Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αναμένουν σκεπτικό της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας για την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου πολλοί δικαστές και δικηγόροι .
Το ενδιαφέρον πολλών νομικών πλέον δεν εστιάζεται στο σκέλος της απόφασης όσον αφορά τον δράστη της δολοφονίας Επαμεινώνδα Κορκονέα αλλά τον έτερο συμμετέχοντα αστυνομικό στο τραγικό συμβάν της 6ης Δεκεμβρίου 2008 .
Οι δικαστές του ΜΟΕ έκριναν ομόφωνα αθώο ελλείψει διπλού δόλου λόγω αμφιβολιών για απλή συνέργεια τον Βασίλη Σαραλιώτη , απόφαση που φαίνεται να κεντρίζει το ενδιαφέρον του νομικού κόσμου. Κάποιοι σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις να αναρωτιούνται μήπως το δικαστήριο έχει σφάλει με την ετυμηγορία του για τον Βασίλη Σαραλιώτη .
Ο προβληματισμός που διατυπώνεται ειδικά από όσους έχουν παρακολουθήσει στενότερα την δικαστική πορεία της υπόθεσης είναι σωρεία στοιχείων που φαίνεται να αντικρούουν ισχυρισμούς του δεύτερου ειδικού φρουρού τα οποία κατά την εκτίμηση τους, σίγουρα δεν οδηγούν σε έλλειψη διπλού δόλου όπως αποφάνθηκε το δικαστήριο της Λαμίας.
[custom:google-ads]
Η έννοια της ψυχικής συνδρομής
Σύμφωνα με τον προβληματισμό που αναπτύσσεται στην σκιά της ποινικής μεταχείρισης του Κορκονέα, ως διπλός δόλος απλού συνεργού σε ανθρωποκτονία από πρόθεση θεωρείται η γνώση και η βούληση ή αποδοχή του να συμβάλει με την συνδρομή του στην τέλεση της πράξης. Με αρκετές αποφάσεις του ο Άρειος Πάγος έχει αποφανθεί ότι στον παράγοντα “γνώση” θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και η έννοια της αμφιβολίας του απλού συνεργού ως προς την τέλεση της πράξης. Όσον αφορά την συνδρομή , ο νόμος ορίζει πως “η συνδρομή του απλού συνεργού δύναται να είναι είτε υλική είτε ψυχική”.
Η έννοια της ψυχικής συνδρομής περιλαμβάνει την ενίσχυση και ενθάρρυνση του αυτουργού στην απόφαση που ήδη έχει λάβει να τελέσει ορισμένο έγκλημα, ή και συγκάλυψη αυτής και απόκρυψη των αντικειμένων της. Η ψυχική συνδρομή επίσης μπορεί να παρασχεθεί και με την ενεργό παρουσία του απλού συνεργού στον τόπο της πράξεως, με την ενίσχυση της απόφασης του αυτουργού καθώς και με την ενθάρρυνση του, με οποιονδήποτε τρόπο όπως αυτή που γίνεται με φωνές, χειρονομίες, με την παρότρυνση για την τέλεση της πράξεως ή την παροχή υποσχέσεως για συγκάλυψη του εγκλήματος ή υποσχέσεως για την απομάκρυνση του αυτουργού από τον τόπο του εγκλήματος ή την εξάλειψη των ιχνών του.
Ο προβληματισμός που αναπτύσσεται για την ποινική μεταχείριση του Βασίλη Σαραλιώτη από αρκετούς ποινικολόγους, αφορά στοιχεία , ακόμη και προγενέστερους ισχυρισμούς του ίδιου του αστυνομικού, που φαίνεται να μην τον αποσπούν από το κάδρο της κλιμάκωσης της έντασης που αποδίδεται στον Κορκονέα αλλά αντίθετα να τον τοποθετούν ως ενεργό παίκτη δίπλα του.
Τα ζητήματα αυτά σαφώς κρίθηκαν από το δικαστήριο που μετά από αρκετές συνεδριάσεις κατέληξε σε συγκεκριμένη εκτίμηση. Ωστόσο αρκετοί δικηγόροι που έχουν διαβάσει την δικογραφία εντοπίζουν σημεία που για αυτούς έχουν την δική τους βαρύτητα
Ο δεύτερος ειδικός φρουρός είναι αυτός που πρώτος , όταν και οι δύο ειδικοί φρουροί πήγαν πεζή (!) στην οδό Τζαβέλλα στα Εξάρχεια, πυροβόλησε με κρότου -λάμψης. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι αμέσως μετά είπε στον Κορκονέα να φύγουν. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ήταν αυτός που κλιμάκωσε την ένταση με τον Αλέξανδρο και τον φίλο του απαντώντας τους πρώτος στην φραστική επίθεση που τους έκαναν : “Ελάτε ρε μ… Ελάτε αν τολμάτε. Θα σας γ..με την Παναγία”.
Δεν είχε δικαίωμα αντιρρήσεων στις αποφάσεις του
Στο δικαστήριο της Λαμίας ο δεύτερος ειδικός φρουρός είπε μεταξύ άλλων πως ο Κορκονέας ήταν ανώτερος του και επομένως ουσιαστικά δεν είχε δικαίωμα αντιρρήσεων στις αποφάσεις του , λόγω της υπηρεσιακής ιεραρχίας. Σε προηγούμενη φάση ωστόσο φαίνεται να είχε πει πως είχαν διαφορά αρχαιότητας μόνο έναν χρόνο και ότι ουσιαστικά ήταν ομοιόβαθμοι. Είπε επίσης πως δεν κατάλαβε ότι είχε χτυπηθεί κάποιος από τις σφαίρες του Κορκονέα , γεγονός που φαίνεται να έρχεται σε σύγκρουση με κάποιες καταθέσεις που αναφέρουν πως ενόσω περπατούσαν οι δύο αστυνομικοί αποχωρώντας , είχαν ήδη αρχίσει πολλοί να φωνάζουν για ασθενοφόρο και ότι ακούγονταν ουρλιαχτά και φωνές “τον χτύπησε τον χτύπησε”.
Το σκέλος “Σαραλιώτη” στην υπόθεση της δολοφονίας Γρηγορόπουλου όσον αφορά την κρίση του δικαστηρίου επί της ενοχής ή μη , έχει όπως λέγεται γενικότερο ενδιαφέρον. Μάλιστα κάποιοι ,ίσως εξαιρετικά πιο αυστηροί και σίγουρα αρκετά δύσπιστοι, αναρωτιούνται τι θα γίνει με τους απλούς συνεργούς στην δολοφονία Φύσσα οι οποίοι αρνούνται την παρουσία τους στο τόπο του εγκλήματος ,αν ο Σαραλιώτης “που είναι δίπλα στον αυτουργό και βρίζει τους πιτσιρικάδες” κρίνεται αθώος;
Μέσα στις επόμενες ημέρες με την δημοσίευση του σκεπτικού του ΜΟΕ Λαμίας αναμένεται να δοθούν οι απαντήσεις για τον τρόπο που αξιολόγησε όλα τα θέματα το δικαστήριο και να αιτιολογηθεί και η κρίση του για τον Βασίλη Σαραλιώτη.