Βαριές ευθύνες αναμένεται να καταλογίσει η Δικαιοσύνη σε τουλάχιστον 20 άτομα, ανάμεσα στους οποίους γιατροί και νοσηλευτές, για την υπόθεση της πυρκαγιάς στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής «Δαφνί», τον Σεπτέμβριο του 2015, που είχε αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο από τις αναθυμιάσεις τρεις τρόφιμοι του ψυχιατρείου και να τραυματιστούν δύο ακόμη, που δεν μπόρεσαν να απομακρυνθούν, καθώς ήταν δεμένοι με λουριά στα δωμάτιά τους.
Η έρευνα της Πυροσβεστικής έδειξε ως υπεύθυνο του εμπρησμού 30χρονο τρόφιμο του ψυχιατρείου, που χαρακτηρίστηκε «βαρύ περιστατικό, με εξαιρετικά επικίνδυνη και επιθετική συμπεριφορά», ενώ η αυτοψία έδειξε ότι η φωτιά ξεκίνησε από το δωμάτιό του.
Η διερεύνηση ωστόσο της υπόθεσης από εισαγγελέα πρωτοδικών δεν περιορίστηκε στα αίτια της πυρκαγιάς, καθώς έβγαλε στην επιφάνεια συγκλονιστικά στοιχεία, που σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής» κατέδειξαν ότι οι θάνατοι των ψυχασθενών οφείλονταν επιπλέον στα προβληματικά μέτρα φύλαξης, καθώς και σε άλλα αίτια, όπως ήταν η έλλειψη πυρασφάλειας στους χώρους και τα ληγμένα πυροσβεστικά μέσα, αλλά και η ανεπάρκεια του προσωπικού βάρδιας, που είχε ως αποτέλεσμα οι ασθενείς να παραμείνουν δεμένοι και αβοήθητοι και να πεθάνουν από τις αναθυμιάσεις.
Το εφιαλτικό σκηνικό που επικρατούσε στο ψυχιατρείο στις 4 Σεπτεμβρίου 2015 το απόγευμα, όταν ξέσπασε η φωτιά στους θαλάμους των βαριά ασθενών, αναμένεται να καταγραφεί στο πόρισμα του εισαγγελέα που διενήργησε την προκαταρκτική εξέταση, ο οποίος προσανατολίζεται προς την άσκηση ποινικών διώξεων για τέσσερα κακουργήματα, σε βάρος των υπευθύνων του ψυχιατρείου, νοσηλευτών γιατρών και του ψυχιάτρου βάρδιας, καθώς επίσης και εναντίον του ψυχασθενούς που έβαλε τη φωτιά.
Αρνήθηκε τις κατηγορίες
Το εισαγγελικό πόρισμα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εστιάζει στα ελλιπή μέτρα φύλαξης των ασθενών τη συγκεκριμένη ημέρα, ενώ θα αναφέρεται και σε προγενέστερα περιστατικά θανάτων, που δεν έχουν σχέση με τη συγκεκριμένη υπόθεση, όπως η περίπτωση ψυχασθενούς, που φέρεται ότι πέθανε από θρόμβωση ενώ ήταν δεμένος. Στο αποδεικτικό υλικό συνεκτιμήθηκε από τον εισαγγελέα και η απολογία του ψυχασθενούς, ο οποίος αρνήθηκε την κατηγορία. Το «Εθνος της Κυριακής» αποκαλύπτει τι υποστήριξε ο φερόμενος ως δράστης του εμπρησμού στις έγγραφες ανωμοτί καταθέσεις του:
«Καταθέτω ότι νοσηλεύομαι στο Ζ τμήμα χρόνιων του ΨΝΑ. Ο χώρος μου ήταν όπως τώρα, απομονωμένος με κάγκελα, παραθυράκια και σιδερένιες πόρτες. Η μοναδική πρόσβαση σε αυτόν ήταν μόνο μπροστά από το γραφείο νοσηλευτών. Δεν καπνίζω και δεν είχα ούτε έχω αναπτήρα ή σπίρτα.
Δεν έβγαινα μόνος μου στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου, παρά μόνο με τους γονείς μου. Εφημερίδες, καφέδες, χυμοί κλ.π. από τα καταστήματα του νοσοκομείου παραδίδονται στους νοσηλευτές και στη συνέχεια από τους νοσηλευτές σε μένα. Επομένως ήταν αδύνατη η προμήθεια αναπτήρα, εξάλλου, όπως προκύπτει από την υπ΄αριθμόν 359/30 ? 11 ? 15 έκθεση, οδηγίες, συστάσεις της Ειδ. Επιτροπής Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων Ατόμων με ψυχικές διαταραχές του Υπ. Υγείας, οι υπεύθυνοι του ΨΝΑ και του τμήματος, σε επανειλημμένες ερωτήσεις της, κατά πόσο γίνεται σωματικός έλεγχος για επικίνδυνα αντικείμενα μετά από κάθε επισκεπτήριο, η απάντηση ήταν καταφατική. Ο χώρος μου ήταν απομόνωση.
