Άστραψε και βρόντηξε ο διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) Αλεξάντερ Μποτνίκοφ κατά των ΗΠΑ, χωρίς βέβαια να τις κατονομάζει για την πολιτική που άσκησαν στη Μέση Ανατολική προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους σκοπούς τους. Όπως επισήμανε, η “Αραβική Άνοιξη” ήταν η απαρχή της θρησκευτικής και πολιτισμικής σύγκρουσης στην περιοχή, η οποία “γέννησε” την τρομοκρατία του Ισλαμικού Κράτους, ενώ εξ αρχής στόχος ήταν η προώθηση των γεωπολιτικών συμφερόντων της Ουάσιγκτον σε βάρος της Ρωσίας.
Κατά τη διεξαγωγή του Συμβουλίου των αρχηγών των Σωμάτων Ασφαλείας και Ειδικών Υπηρεσιών των χωρών-μελών της ΚΑΚ, που έγινε στη Μόσχα, ο κ. Μποτνίκοφ τόνισε πώς “η διεθνής κοινότητα είναι τώρα αντιμέτωπη με μια νέα γεωπολιτική πρόκληση του διεθνή τρομοκράτη, που απεικονίζεται στο πρόσωπο του ‘Ισλαμικού κράτους”.
“Η κατάσταση αυτή δημιουργήθηκε από την περίφημη «Αραβική Άνοιξη» και δυνάμωσε από την διπλή πολιτική παγκόσμιων και περιφερειακών χωρών, καθώς προσπαθούσαν να επιλύσουν προς το συμφέρον τους, γεωπολιτικούς στόχους στην Ασία και την Αφρική”, είπε ο διευθυντής της FSB.
Στο σημείο αυτό ακριβώς στόχευσε στην Ουάσιγκτον, αφού η “Αραβική Άνοιξη” προκλήθηκε και υποστηρίχθηκε στην Τυνησία, στην Αίγυπτο, στη Λιβύη από τις ΗΠΑ ακριβώς για να ελεγχθούν οι χώρες και να προσαρμοστούν στην πολιτική που ήθελε να περάσει ο Λευκός Οίκος.
“Οι χώρες αυτές -με τη διπλή πολιτική -οδήγησαν τον κόσμο στο χείλος μιας παγκόσμιας θρησκευτικής και πολιτισμικής σύγκρουσης, η οποία μπορεί να φέρει τις πιο καταστροφικές και χειρότερες συνέπειες”, πρόσθεσε ο διευθυντής της FSB και ανέφερε πώς σύμφωνα με τις ρωσικές εκτιμήσεις προς το παρόν στη σύνθεση των τρομοκρατικών δομών υπάρχουν πολίτες από περισσότερες από 100 χώρες και το μερίδιο των μισθοφόρων φθάνει το 40%.
“Το 10% των τρομοκρατικών ομάδων αποτελείται από πολίτες της Ρωσίας, της Γεωργίας, της Ουκρανίας και των χωρών της περιοχής της Κεντρικής Ασίας. Επιπλέον, η γεωγραφία των χωρών από όπου προέρχονται οι τρομοκράτες, συνεχώς αυξάνεται", είπε ο επικεφαλής της FSB. Και γιατί το είπε; Γιατί κάποιοι τους πληρώνουν να αποκτήσουν “πολεμική εμπειρία” στη Συρία και στο Ιράκ και στη συνέχεια να επεκταθούν στη Ρωσία, ακόμη και στην Κίνα.
Η εξέγερση των Ουιγούρων, άλλωστε που υπάρχουν ανάμεσα στους τζιχαντιστές είναι ένας από τους λόγους που η Κίνα συντάχθηκε με τη Ρωσία στις επιχειρήσεις στη Συρία κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Σύμφωνα δε με τον διευθυντή της FSB, στη Συρία και το Ιράκ έχουν δημιουργηθεί από τους τρομοκράτες κέντρα νεοσυλλέκτων, όπου εκπαιδεύονται οι νέοι τζιχαντιστές, ενώ τέτοια κέντρα υπάρχουν και σε γειτονικές χώρες. Στο σημείο αυτό ασφαλώς φωτογράφισε την Τουρκία, η οποία εξοπλίζει και περιθάλπει τους τζιχαντιστές.
Επιπλέον, το Ισλαμικό Κράτος έχει δημιουργήσει μια σειρά περιφερειακών τρομοκρατικών και εξτρεμιστικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στην Αφρική, την Ευρώπη και μετακινούνται μέχρι την νοτιοανατολική Ασία. Ο κ. Μποτνίκοφ τόνισε ότι ο κίνδυνος από τους τρομοκράτες σε όλες τις χώρες της Κοινοπολιτείας των Ανεξάρτητων Κρατών είναι υπαρκτός.
“Αποκτούν εμπειρία στη συνωμοσία, στη χρήση των εκρηκτικών και στο πόλεμο που γίνεται σε αστικό περιβάλλον, δημιουργούν αυτόνομες ομάδες που είναι έτοιμες να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές επιθέσεις και αντιπερισπασμούς. Στόχος των τρομοκρατών είναι η αποσταθεροποίηση της κατάστασης στις χώρες της Κοινοπολιτείας” κατέληξε ο επικεφαλής της FSB.
Έστειλε με το δικό του τρόπο το μήνυμα πώς οι επιχειρήσεις της Ρωσίας δεν πρόκειται να σταματήσουν στη Συρία και πώς οι ΗΠΑ καλά θα κάνουν να σταματήσουν να παίζουν παιχνίδια σε μια περιοχή που “βράζει” γιατί η ανάφλεξη μπορεί να επεκταθεί επικίνδυνα.
http://www.defencenet.gr/