανέλαβε πρωτοβουλία για την επέκταση ισχύος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας".

Η ΓΣΕΕ υποστηρίζει πως " με τη δαμόκλειο σπάθη των μνημονιακών νόμων να επικρέμεται πάνω από τους εργαζόμενους, επιδίωξε και πέτυχε συμφωνία με τις εργοδοτικές οργανώσεις για την παράταση ισχύος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας του 2014 μέχρι το τέλος του 2015.
Για τη ΓΣΕΕ, "η επαναφορά από την κυβέρνηση του κατώτατου μισθού και του θεσμού των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων στα προ μνημονίου επίπεδα, αποτελεί πάγιο και διαρκές αίτημα και θα τεθεί εκ νέου στην αυριανή συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας και με τη συμμετοχή όλων των κοινωνικών εταίρων".

Τι προβλέπει το νέο Μνημόνιο για το Εργασιακό

Υπενθυμίζεται πως το νέο Μνημόνιο προβλέπει τσε σχέση με το εργασιακό πως "έως τον Οκτώβριο του 2015 η κυβέρνηση θα δρομολογήσει διαδικασία διαβούλευσης με επικεφαλής μια ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων με σκοπό την επανεξέταση ορισμένων υφιστάμενων πλαισίων της αγοράς εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των ομαδικών απολύσεων, της συλλογικής δράσης και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, λαμβανομένων υπόψη των βέλτιστων πρακτικών σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Περαιτέρω συμβολή στη διαδικασία διαβούλευσης που περιγράφεται ανωτέρω θα παρασχεθεί από διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της ΔΟΕ. Η οργάνωση, οι όροι εντολής και τα χρονοδιαγράμματα θα συμφωνηθούν με τα θεσμικά όργανα.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επανεξέτασης, οι αρχές θα ευθυγραμμίσουν τα πλαίσια για τις ομαδικές απολύσεις, τη συλλογική δράση και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις με τις βέλτιστες πρακτικές στην ΕΕ.

Δεν θα πραγματοποιηθεί καμία αλλαγή στο τρέχον πλαίσιο συλλογικών διαπραγματεύσεων πριν από την ολοκλήρωση της επανεξέτασης. Οι αλλαγές στις πολιτικές για την αγορά εργασίας δεν θα πρέπει να συνεπάγονται την επιστροφή σε παλαιότερα πλαίσια πολιτικής, ασύμβατα με τους στόχους της προώθησης μιας βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης".

http://www.capital.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis