Οι πορείες με φόρτο, ή όπως συνηθίζουμε να λέμε στο χώρο των ειδικών δυνάμεων με μπέργκιν, είναι κάτι που απασχολεί το προσωπικό των ειδικών δυνάμεων όλων των χωρών!
Ένας λόγος που συνεχίζει η παράδοση στις ελληνικές ειδικές δυνάμεις της διαγωνιστικής "πορείας-βολής" των 50 χιλιομέτρων, είναι και αυτός. Η πορεία δεν είναι ο αυτοσκοπός, αλλά το μέσον που θα σε φέρει κοντά στο στόχο.
Από εκεί και πέρα πρέπει να έχεις δυνάμεις να πολεμήσεις και ένα και δύο 24ωρα και ακόμη περισσότερο! Αν δεν είσαι έτοιμος σωματικά και ψυχικά να το κάνεις αυτό, τότε τα ποσοστά επιτυχίας της αποστολής, είναι πολύ λίγα έως ανύπαρκτα.
Η βολή αμέσως μετά το τέλος της πορείας, απεικονίζει ακριβώς αυτό! Δείχνει την φυσική κατάσταση ενός τμήματος και την ικανότητά του να αποδώσει μετά την πορεία. Εννοείται, ότι αυτά τα πράγματα δεν γίνονται από μόνα τους με μαγικά ..κόλπα! Απαιτείται προετοιμασία, με σωματική προπόνηση και αρκετές πορείες μικρότερων αποστάσεων με πλήρη φόρτο και οπλισμό, ώστε να συνηθίσει το σώμα στην αντιμετώπιση αυτού του είδους της καταπόνησης.
Παλιά θυμάμαι η προετοιμασία στις μονάδες, είχε τρέξιμο 6 έως 8 χιλιόμετρα με φόρμες και άρβυλα σχεδόν καθημερινά με ανάλογες ασκήσεις και μια φορά την εβδομάδα νυκτερινή πορεία με όλα .."τα δημόσια είδη" σου, για 10 ως 15 χιλιόμετρα. Μέσα στο εξάμηνο γινόταν και μια ημερήσια 25 χιλιόμετρα. Παράλληλα και αρκετές βολές για τη βελτίωση στη σκόπευση, αφού είχε προηγηθεί το πρωινό "ζέσταμα" με τρέξιμο ώστε να είσαι λαχανιασμένος όταν έφτανες στη γραμμή βολής.
Ένα σχετικό άρθρο σε αμερικανικό στρατιωτικό ιστολόγιο δίνει προπονητικές οδηγίες προετοιμασίας των στρατιωτών για πορείες με μπέργκιν, προκειμένου να πετύχουν σε ανάλογα τεστ κατά την διάρκεια εκπαίδευσης σε διάφορα σχολεία. Διαβάστε παρακάτω λοιπόν, τι λέει ο προπονητής και συντάκτης του άρθρου, απόστρατος βατραχάνθρωπος.
"Χρειάζεται ενδυνάμωση των μυών της πλάτης και των ποδιών. Σίγουρα όλοι οι μύες πρέπει να είναι γυμνασμένοι, γιατί μεταφέρεις το όπλο σου και σηκώνεις βάρος, αλλά τη μεγαλύτερη καταπόνηση, τη δέχονται η πλάτη και τα πόδια. Έτσι λοιπόν, τρέξε για να γυμνάζεις τα πόδια και δυνάμωσε τη πλάτη σου κουβαλώντας το γυλιό σου κατά τη διάρκεια ασκήσεων τοπογραφίας!
Υπάρχουν και άλλες μέθοδοι για να προετοιμαστείς κατάλληλα για πορείες με φόρτο και να μερικές ασκήσεις που προτείνω:
- 1η Περίπτωση: Ασκήσεις αντοχής και κάτω άκρων
4-5 φορές την εβδομάδα
- Τρέξιμο 1 μίλι (1650 μ.) με στόχο τα 6 έως 8 λεπτά, χωρίς φόρτο. Στολή και άρβυλα
- Καθίσματα βαθιά 30 επαναλήψεις
- Βυθίσεις κορμού με προβολή του ενός ποδιού 20 επαναλήψεις ανά πόδι
- Ασκήσεις για τις γάμπες 30 επαναλήψεις
- 2η Περίπτωση: Ασκήσεις με ποδήλατο
4-5 φορές την εβδομάδα
- 5 λεπτά στατικό ποδήλατο με αυξανόμενη αντίσταση ανά λεπτό
- Βαθιά καθίσματα 30 επαναλήψεις
- Βυθίσεις κορμού με προβολή το ενός ποδιού 20 επαναλήψεις ανά πόδι
- Ασκήσεις για τις γάμπες 30 επαναλήψεις
- Ξεκίνα στατικό ποδήλατο, ανεβάζοντας το επίπεδο αντίστασης ανά λεπτό και φτάνοντας μέχρι το τελευταίο επίπεδο, όπου παραμένεις για 20 με 30 λεπτά, ή όσο αντέχεις προσπαθώντας να κρατηθείς στη ζώνη των 80-90 στροφών ανά λεπτό. Στη συνέχεια άρχισε να μειώνεις αντίσταση ανά λεπτό κατά την αντίστροφη φορά. Άσκηση πυραμίδας δηλαδή.
- Η παραπάνω άσκηση πρέπει να συνδυάζεται με πορείες έχοντας φόρτο 25 κιλών σε αποστάσεις από 16 έως 30 χιλιόμετρα σταδιακά.