Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
11:50 | 11/06/2015

Υπήρχαν κατάσκοποι στην εποχή του Μωυσή; Σίγουρα υπήρχαν στην αρχαία Ελλάδα και τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία για να μη μιλήσουμε για τη σημερινή εποχή!

Το Διεθνές Μουσείο Κατασκοπείας (International Spy Museum) στην Ουάσινγκτον είναι μία δελεαστική πρόταση για κάθε επισκέπτη, είτε είναι λάτρης είτε όχι των ιστοριών κατασκοπείας. Πόσες εκθέσεις μπορούν να παρουσιάσουν τα ματωμένα ρούχα που φορούσε η σύζυγος του Φέλιχ Λέιτερ όταν δολοφονήθηκε στην ταινία «License to Kill» (1989), αλλά και μια παλιά, αληθινή ταμπακιέρα που ο Χίτλερ έδωσε στον αρχηγό των καταδρομέων των ΣΣ, Ότο Σκορτσέν, που απελευθέρωσε τον Μουσολίνι από την ιταλική φυλακή το 1943; Ή να διαθέτει έξυπνα διαδραστικά μέσα με τα οποία ο επισκέπτης μπορεί να ζήσει τη δική του περιπέτεια σαν πράκτορας.

Τα περισσότερα από 750 εκθέματα του μουσείου εκτίθενται σε έναν χώρο 1.900 τετραγωνικών μέτρων και η έκθεση υποστηρίζεται με ιστορικές φωτογραφίες, διαδραστικές οθόνες, φιλμ και βίντεο.

Η μόνιμη συλλογή ανιχνεύει την πλήρη ιστορία της κατασκοπείας, από την ελληνική και ρωμαϊκή αυτοκρατορία, τη βρετανική Αυτοκρατορία, την αμερικανική επανάσταση, τον αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο, τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους, τον Ψυχρό Πόλεμο, αλλά και την σημερινή κατασκοπευτική δραστηριότητα.

Οι θεματικές εκθέσεις του μουσείου διερευνούν φαινόμενα, όπως η θεσμοθέτηση της κατασκοπείας κατά τα πρώτα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης , η άνοδος της τεχνολογίας στην κατασκοπεία και η εξέλιξη της συμμετοχής των φωτογραφικών μηχανών. Εξετάζει, επίσης, τον ρόλο που οι γυναίκες έχουν παίξει στην κατασκοπεία και αποκαλύπτει γνωστά ιστορικά πρόσωπα που ήταν κατάσκοποι μεταξύ των οποίων ο Τζορτζ Ουάσιγκτον και ο συγγραφέας Ντάνιελ Νταφόε.

Ο επισκέπτης αρχίζει την περιήγησή του υιοθετώντας μια νέα ταυτότητα και μαθαίνει τον λόγο που οι πράκτορες έχουν μία ονομασία-κωδικό. Στη συνέχεια οδηγείται στην αίθουσα ενημέρωσης για να «μπει» στον… πραγματικό κόσμο της κατασκοπείας.

Το παπούτσι-τηλέφωνο του Μάξγουελ Σμαρτ στην κατασκοπευτική σειρά "Get Smart"

Μετά την ενημέρωση ακολουθεί η εκπαίδευση από τη… Σχολή Κατασκοπείας. Η ενότητα αυτή είμαι μια εισαγωγή στην κατασκοπεία και περιγράφει πολλές από τις δεξιότητες και τα εργαλεία που είναι απαραίτητα για έναν κατάσκοπο. Εξερευνά τα διαφορετικά κίνητρα που οδηγούν τους ανθρώπους στον παράνομο κόσμο των κατασκόπων, τη διαδικασία πρόσληψης και εκπαίδευσης των κατασκόπων, αλλά και τον τρόπο που λειτουργούν στην συνέχεια.

Τα εκθέματα προέρχονται από ταινίες και βίντεο που εξετάζουν την κατασκοπεία συνδέοντάς και περιγράφοντας τις ιστορίες κατασκοπίας της πραγματικής ζωής. Εξετάζεται ο ρόλος των κωδικών και των αποκρυπτογραφημένων μηνυμάτων, αλλά και η διαδικασία για να σπάσουν αυτοί, μέσω διαδραστικών εκθεμάτων.

Ακόμα υπάρχει και η ενότητα των διάσημων κατασκόπων όπως η τραγουδίστρια Ζοζεφίν Μπέικερ, η σεφ Τζούλια Τσάιλντ, ο θρύλος του μπέιζμπολ Μόε Μπεργκ, ο σκηνοθέτης Τζον Φορντ και η ηθοποιός Μαρλέν Ντίντριχ.

Η Ζοζεφιν Μπέικερ

Περνώντας στον 21ο αιώνα, το Μουσείο αναφέρεται στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες πληροφοριών σε όλο τον κόσμο και επικεντρώνεται στις ταινίας κατασκοπευτικής δράσης και στη διαφαινόμενη απειλή του πολέμου στον κυβερνοχώρο κι στα όπλα μαζικής καταστροφής.

Στο μουσείο μπλέκεται το μυθικό με το πραγματικό, το σοβαρό με το αστείο, ξεκινώντας από την σατυρική τηλεοπτική σειρά κατασκοπείας «Μάξουελ Σμαρτ» μέχρι την εκδοχή του Τζέιμς Μποντ, μαζί με περιγραφές για το πώς η τραγουδίστρια Ζοζεφίν Μπέικερ χρησιμοποιούσε τις παρτιτούρες για να στέλνει τα μυστικά των Συμμάχων στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, και πώς πέντε Βρετανοί απόφοιτοι του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ πρόδωσαν τη χώρα τους στη Σοβιετική Ένωση.

Ο εξοπλισμός του Τζον Γουόκερ, του πιο σημαντικού πράκτορα της KGB στην Αμερική

Στον χώρο του μουσείου λειτουργεί η διαδραστική έκθεση «Exquisitely Evil: 50 Years of Bond Villains», για τον εορτασμό της συμπλήρωσης 50 χρόνων από την πρώτη ταινία του Τζέιμς Μποντ (1962, Δρ. Νο μέχρι το Skyfall του 2012), με λεπτομερή εστίαση στους πιο διάσημους αντιπάλους του «007». Η έκθεση διερευνά το πώς οι κακοποιοί και το πεδίο δράσης τους έχουν εξελιχθεί για να αντιμετωπίσουν τις πραγματικές απειλές του κόσμου και το πώς ο Τζέιμς Μποντ έχει επηρεάσει την αντίληψη του κοινού για την πραγματική κατασκοπεία. Εκτός από τα πάνω από 110 ιστορικά και κινηματογραφικά αντικείμενα από τις 23 ταινίες, η έκθεση παρουσιάζει βίντεο στα οποία μέλη της κοινότητας των μυστικών υπηρεσιών σχολιάζουν τις ταινίες του πράκτορα 007 και μοιράζονται τις δικές τους στιγμές ως «Μποντ».

Το Διεθνές Μουσείο Κατασκοπείας είναι ένα ιδιωτικό μουσείο αφιερωμένο στην ιστορία και τον σύγχρονο ρόλο της κατασκοπείας, το οποίο διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή από αντικείμενα κατασκοπείας. Στεγάζεται στο κτίριο Le Droit του 1875, στη γειτονιά Penn Quarter της Ουάσινγκτον, απέναντι από το Παλιό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας, όπου στεγάζει το Αμερικανικό Μουσείο Τέχνης και η Εθνική Πινακοθήκη.

Ωστόσο όπως έχει ανακοινωθεί, το Διεθνές Μουσείο Κατασκοπείας θα μετεγκατασταθεί στο κτίριο της Carnegie Library στην πλατεία Βερνόν, σε έναν μεγαλύτερο χώρο, προσφέροντας περισσότερο θέαμα και διασκέδαση στου επισκέπτες.



Πηγή: iefimerida.gr

Policenet.gr © | 2025 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis