Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
10:01 | 22/11/2014

Η Τόνια Ηλία δεν βρισκόταν στην αίθουσα καθώς, όπως εξήγησε ο συνήγορός της, αντιμετωπίζει πρόβλημα με τα μάτια της. Παρόλα αυτά η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε κανονικά.

Στο δικαστήριο κατατέθηκε έγγραφο σύμφωνα με το οποίο το υπουργείο Δικαιοσύνης δεσμεύεται ότι η εκζητούμενη θα κρατηθεί στην νέα πτέρυγα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού. Αυτή η επιστολή - εγγύηση την οποία υπογράφει ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αθανασίου κρίθηκε απαραίτητη γιατί επανειλημμένα έχουν αμφισβητηθεί οι συνθήκες κράτησης στις ελληνικές φυλακές. Παράλληλα, όπως τονίζεται, η νέα πτέρυγα πληρεί όλα τα διεθνή στάνταρ.

Πρώτος κατέθεσε μέσω βιντεοτηλεφώνου από την Αθήνα, ο επίκουρος καθηγητής Σωφρονιστικής Πολιτικής στο τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Νικόλαος Κουλούρης. Ο κ. Κουλούρης αμφισβήτησε την νομική δεσμευτικότητα της εν λόγω εγγύησης. Όπως υπογράμμισε η τοποθέτηση κρατουμένων σε συγκεκριμένους χώρους είναι αρμοδιότητα αποκλειστικά και μόνο του συμβουλίου της φυλακής. «Αυτή είναι μια πολιτική βεβαίωση και όχι μια βεβαίωση η οποία βασίζεται στον νόμο», είπε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, όπως τόνισε, οι συνθήκες στις ελληνικές φυλακές αλλάζουν συνεχώς και συνεπώς πρακτικά είναι πολύ δύσκολο κάποιος να δώσει τέτοιου είδους εγγυήσεις. Τέλος παρουσίασε στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι οι φυλακές Κορυδαλλού έχουν περισσότερους φυλακισμένους από ότι είναι προβλεπόμενο να «φιλοξενούν».

Δεύτερος κατάθεσε ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης και αυτός μέσο βιντεοτηλεφώνου, αλλά από την Θεσσαλονίκη. Ο κ. Τσιτσελίκης που εξειδικεύεται σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τόνισε με τη σειρά του ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν μπορεί να ορίσει τον τόπο κράτησης των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές. «Δεν έχει αυτή την αρμοδιότητα», επεσήμανε ο κ. Τσιτσελίκης. Μιλώντας για τις συνθήκες κράτησης επεσήμανε ότι δύο είναι τα βασικά προβλήματα. Από την μια η πληθώρα τροφίμων και από την άλλη η έλλειψη σωφρονιστικών υπαλλήλων. Όπως υπογράμμισε ακόμη και ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης έχει επισημάνει αυτά τα προβλήματα και μάλιστα με δημόσια ομιλία του.

Το μεγαλύτερο μέρος της ακροαματικής διαδικασίας αναλώθηκε στα επιχειρήματα της υπεράσπισης για «τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στις ελληνικές φυλακές». Όπως υποστήριξε ο δικηγόρος της κ. Ηλία η υγεία της πελάτισσάς του κινδυνεύει να κλονιστεί ακόμη παραπάνω αν τελικά εκδοθεί στην Ελλάδα.

Η έκδοση της Τόνιας Ηλία στην Ελλάδα εκκρεμεί από το 2011. Τότε είχε συλληφθεί στο Μπράιτον της Αγγλίας και όταν οδηγήθηκε στο βρετανικό δικαστήριο για πρώτη φορά είχε αρνηθεί την ταυτότητά της. «Με λένε Αντωνία Ζαμίν και είμαι Γαλλίδα», είχε πει τότε. Αφού εξακριβώθηκε ποια είναι τελικά προφυλακίστηκε στις φυλακές του Χόλογουεϊ για 19 μήνες. Αφέθηκε ελεύθερη τον Δεκέμβριο του 2012. Από τότε ζει με αυστηρά περιοριστικά μέτρα σε ένα μικρό δωμάτιο στο βόρειο Λονδίνο και όπως η ίδια λέει «προσπαθεί να αποτρέψει την έκδοσή της στην Ελλάδα, με κάθε τρόπο».

Είναι αξιοσημείωτο επίσης πως εκτός των άλλων η Τόνια Ηλία έχει ζητήσει και πολιτικό άσυλο από τις βρετανικές αρχές πράγμα εξαιρετικά σπάνια για υπήκοο της ΕΕ και ακόμη σπανιότερο, αν όχι μοναδικό, για πρώην δικαστή.

Υποστηρίζει ότι είναι αθώα καθώς όλοι οι συγκατηγορούμενοι στην Ελλάδα έχουν πλέον αθωωθεί. Κατά την φυγόδικο πρώην δικαστικό η δίωξή της οφείλεται στην εμπάθεια κάποιων συναδέλφων της.

Πρόσφατα, ο βουλευτής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, γνωστός από τη θέση που πήρε μέσα στο βρετανικό κοινοβούλιο υπέρ της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, έστειλε επιστολή στον Έλληνα υπουργό Δικαιοσύνης κ. Αθανασίου με την οποία του ζητάει να αποκατασταθούν όσες αδικίες έχουν γίνει εις βάρος της. Η ίδια απαντώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το τι θα κάνει σε περίπτωση που οι βρετανικές αρχές την αναγκάσουν να επιστρέψει στην Ελλάδα είπε «θα σεβαστώ απόλυτα την απόφαση του βρετανικού κράτους».

newsit.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis