Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
18:34 | 04/01/2015

 

Aποτυχημένη διπλή απόπειρα διάσωσης του Ιορδανού πιλότου έκαναν την Πρωτοχρονιά οι αμερικανικές Delta Force στη συριακή πόλη Raqqa που τελεί υπό κατοχή από την ISIL και έχει ανακηρυχθεί σε άτυπη πρωτεύουσά της.
 
Σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ (όπως badische-zeitung.de,.focus.de και bild.de) αμερικανικές ειδικές μονάδες, πραγματοποίησαν δύο αποτυχημένες απόπειρες προσγείωσης, δύναμης ελικοπτέρων κοντά στην πόλη Raqqa, με σκοπό την απελευθέρωση του Ιορδανού πιλότου που καταρρίφθηκε προ ημερών από την ISIL αλλά και άλλων ομήρων.
 
Η επιθετική κίνηση πραγματοποιήθηκε, μετά την υλοποίηση 13 αεροπορικών επιθέσεων στην περιοχή Al Firussa, στην πόλη Ράκκα, το κυριότερο προπύργιο τω ισλαμιστών, το οποίο τελεί υπό την πλήρη κατοχή τους.
 
Αν και αυτές οι περιοχές βομβαρδίστηκαν ανηλεώς από τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη με πληθώρα χαμηλών πτήσεων, τα αμερικανικά ελικόπτερα επιχείρησαν αποτυχημένα δύο φορές, να προσγειωθούν στο ανατολικό τμήμα της πόλης Raqqa.
 
Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε μια περαιτέρω προσπάθεια στην περιοχή Σάκια -αλ-Σαμπάμπ, όμως και στις δύο περιπτώσεις, τα ελικόπτερα αποχώρησαν κάτω από τα μαζικά πυρά των ανταρτών του ISIL, αποδεικνύοντας εν τη πράξει ότι ουδόλως επηρρεάζονται από τις αεροπορικές επιδρομές.
 
Υπήρξε όμως προσγείωση ελικοπτέρων με Αμερικανούς και Ιορδανούς κομάντος, σε μια προσπάθεια αναζήτησης ομήρων στα κοντινά χωριά, αλλά και σε μετέπειτα διείσδυση στην πόλη όπου ο ανικειμενικός στόχος είναι η απελευθέρωση του Ιορδανού πιλότου. 
 
Σύμφωνα Σύρους πληροφοριοδότες που διαβιούν στην πόλη, οι όμηροι κάθε 24 ώρες μεταφέρονται και σε άλλη θέση. Κατά την διάρκεια της επιχείρησης των αμερικανών τραυματίστηκαν δύο Αμερικανοί στρατιώτες.
 
Μια προηγούμενη επιχείρηση απελευθέρωσης των ομήρων, πραγματοποιήθηκε την 4 Ιουλίου 2014, στην πόλη Al-Ekershi.
 
Φυσικά οι επιχειρήσεις αυτές συνεχίζουν να μην σχολιάζονται από τα αμερικανικά επιτελεία, καθως θέλουν να πετύχουν τον απόλυτο αιφνιδιασμό πρκειμένου να σωθεί ο Ιορδανός πιλότος.Είναι μείζονος σημασίας η διάσωσή του από τους Αμερικανούς καθώς γνωρίζουν ότι θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα στο ηγετικό προφίλ των ΗΠΑ εάν εκτελεστεί.
 
Επρόκειτο για μια πολύ δύσκολη αποστολή και δε οικτίρεται η αμερικανική Delta Force για την αποτυχία της, καμμιά από τις ελίτ των ειδικών δυνάμεων του πλανήτη δεν θα μπορούσε να εγγυηθεί την σιγουριά στο αποτέλεσμα, ούτε ακόμα οι κορυφαίοι Ρώσοι Spetsnaz, ή οι Βρετανοί SAS, μέσα σε αυτή την ισλαμιστικη΄"σφηκοφωλιά".
 
Οι αποτυχημένες όμως αμερικανικές επιδρομές εξ'αέρος απέδειξαν ότι η ISIL μπορεί να κατανικηθεί μόνο με χερσαία επίχείρηση, όταν δηλαδή κατέβει εναντίον των μαχητών της με δικό του προσωπικό ρίσκο ο αμερικανός στρατιώτης. Μπορέι και αυτός να είναι και ο πραγματικός στόχος, καθώς μετέπειτα θα μπορεί να πέσει κατα "λάθος" ακομα και η μισητή για την Ουάσιγκτον κυβέρνηση της Συρίας.
 
 
http://www.defencenet.gr
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis