Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
20:15 | 27/06/2017

Μία απόπειρα απόδρασης από το κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ζακύνθου ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και που προκάλεσε μία ακόμη καταγγελία από την Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ζακύνθου, προς τη φυσική και πολιτική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας. Η τραγική υποστελέχωση, η μη ανταπόκριση της πολιτείας στις «πρωτοβουλίες φιλότιμου» των αστυνομικών στη Ζάκυνθο, η επίρριψη σοβαρών ευθυνών σε αυτούς για καταστάσεις για τις οποίες δεν ευθύνονται, είναι μόνο λίγα από τα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν κάθε χρόνο, ιδιαίτερα όμως στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Η κατάργηση του Αστυνομικού Τμήματος του Λαγανά ήταν το κερασάκι στην τούρτα, ενώ οι διαβεβαιώσεις του Δημάρχου, Π. Κολοκοτσά, προς την πρέσβειρα της Μεγάλης Βρετανίας, στην πρόσφατη επίσκεψή της, ότι στο Λαγανά «όλα βαίνουν καλώς», έχει προκαλέσει την αγανάκτηση των αστυνομικών που αναρωτιούνται ποιο θα είναι το τίμημα αυτής της αξιοθρήνητης κατάστασης, τη φετινή σεζόν.

Αδικαιολόγητη αισιοδοξία Δημάρχου
Μπορεί ο Δήμαρχος Ζακύνθου, Π. Κολοκοτσάς να εμφανίζεται υπεραισιόδοξος για την πορεία της φετινής τουριστικής σεζόν και να διαβεβαιώνει την Πρέσβειρα της Μ. Βρετανίας, Kate Smith, πως υπάρχει η ευχάριστη εξέλιξη της εξάλειψης των προβλημάτων στο Λαγανά, ωστόσο ουδείς μπορεί να μοιραστεί μαζί του αυτό το μάλλον παράδοξο συμπέρασμα. Πολύ δε περισσότερο οι ίδιοι οι αστυνομικοί. «Η κατάσταση είναι έντονα ωραιοποιημένη και στην πραγματικότητα, δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς θέλουν να καταφέρουν», λέει στην ΗΜΕΡΑ ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ζακύνθου, Παναγιώτης Λιβέρης. «Είναι τραγικό να λέγονται τέτοια πράγματα σε τοπικό επιπέδου και ακόμη πιο τραγική είναι η κατάσταση με την αστυνόμευση στο νησί», προσθέτει. Όπως μάλιστα τονίζει, οι αστυνομικοί στο νησί όχι μόνον δεν έχουν αναιρέσει την αστυνόμευση αλλά, το ακριβώς αντίθετο, όλα γίνονται από το φιλότιμο των συναδέλφων μεταξύ τους. «Κάποια στιγμή θα πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι αστυνόμευση δεν γίνεται μόνο με το φιλότιμο», τονίζει. Ο κ. Λιβέρης είχε πρόσφατη συνάντηση με τη Διευθύντρια του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την ενημέρωσε -προκειμένου η ενημέρωση αυτή να μεταφερθεί τον ίδιο τον Υπουργό και Βουλευτή Ζακύνθου, κ. Κοντονή- ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και πως η Ενωση θα συντάξει και θα αποστείλει έγγραφο στα αρμόδια υπουργεία, αφού διαπιστώνει ότι το ενδιαφέρον των πολιτικών προσώπων για το τι συμβαίνει στη Ζάκυνθο, όχι μόνο σε τοπικό αλλά και σε κεντρικό επίπεδο, είναι μηδαμινό.

Χωρίς εποχούμενες περιπολίες
Η Αστυνομική Διεύθυνση Ζακύνθου λειτουργεί τα τελευταία χρόνια με ακραία προβλήματα υποστελέχωσης, σε βαθμό που, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, η βάρδια είναι ένας εφιάλτης. «Κάποτε η Αστυνομική Διεύθυνση, λειτουργούσε με σχεδόν 140 άτομα ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες η δύναμη έφτανε ακόμη και τα 200 – 250 άτομα. Τώρα, πώς φτάσαμε στα 100 άτομα και οι πολιτικοί να βρίσκουν ότι όλα λειτουργούν άψογα και χωρίς προβλήματα και κινδύνους;», αναρωτιέται εύλογα ο κ. Λιβέρης.
Λίγες ημέρες πριν, ο κ. Κολοκοτσάς διαβεβαίωνε την Πρέσβειρα ότι, η αστυνόμευση στο Λαγανά θα γίνεται πλέον αποτελεσματικότερα, αφού είναι προτιμότερο να γίνονται συνεχείς έλεγχοι από μεικτά κινητά συνεργεία, παρά να απασχολούνται απλώς 2-3 αστυνομικοί ανά βάρδια, στο Τμήμα του Λαγανά, χωρίς να μπορούν να προσφέρουν σωστές υπηρεσίες (και χωρίς να γνωρίζουν αγγλικά όπως υποστήριξε ο Δήμαρχος). Τα πράγματα όμως δεν φαίνεται να είναι ακριβώς έτσι, αφού το έγγραφο που τελικά συνέταξε και απέστειλε η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ζακύνθου, αναφέρει καταστάσεις που απέχουν πολύ από την ιδανική εικόνα αστυνόμευση της περιοχής, που σχεδιάζουν επί χάρτου οι τοπικές αρχές. «Καμιά Υπηρεσία δεν μπορεί να επανδρώσει εποχούμενη περιπολία από μόνη της και την αστυνόμευση σε όλο το νησί την κάνει 1 μικτή περιπολία που συγκροτείται γι’ αυτόν τον σκοπό, όπου λόγω έλλειψης δύναμης επιβαίνει ο εκάστοτε Αξιωματικός Υπηρεσίας του Τμήματος Ασφαλείας Ζακύνθου ή Τμήματος Τροχαίας, εκτελώντας ο ανωτέρω διπλά καθήκοντα, στο ίδιο ωράριο, με αποτέλεσμα σε κάθε περιστατικό που πρέπει να επιληφθεί στην Υπηρεσία του ως Αξιωματικός Υπηρεσίας παύει η λειτουργία της ανωτέρω μικτής περιπολίας», αναφέρεται στην επιστολή.


φωτο: taxydromos.gr


Κρατητήρια χωρίς Σκοπό
«Παρά το ότι στα κρατητήρια του Αστυνομικού Τμήματος Ζακύνθου κρατούνται όλοι οι κρατούμενοι της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ζακύνθου –που, πολλές φορές, ξεπερνάνε τα 10 – 15 άτομα τις βραδινές ώρες- λόγω των συνεχόμενων συνεργείων ελέγχων-ηχομετρήσεων που διατάσσονται, σε κανένα ωράριο δεν διατίθεται σκοπός κρατητηρίων και τη φύλαξη των ανωτέρω την αναθέτουν στον εκάστοτε Αξιωματικό Υπηρεσίας, παρά τον όγκο δουλειάς που έχει ο συγκεκριμένος λόγω αυτοφώρων-επεισοδίων κ.λπ. Παρότι δεν διατίθεται σκοπός κρατητηρίων στο Α.Τ. Ζακύνθου ο Αξιωματικός Υπηρεσίας που έχει και την πλήρη ευθύνη της φύλαξης των κρατουμένων, διατάσσεται παράτυπα να απομακρυνθεί από την θέση του για να επιληφθεί σε περιστατικά -ελέγχους ηχομετρήσεων, μέτρα τάξης στα δικαστήρια, μεταγωγές κρατουμένων κ.λπ., αφήνοντας πολλές φορές Δόκιμο Αστυφύλακα να επιτηρεί τους κρατούμενους με κίνδυνο να του καταλογιστούν ευθύνες».
Ο κ. Λιβέρης θέτει τα εξής ερωτήματα: «Ολόκληρο το νησί διαθέτει πλήρωμα για μόλις ένα περιπολικό, μαζί με ένα κλιμάκιο Ομάδας Πρόληψης & Καταστολής Εγκλήματος (ΟΠΚΕ), με αστυνομικούς που εργάζονται ουσιαστικά εθελοντικά, χωρίς ένα ρεπό, σχεδόν ολόκληρο το καλοκαίρι. Πώς λοιπόν για το Δήμαρχο είναι όλα καλά στο Λαγανά;».
Η παραπάνω κατάσταση ξεπερνά τα όρια του τραγικού και κρίνεται πλέον ιδιαίτερα επικίνδυνη, κάτι που επισημαίνεται από τα μέλη της Ενωσης. Με το πρόσφατο περιστατικό με την προσπάθεια απόπειρας απόδρασης κρατούμενης, βρετανικής υπηκοότητας, ο κόμπος έφτασε στο χτένι, παρά την αίσια έκβαση της υπόθεσης, δηλαδή τη σύλληψή της.

«Δυσμενής διαβίωση»
Ο ίδιος στέκεται περισσότερο στο κλίμα που επικρατεί στους κόλπους της αστυνομίας στη Ζάκυνθο και στην ψυχολογία που έχει διαμορφωθεί ανάμεσα στους αστυνομικούς. «Το σημαντικότερο πρόβλημα τον τελευταίο καιρό είναι ότι έχει αλλάξει άρδην η άποψη των συναδέλφων από όλη την Ελλάδα, για την Αστυνομική Διεύθυνση Ζακύνθου». Πιο συγκεκριμένα, για να μετατεθεί ένας αστυνομικός στη Ζάκυνθο ή σε οποιαδήποτε Αστυνομική Διεύθυνση ανά την Ελλάδα, θα πρέπει να το δηλώσει εθελοντικά, αν δεν πρόκειται για κάποιον που μόλις αποφοίτησε από τη Σχολή. Εκτός αυτής, μετάθεση σε κάποια Διεύθυνση παίρνει μόνο κάποιος που το έχει αιτηθεί. «Το κλίμα στη Ζάκυνθο είναι τέτοιο, ώστε σχεδόν κανείς δεν επιθυμεί να δηλώσει μετάθεση στο νησί, λόγω δυσμενούς διαβίωσης. Δεν θέλουν καν να ακούν για Ζάκυνθο», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Λιβέρης. Την ίδια στιγμή, ζητείται από την ήδη ισχνή δύναμη της Ζακύνθου, να ενισχύσει άλλες Αστυνομικές Διευθύνσεις στη χώρα. «Φέτος, αναμένεται να μετακινηθούν συνολικά 16 αστυνομικοί από το νησί ενώ ενδιαφέρον να μετατεθούν εδώ έχουν δηλώσει μόλις 3. Αναρωτιέμαι λοιπόν: Αυτή την κατάσταση επιθυμούν η φυσική και η πολιτική ηγεσία της ΕΛΑΣ για τη Ζάκυνθο; Τα τελευταία χρόνια μετατέθηκαν από τη Ζάκυνθο πάνω από 50 άτομα και δεν έχουν έρθει ούτε τα μισά. Πώς θα αναπληρωθούν οι θέσεις αυτές; Όταν εργάζεσαι χωρίς ρεπό, με συνθήκες έλλειψης προσωπικού και με τεράστιες ευθύνες, με τον κίνδυνο να κατηγορηθείς για πράγματα που δεν έφταιξες, για ποιο λόγο να αιτηθείς να υπηρετήσεις στην Αστυνομική Διεύθυνση Ζακύνθου;», συμπληρώνει.

Χωρίς Ζακυνθινούς αστυνομικούς
Ένα άλλο χαρακτηριστικό της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ζακύνθου είναι ότι στερείται… Ζακυνθινών αστυνομικών. Σύμφωνα με τον κ Λιβέρη, ένα ποσοστό 70% του δυναμικού της Διεύθυνσης προέρχεται από νομούς εκτός Ζακύνθου όπου βρίσκονται και τα συμφέροντά τους. «Πώς λοιπόν να πεισθούν μη Ζακύνθιοι αστυνομικοί να υπηρετήσουν εδώ; Με ποιο κίνητρο; Απεναντίας, μαθαίνοντας ότι στο νησί επικρατεί ‘ο κακός χαμός’, ούτε καν σκέφτονται να ζητήσουν μετάθεση στο νησί. Προτιμούν οπουδήποτε αλλού, σε γειτονικούς νομούς και νησιά, αλλά όχι στη Ζάκυνθο», καταλήγει ο κ. Λιβέρης.


φωτο: The-TOC

Πηγή: imerazante.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis