Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στην εγκατάσταση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας έχουν προγραμματίσει για το απόγευμα στο κέντρο της Αθήνας δώδεκα φοιτητικοί σύλλογοι, τα μέλη των οποίων δηλώνουν αποφασισμένα να μην επιτρέψουν στην πράξη την παρουσία ενστόλων στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Οι διαμαρτυρίες των φοιτητών, πάντως, αποτελούν πονοκέφαλο και για τους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ, οι οποίοι καλούνται να εφαρμόσουν την πολιτική απόφαση, αλλά και για το χαμηλόβαθμο προσωπικό, που ακόμα μία φορά βλέπει ότι ένα χρόνιο κοινωνικό πρόβλημα πρέπει να λυθεί τώρα με αστυνομικά μέτρα. Δεν είναι τυχαίο, όπως αναφέρουν στη HuffPost, ότι για την παρθενική εμφάνιση των στελεχών της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας κρίθηκε αναγκαία η παρουσία διμοιρίας των ΜΑΤ από το πρώτο δευτερόλεπτο για την προστασία τους, ενώ δεν έλειψαν και οι συγκρούσεις.
Διαβάστε επίσης
Ζητήσαμε την άποψη του προέδρου της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων, Δημοσθένη Πάκου, ενός από τους συνδικαλιστές που από την πρώτη στιγμή εξέφρασε τις αντιρρήσεις του για τη δημιουργία της Ομάδας. Ο κος Πάκος είπε ότι η «πρεμιέρα» της ΟΠΠΙ ανέδειξε παθογένειες δεκαετιών που αφορούν τόσο στην κοινωνία και τα πανεπιστήμια όσο και στην Αστυνομία:
«Από τη μία είδαμε κάποιους δήθεν φοιτητές, συνεπικουρούμενους ακόμα και από βουλευτές να αντιδρούν και από την άλλη μια εικόνα με αστυνομικούς παραταγμένους να κοιτάνε τους διαμαρτυρόμενους, έχοντας πίσω τους διμοιρίες ΜΑΤ, για να τους προστατεύουν από τυχόν επιθέσεις.
Από τη μία, λοιπόν, οι θλιβερές μειοψηφίες που θέλουν να κάνουν κουμάντο στα πανεπιστήμια, που ο ελληνικός λαός πληρώνει και στέλνει εκεί τα παιδιά του, οι οποίες ως άσυλο έχουν στο μυαλό τους το «μπάχαλο» και την ανομία, και από την άλλη μια Αστυνομία, η οποία προσπαθεί να εφαρμόσει ένα σχέδιο, μόνο που κατά την άποψη μου απλά δεν βγαίνει. Ως Ένωση Αστυνομικών Αθήνας εξ αρχής είχαμε διαφωνήσει με την ίδρυση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, επειδή θέλουμε πραγματικά να λυθεί το πρόβλημα της βίας στα πανεπιστήμια και όχι να γίνει μια προσπάθεια – πυροτέχνημα. Είχαμε προτείνει την αυστηροποίηση του νόμου για το άσυλο, γιατί αυτή τη στιγμή έχει κενά, αυστηρότερες ποινές για εγκλήματα που τελούνται εντός πανεπιστημίων και περιβαλλόντων χώρων, ακόμα και σε εστίες όπου φοιτητές έχουν δεχθεί πάμπολλες φορές επιθέσεις, και κυρίως τα ιδρύματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους με εταιρείες σεκιούριτι, κάμερες, τουρνικέ και κάρτα φοιτητή.
Αφού όλα αυτά έπαιρναν σάρκα και οστά τότε οι ήδη υπάρχουσες υπηρεσίες της αστυνομίας θα μπορούσαν εύκολα να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς να χρειάζεται να ιδρυθεί μια νέα υπηρεσία, που απαίτησε 1000 προσλήψεις, με αποτέλεσμα όλο το ζήτημα να φορτωθεί ως συνήθως στο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ, καθώς για κάθε δέκα συναδέλφους της ΟΠΠΙ χρειάζεται να υπάρχουν εκεί άλλοι πενήντα αστυνομικοί για να τους προστατεύουν».
Για να καταλήξει πως θεωρεί ότι το ζήτημα είναι καθαρά πολιτικό και πως όλα τα κόμματα πρέπει επιτέλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Μανώλης Ασαριώτης