Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:54 | 26/07/2015

Μετά από το 2012 και την καταιγίδα περικοπών που έπληξε τους στρατιωτικούς, είναι η πρώτη φορά που θέμα νέων περικοπών επανέρχεται στο προσκήνιο. Από το 2012 και μετά , είχαμε την απόφαση του ΣτΕ, την εφαρμογή της κατά 50% από την κυβέρνηση Σαμαρά και τις προεκλογικές υποσχέσεις προς τους στρατιωτικούς ότι “θα τακτοποιηθεί το θέμα τους” και ότι οι αποδοχές τους θα επιστρέψουν στο επίπεδο που ήταν τον Αύγουστο του 2012.

Τα τελευταία 24ωρα όμως μπαράζ δημοσιευμάτων που στηρίζονται σε συγκεκριμένες πληροφορίες αποκαλύπτουν μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα.

Οι δανειστές πιέζουν για πάρα πολλά την κυβέρνηση . Και ανάμεσα σ΄ αυτά είναι και η περικοπή των λεγόμενων ειδικών μισθολογίων που αφορούν 250.000 εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα. Οι δανειστές το ονομάζουν…εξορθολογισμό, αλλά μετά από έξι χρόνια σκληρής ,καταστροφικής και αναποτελεσματικής λιτότητας όλοι γνωρίζουμε τι σημαίνει αυτό.

Σύμφωνα με το Έθνος, στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει υπογραφεί με τους εταίρους προβλέπεται η θεσμοθέτηση νέου ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο, με εφαρμογή από το 2016, ο εξορθολογισμός των ειδικών μισθολογίων που αφορούν 250.000 δημοσίους λειτουργούς, η υλοποίηση ενός νέου κύματος κινητικότητας, καθώς και η αποπολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης.

Παράλληλα προβλέπεται ότι οι συνολικές δαπάνες για το Δημόσιο θα αποτελούν ποσοστό επί του ΑΕΠ που θα βαίνει μειούμενο μέχρι το 2019. 

Συγκεκριμένα στα ειδικά μισθολόγια περιλαμβάνονται υπάλληλοι μεταξύ των οποίων δικαστικοί λειτουργοί, γιατροί του ΕΣΥ, μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού Σώματος, διπλωματικοί υπάλληλοι, μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ιατροδικαστές, μέλη ΔΕΠ σε ΑΕΙ και μέλη ΕΠ σε ΤΕΙ, ερευνητές, ειδικοί λειτουργοί επιστήμονες, επιστημονικό ερευνητικό προσωπικό ΚΕΠΕ, προσωπικό Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, αρχιερείς όλων των δογμάτων, μουσικοί και καθηγητές Εθνικής Σχολής Υγείας. 

Η κυβέρνηση όχι απλά το συζητά αλλά φαίνεται ότι έχει έτοιμο ένα σχέδιο που προβλέπει την ενσωμάτωση “επιδομάτων” στους βασικούς μισθούς. Αυτό δεν θα ήταν καθόλου κακό αν δεν προέβλεπε μειώσεις από 5 ως 20% σε όσους εφαρμοστεί!

Όλα αυτά επαναλαμβάνουμε την στιγμή που οι στρατιωτικοί προεκλογικά αλλά και στο εξάμηνο διακυβέρνησης από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ανέμεναν πότε οι δηλώσεις για αποκατάσταση των μισθών τους θα γίνονταν πραγματικότητα. Δηλώσεις που σε πολλές περιπτώσεις εγιναν με τρόπο κατηγορηματικό.

Πριν το κλίμα δυσαρέσκειας στο στράτευμα επανέλθει δριμύτερο κάποιος θα πρέπει δημοσίως να τοποθετηθεί και να πει τι ακριβώς συμβαίνει. Έχουν βάση οι υποψίες για νέες περικοπές; Αν ναι -όπως φαίνεται- τι σκοπεύει να κάνει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ για να τις εμποδίσει, αν βέβαια έχει τέτοια δυνατότητα. Ο Πάνος Καμμένος έχει πολλές φορές διαβεβαιώσει ότι δεν πρόκειται να δεχτεί οποιαδήποτε μείωση στα κονδύλα της Άμυνας. Δέχτηκε τελικά περικοπές 300 εκτομμυρίων χωρίς όμως αυτό να αφορά σε καμία περίπτωση στους μισθούς των στρατιωτικών.

Διαβάστε περισσότερα στο onalert.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis