Πολύ μεγάλη ήταν η συμμετοχή παιδιών στη δράση που έλαβε χώρα το απόγευμα του Σαββάτου 24 Σεπτεμβρίου στη Σητεία με τίτλο «Ο κ. ΚΟΚ στο Survivor». Μία διαφορετική, σημαντική δράση που διοργανώθηκε από το Τμήμα Τροχαίας Ηρακλείου σε συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα Σητείας και την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Σητείας κι ασφαλώς την καθοριστική παρουσία των Τροχονόμων που συμμετείχαν στην υλοποίηση της δράσης.
Επρόκειτο για την ειδική εκπαιδευτική δράση κυκλοφοριακής αγωγής που έχει σχεδιάσει η Τροχαία Ηρακλείου με σκοπό η εκμάθηση από τα παιδιά των βασικών κανόνων συμπεριφοράς κατά την κυκλοφορία στους δρόμους. Με έναν πιο διαδραστικό τρόπο και μέσα από βιωματικά παιχνίδια, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να συνδυάσουν τη γνώση με την ψυχαγωγία και να μάθουν παίζοντας.
Διαβάστε επίσης
Συμμετείχαν σε βιωματικά διαδραστικά παιχνίδια, τα οποία συνδυάζουν παιχνίδια με βασικούς κανόνες του ΚΟΚ και οδηγικές συμπεριφορές: Ο κ. ΚΟΚ παίζει bowling, ο κ. ΚΟΚ παίζει στόχους, μπάσκετ, κρίκους, καλάθια, ποδόσφαιρο, ο κ. ΚΟΚ λύνει σταυρόλεξο, διαπιστώνει τους κινδύνους που εγκυμονούν με την χρήση των ειδικών γυαλιών προσομοίωσης μέθης, ο κ. ΚΟΚ οδηγεί γνωρίζοντας τα σήματα και ποδηλατεί στο δρόμο με τη χρήση κράνους.
Ο Διοικητής του Τμήματος Τροχαίας Ηρακλείου, Αστυνόμος Β΄ κ. Στυλιανός Καρακούδης ανέφερε: «Από το Τμήμα Τροχαίας Ηρακλείου, το Καλοκαίρι που μας πέρασε κάναμε μία καμπάνια ενημέρωσης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, επισκεπτόμενοι τους οκτώ Δήμους του Νομού, δηλαδή Μαλεβιζίου, Αχαρνών Αστερουσίων, Γόρτυνας, Βιάνου, Φαιστού, Χερσονήσου, Μινώα Πεδιάδος και Ηρακλείου. Υπήρχε μεγάλη ανταπόκριση, τα παιδιά, όπως και στην Σητεία, προσήλθαν με τα ποδήλατα τους. Μαθαίνουμε βασικούς κανόνες, για τη χρήση του κράνους στο ποδήλατο, αλλά και στη μηχανή αν οι γονείς τους έχουν μηχανή -οδηγός, συνοδηγός – για τη χρήση ζώνης ασφαλείας, η οποία είναι υποχρεωτική σε όλες τις θέσεις μέσα στο αυτοκίνητο και δη στα πίσω καθίσματα. Άρα κάνουμε μία μεγάλη κουβέντα».
Προς τη νέα γενιά
Ο κ. ΚΟΚ. στο Survivor ή αλλιώς στίβος μάχης περιλαμβάνει βιωματικά παιχνίδια στο τέλος του κάθε ενός διαμορφώνεται κι ένα σκορ για τα παιδιά. Μετά το τέλος της δράσης τα τρία πρώτα παιδιά που κερδίζουν τους περισσότερους πόντους παίρνουν μετάλλια, ενώ όλα τα παιδιά δίπλωμα ποδηλάτου. Το κυρίαρχο ασφαλώς είναι η ενημέρωση και η απόκτηση χρήσιμων γνώσεων από τα παιδιά.
«Στόχος είναι στραφούμε προς τη νέα γενιά που είναι το μέλλον, η ελπίδα του τόπου μας, με απώτερο σκοπό να δημιουργήσουμε καλύτερες γενιές οδηγών από ότι τις δικές μας. Να διαπαιδαγωγηθούν τα παιδιά με τον σωστό τρόπο συμπεριφοράς, διότι και η συμπεριφορά μας στο δρόμο είναι κι ένα είδους πολιτισμού του κάθε τόπου. Ο πολιτισμός της Ελλάδας, από αρχαιοτάτων χρόνων είναι σε υψηλό επίπεδο. Δυστυχώς η οδική παιδεία δεν είναι στο αντίστοιχο επίπεδο. Άρα σκοπός είναι να βελτιώσουμε τα επίπεδα οδικής ασφάλειας στον τόπο μας. Να δημιουργήσουμε καλύτερη κουλτούρα και οδηγική συνείδηση για τα νέα παιδιά και να υπάρχει κατά την κυκλοφορία όλων των πολιτών σεβασμός του κάθε χρήστη της οδού προς τους υπόλοιπους συμπολίτες που μοιράζονται το ίδιο οδικό περιβάλλον», σημείωσε ο κ. Καρακούδης.
Για τη χρήση κράνους
Αλλά και εξέφρασε τη χαρά του παράλληλα για το ότι στο σύνολό τους τα παιδιά που συμμετείχαν στη δράση στη Σητεία φορούσαν το κράνος τους. «Η χρήση κράνους είναι πολύ σημαντική. Στο Ηράκλειο ήταν ένα ποσοστό 80%- 85%. Και ειδικά σε αυτές τις ηλικίες ίσως και οι γονείς να μην το έχουν σπουδαιολογήσει τόσο πολύ γι αυτό και τους λέμε ότι είναι ένα πολύ καλό δώρο από το γονέα ένα κράνος για να προστατέψει το παιδί που ποδηλατεί στο δρόμο το πιο ευάλωτο, ευαίσθητο σημείο του ανθρώπου που είναι το κεφάλι του», υπογράμμισε.
Τα παιδιά είχαν επίσης την ευκαιρία στη διάρκεια της δράσης να γνωρίσουν τα οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας (περιπολικό- μοτοσικλέτα). Κι αφού ενημερώθηκαν για τη σημασία του προστατευτικού εξοπλισμού και να κυκλοφορήσουν με ασφάλεια στο δρόμο ποδηλατώντας με τη βοήθεια και συνοδεία των Αστυνομικών, μαθαίνοντας τον σωστό τρόπο χρήσης του ποδηλάτου.
Κουίζ
Η δράση απευθύνεται και στους ενήλικες, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στο διαδικτυακό τηλεπαιχνίδι με τίτλο «Quiz οδικής ασφάλειας», το οποίο έχει επιμεληθεί το Τμήμα Τροχαίας Ηρακλείου και περιλαμβάνει 15 ερωτήσεις οδικής ασφάλειας με απαντήσεις πολλαπλής επιλογής. Οι συμμετέχοντες -έφηβοι και ενήλικες- συνδέονται από το κινητό τους στην πλατφόρμα που εμφανίζεται σε tele-οθόνη προβολής- projector, όπου μετά το τέλος του παιχνιδιού διαμορφώνεται κατάταξη των παικτών με βάση την ορθότητα των απαντήσεων τους αλλά και τον χρόνο απάντησης κάθε ερώτησης.
Ο στόχος
Η δράση πραγματοποιήθηκε λοιπόν και στη Σητεία, κάτι που δείχνει -όπως ανέφερε ο κ. Καρακούδης- και την ευαισθησία του Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Εμμανουήλ Βουτυράκη. «Είναι ο πρώτος που μας προσκάλεσε από όλη την Κρήτη, το αποδεχθήκαμε με μεγάλη χαρά και είμαστε εδώ όλοι οι συνάδελφοι, στο κάθε παιχνίδι κι ένας Αστυνομικός Τροχονόμος, εξειδικευμένος με τους κανόνες του ΚΟΚ, οι περισσότεροι υπηρετούν χρόνια στο Τμήμα Τροχαίας Ηρακλείου, οι οποίοι προσπαθούν να μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις τους στα μικρά παιδιά αλλά και στους μεγάλους»
Τα τελευταία τρία χρόνια αξίζει να αναφερθεί ότι το Τμήμα Τροχαίας Ηρακλείου μεταβαίνει και στα σχολεία όλων των βαθμίδων, με τις δράσεις να ξεπερνούν τις 300 «γιατί ο στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε γενιές οδηγών σωστές. Έχουμε επίσης αυξήσει και τους ελέγχους στους δρόμους κατά 30%. Με την όλη προσπάθεια προσδοκούμε κάποια στιγμή να φτάσουμε το ιδεατό. Κάποια στιγμή και παρ’ ότι έχουμε αυξήσει ήδη τους ελέγχους, να βγούμε έξω και να μην μπορούμε να βρούμε μία τροχονομική παράβαση να βεβαιώσουμε. Αν το πετύχουμε αυτό σημαίνει ότι έχουμε πετύχει τον σκοπό μας που είναι οι μετακινήσεις να γίνονται με την πλέον δυνατή ασφάλεια για τους συνανθρώπους μας. Σκοπός μας πάντα είναι η σωματική ακεραιότητα, η υγεία και η ζωή του ανθρώπου».
Να εξαλειφθούν τα τροχαία
Ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Σητείας τόνισε: «Η δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο δράσεων οδηγικής συμπεριφοράς και παιδείας στα νέα παιδιά. Αυτός είναι ο στόχος μας, να μεγαλώσουμε νέες γενιές καλύτερες από εμάς όσον αφορά την συμπεριφορά στο δρόμο ώστε να εξαλειφθούν, αν είναι δυνατόν, τα τροχαία συμβάντα και η αιματοχυσία που συμβαίνει καθημερινά στην άσφαλτο.
Στο πλαίσιο αυτό είναι η αξιοζήλευτη δράση του Τμήματος Τροχαίας Ηρακλείου, του Διοικητή του Τμήματος κ. Καρακούδη και των συνεργατών του, η οποία έχει τεράστια απήχηση. Ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας και παρουσίασαν την δράση στην Σητεία και τους ευχαριστώ ιδιαίτερα. Μακάρι πάντα να γίνονται τέτοιες δράσεις και να έχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
Ελπίζω κι εμείς στο μέλλον να καταφέρουμε να κάνουμε, αν όχι κάτι ανάλογο, κάτι που να πλησιάζει σε αυτό ώστε να πετύχουμε τον επιδιωκόμενο στόχο, να μάθουν τα παιδιά ότι πρέπει να οδηγούν με σεβασμό προς το συνάνθρωπο τους, με σύνεση στην οδήγηση. Γιατί από αυτή την χώρα δεν περισσεύει κανένας».
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