Αμέσως μετά την πυρκαγιά της 4/9/ 2015 στο 7ο τμήμα έγινε προσπάθεια και συνεχίζεται να καταλογιστούν οι ευθύνες σε μένα από τους υπεύθυνους του ΨΝΑ και από τους νοσηλευτές της βάρδιας, προκειμένου να γλιτώσουν οι ίδιοι από τις τεράστιες ευθύνες τους, με ψεύδη σε βάρος μου, εν γνώσει της αναλήθειας αυτών.
Ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΨΝΑ έδωσε συνέντευξη, που αναρτήθηκε σε διαδίκτυο, ότι εγώ τον Μάιο του 2015 είχα επιτεθεί σε άλλον ασθενή, τραυματίζοντάς τον θανάσιμα.
Είναι πολλά χρόνια πρόεδρος και γνώριζε πολύ καλά ότι αυτό συνέβη στο Γ.Τ.Ψ.Ε. από παλαιό νοσηλευόμενο (ενάμιση χρόνο περίπου), που ήταν δεμένος στην κλίνη του, στον ίδιο χώρο, με νεοεισαχθέντα (εισήχθη την προηγούμενη ημέρα) ιερέα 62 ετών, δεμένο επίσης (ο οποίος λύθηκε), και με ένα κουτάλι τον τραυμάτισε θανάσιμα στο κεφάλι.
Επομένως σκόπιμα έκανε τις δηλώσεις αυτές, για να με παρουσιάσει ως αδίστακτο εγκληματία.
Η αδελφή του μοναδικού ασθενούς, που καπνίζει στον 7ο και η οποία αναγνωρίστηκε από το βίντεο της συνέντευξής της που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, αναφέρει στο σχετικό ρεπορτάζ ότι επισκέφτηκε συγγενικό της πρόσωπο το απόγευμα της πυρκαγιάς.
Αποκάλυψε ότι η φωτιά ξεκίνησε από έναν βαριά άρρωστο ασθενή, τον οποίον χαρακτήρισε «επικίνδυνο», που ήταν συνήθως δεμένος, ωστόσο την ημέρα της πυρκαγιάς τον επισκέφτηκε η μητέρα του και για λίγη ώρα βρέθηκε ελεύθερος, εκτός του δωματίου του. Τότε βρήκε έναν αναπτήρα και έβαλε φωτιά...
Φυσικά όλα είναι ψευδή και ανυπόστατα και αποδεικνύονται από το προσωπικό της βάρδιας, από το βιβλίο λογοδοσίας του 7ου, από το βιβλίο καταγραφής οχημάτων της κεντρικής εισόδου του φύλακα. Ούτε η μητέρα μου με επισκέφτηκε (η μοναδική ημέρα που δεν με επισκέφτηκαν οι γονείς μου, οι οποίοι με είχαν ενημερώσει σχετικά από την προηγούμενη), ούτε δεμένος ήμουνα, ούτε βγήκα έξω και ούτε φυσικά βρήκα αναπτήρα για να βάλω φωτιά στον χώρο μου, ήμουν ήρεμος, παρακολουθούσα τηλεόραση και ως τις 15.20 περίπου συζητούσα με τον νοσηλευτή.
Σκόπιμα κατασκεύασε το ανωτέρω σενάριο, προκειμένου να κατηγορήσει εμένα και να καλύψει τον αδελφό της ή κάποιους άλλους. Αποδεικνύεται επίσης ότι γνώριζε πως ο αδελφός της είχε εισέλθει στο γραφείο νοσηλευτών εν απουσία των νοσηλευτών, που είχαν αφήσει την είσοδο του γραφείου τους ανοιχτή, πήρε τον αναπτήρα και τα τσιγάρα του, που τα κρατούσαν εκεί, τα οποία του έδιναν κατά τις εξόδους του στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου, πρωί και απόγευμα και τα παρέδιδε κατά τις εισόδους του στο τμήμα, άναψε ένα ρολό, μάλλον βαμβάκι με οινόπνευμα, το πέταξε προς το ανοιχτό καγκελωτό παραθυράκι, που συνδέει το γραφείο νοσηλευτών με τον απομονωμένο χώρο μου και προκλήθηκε η πυρκαγιά.
Αποδεικνύεται ότι είχε εύφλεκτο υλικό, γιατί αργότερα, όταν οι καθαρίστριες προσπαθούσαν να τη σβήσουν με νερό, αυτή φούντωνε περισσότερο.
Αν οι νοσηλευτές ήταν παρόντες, ή δεν είχαν αφήσει την είσοδο του γραφείου τους ανοιχτή, δεν θα υπήρχε ούτε έναρξη πυρκαγιάς, ή θα την έσβηναν αμέσως, χωρίς να δημιουργηθεί κανένα απολύτως πρόβλημα.
Από την έκθεση της επιτροπής του υπουργείου προκύπτει ότι άλλα έλεγαν στην επιτροπή και άλλα προκύπτουν από τις καταθέσεις τους στην ΕΔΕ.
Σε ερωτήσεις του κλιμακίου εάν και οι δύο νοσηλευτές ήταν παρόντες, οι υπεύθυνοι του ΨΝΑ απάντησαν καταφατικά, ενώ από τις καταθέσεις της ΕΔΕ προέκυψε ότι ο ένας νοσηλευτής απουσίαζε, αλλά και η μία νοσηλεύτρια που ήταν βάρδια δεν ήταν στη θέση της για αρκετή ώρα, ενώ είχε αφήσει την είσοδο του γραφείου ανοιχτή.
Οι καθηλωμένοι ήταν τέσσερις, ενώ στην ειδική επιτροπή οι υπεύθυνοι δήλωσαν ότι καθηλωμένος ήταν μόνον ένας.
Σημειωτέον ότι στο 7ο τμήμα εφαρμόζονται παρατεταμένες καθηλώσεις ασθενών επί κλίνης.
Σε όλο το νοσοκομείο δεν υπήρχε σύστημα πυρόσβεσης και δεν είχε γίνει αναγόμωση των έξι πυροσβεστήρων του τμήματος. Υστερα από λίγες μέρες όλοι οι πυροσβεστήρες του τμήματος μεταφέρθηκαν σε υπαίθριο χώρο ανακύκλωσης, απόδειξη ότι ήταν εντελώς άχρηστοι.
Η ΕΔΕ μεροληπτική, μονόπλευρη και άδικη, αφού ελήφθησαν καταθέσεις μόνον από το προσωπικό και δεν εκλήθησαν οι γονείς μου, για να μην αντικρούσουν και καλυφθούν οι τεράστιες ευθύνες.
«Με κακοποιούν βάναυσα»
Δεν ελέγχθησαν τα υπηρεσιακά τους βιβλία προς διαπίστωση της αλήθειας και απέκρυψαν άλλα σημαντικά στοιχεία, όπως ότι έχω υποφέρει τα πάνδεινα με επανειλημμένες κακοποιήσεις και σοβαρούς τραυματισμούς μου από ενισχυτικές ομάδες 10 και 15 νοσηλευτών.
Με χαρακτηρίζουν επικίνδυνο αν και είμαι ο αδύναμος κρίκος εκεί, μόνος μου εναντίον πολλών, αβοήθητος, απροστάτευτος και ασθενής με χειρουργημένο κεφάλι.
Επικίνδυνοι είναι οι πολλοί, που ενώ μπορούν να εφαρμόσουν πρακτικές αποκλιμάκωσης, αυτοί μου επιτίθενται βάρβαρα, άνανδρα και με κακοποιούν βάναυσα. Απεγνωσμένα προσπαθώ αμυνόμενος να μην υποστώ το απάνθρωπο μαρτύριο των πολυήμερων δεσμεύσεων επί κλίνης στα τέσσερα άκρα, όπως σε μία περίπτωση όπου έμεινα δεμένος επί 11 μέρες, τραυματισμένος στο κεφάλι από τον νοσηλευτή Ν.Κ.
Ενω αποδεικνύονται πλήθος λάθη, παραλείψεις και ελλείψεις για την έναρξη και τη μη άμεση κατάσβεσή της από το προσωπικό, το προφανές, ότι δηλαδή κανένας δεν θα πάθαινε τίποτα εάν δεν ήταν δεμένοι ή έστω άνοιγαν την πόρτα στο τέλος του διαδρόμου για να βρει διέξοδο ο καπνός και να μην εγκλωβιστεί στους θαλάμους, που απείχαν τουλάχιστον 30 μέτρα από την εστία και δεν έφτασε εκεί».
TEΣΣΕΡΑ KAΚΟΥΡΓΗΜΑΤΑ
Mε βάση το υλικό της έρευνάς του ο εισαγγελέας αναμένεται να ασκήσει ποινικές διώξεις για:
• Εμπρησμό από πρόθεση, που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο.
• Εκθεση από την οποία επήλθε θάνατος.
• Ανθρωποκτονία εξ αμελείας κατά παραυτουργία.
• Παράβαση καθήκοντος.
ΜΑΙΡΗ ΜΠΕΝΕΑ
[email protected]
http://www.ethnos.gr/