Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
16:01 | 15/10/2015

Οι Αμερικανοί Special Forces, έχουν τους δικούς τους βατραχανθρώπους, ή όπως τους αποκαλούν “δύτες μάχης” (Combat Divers). Το σχολείο τους έχει διάρκεια 7 εβδομάδων. Όι εβδομάδες όμως αυτές είναι πολύ δύσκολες και ..ατελείωτες.

Είναι το Σχολείο Δυτών Μάχης (Combat Diver Qualification Course, CDQC), που εδρεύει στο Key West της Florida, μία παραθαλάσσια τουριστική περιοχή των δυτικών ακτών των ΗΠΑ. Το σχολείο δεν “χαρίζει” σε κανένα. Οι υποψήφιοι είναι εθελοντές και προέρχονται πάντα από τον χώρο των ειδικών δυνάμεων και τους Rangers.

Για να γίνουν δεκτοί στο σχολείο θα πρέπει να έχουν περάσει με επιτυχία τη δοκιμασία φυσικής κατάστασης και κολύμβησης στις μονάδες τους και να έχουν επικυρωμένη βεβαίωση γι’ αυτό, από τη διοίκησή τους.

Αυτό το σχολείο, που έχει πάρει τη φήμη ενός από τα πιό “βάρβαρα” σχολεία του αμερικανικού στρατού,   έχει αναλάβει να το λειτουργεί, ο 3ος Λόχος του 2ου Τάγματος του 1ου Συγκροτήματος Εκπαίδευσης Ειδικών Επιχειρήσεων που έχει έδρα στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Σχολείων Ειδικών Επιχειρήσεων “John F. Kennedy”. Το σχολείο είναι “ανοικτό” σε αξιωματικούς και υπαξιωματικούς του στρατού ξηράς, άνδρες, γιατί γυναίκες δεν επιτρέπονται βάσει του ισχύοντος αμερικανικού νόμου, να εκπαιδεύονται σε ειδικότητες μαχητού.

Ο κύριος στόχος της εκπαίδευσης, είναι η εκμάθηση όλων των τεχνικών και τακτικών αμφίβιας διείσδυσης (υποβρύχιες και επιφανείας). Στον ίδιο χώρο και  σε καθορισμένο χρόνο, λειτουργούν άλλα δύο παρεμφερή σχολεία, το σχολείο αρχηγών καταδύσεων και το σχολείο  τεχνικών  καταδυτικής ιατρικής (γνώστες σε βάθος της φυσιολογίας των καταδύσεων και χειριστές θαλάμων αποπίεσης).

Από τις 7 εβδομάδες εκπαίδευσης, η πρώτη αποκαλείται “μηδενική εβδομάδα” (zero week), γιατί απλούστατα είναι η εισαγωγική εβδομάδα δοκιμασιών στην ξηρά και σε πισίνα. Μία από τις δοκιμασίες είναι η υποβρύχια κολύμβηση για 50 μέτρα με μια ανάσα, χωρίς να βγαίνεις στην επιφάνεια και ούτε ν’ αγγίζεις τον πυθμένα της πισίνας.

Αλλά πιο δύσκολο και ..κρίσιμο για τους εκπαιδευόμενους είναι η δοκιμασία “αντί-πνιγμού”, μία άσκηση αυτοπεποίθησης θα έλεγα εγώ, που μετράει πολύ να μην πανικοβληθεί ο εκπαιδευόμενος.

Δένονται τα χέρια και τα πόδια με ειδική πλαστική ταινία και ζητείται από τους εκπαιδευόμενους να βυθίζονται μέχρι 3 μέτρα στην πισίνα  και να βγαίνουν στην επιφάνεια του νερού για δέκα συνεχόμενες φορές. Είναι θέμα καθαρά ρυθμού αναπνοής. Αν κάποιος δεν τα καταφέρει, κόβεται. Στη συνέχεια με δεμένα χέρια-πόδια, ζητείται από τους εκπαιδευόμενους να μείνουν στην επιφάνεια για 2 λεπτά και μετά να κολυμπήσουν περιμετρικά της πισίνας για 100 μέτρα.

Ακολουθούν εμπρόσθιες και ανάστροφες “τούμπες” μέσα στο νερό, χωρίς να αγγίζονται τα τοιχώματα ή ο πυθμένας της πισίνας. Όσοι έχουν πετύχει στις δοκιμασίες μέχρι εδώ, ξεκινούν για την επόμενη που απαιτεί να πιάσουν με τα δόντια τους, όπως είναι δεμένοι και ν’ ανεβάσουν στην επιφάνεια  τη μάσκα τους, που έχουν προηγουμένως πετάξει στο νερό και βρίσκεται στον πάτο. Με τη μάσκα στα δόντια πρέπει να κάνουν 5 βυθίσεις και αναπνοές στην επιφάνεια. Όποιος αφήσει τη μάσκα ..κόβεται! Βέβαια τους αφήνεται ένα “παράθυρο” δεύτερης προσπάθειας για να υπάρχει αντικειμενική κρίση.

Μετά από τα εισαγωγικά τεστ, αρχίζει με όσους έχουν απομείνει, την δεύτερη εβδομάδα με μεγάλη πίεση η εκπαίδευση, ξεκινώντας με τη φυσιολογία καταδύσεων και θέματα ασφαλείας. Ακολουθεί εκπαίδευση στις συσκευές αέρα ανοικτού κυκλώματος με ανάλογες καταδύσεις  για να συνεχισθεί στις 3η και 4η εβδομάδες με εκπαίδευση στο κλειστό κύκλωμα και τις συσκευές οξυγόνου.

Η 4η εβδομάδα περιέχει επίσης εκπαίδευση σε πλωτά μέσα κυρίως ελαστικές λέμβους και υποβρύχιους προωθητές των δύο ατόμων. Οι προωθητές μαζί με τις συσκευές κλειστού κυκλώματος είναι ο άριστος συνδυασμός υποβρύχιας διείσδυσης. Μπορούν να αφεθούν πολύ πιο μακριά από την ακτή προσγειάλωσης και να προσεγγίσουν αφανώς και  αθόρυβα, οπουδήποτε.

Και για όσους δεν έχουν καταλάβει καλά, οι συσκευές κλειστού κυκλώματος, χρησιμοποιούν οξυγόνο που είναι υπό πίεση αποθηκευμένο σε φιάλη. Το παίρνει και αναπνέει ο δύτης και η εκπνοή του δεν φεύγει στο νερό για να δημιουργεί ..θορυβώδεις και ενοχλητικές φυσαλίδες, αλλά μέσω του συστήματος μεταφέρεται σε ειδικό σάκο που περιέχει νατράσβεστο, καθαρίζει και επανεισπνέεται.

Έτσι ο δύτης μπορεί να παραμείνει 4 και παραπάνω ώρες στο βυθό, χωρίς να χρειάζεται ανεφοδιασμό σε οξυγόνο. Με τις φιάλες αέρα, το τονίζω, συμπιεσμένου αέρα και όχι οξυγόνου, η εκπνοή του δύτη βγαίνει στο νερό και φυσικά αυτό στις ειδικές επιχειρήσεις, σημαίνει βέβαιη αποκάλυψη. Τώρα υπάρχουν πολλές άλλες παράμετροι που πρέπει να ξέρει κάποιος, που δεν μπορούν να αναλυθούν εδώ. Όποιος ενδιαφέρεται, ας ρωτήσει ένα βατραχάνθρωπο να του πει!

Επανερχόμενος στο σχολείο, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, οι εκπαιδευόμενοι μετεξελίσσονται  σε βατραχανθρώπους. Αρχίζουν και κινούνται άνετα στο νερό, να χρησιμοποιούν τα διάφορα όργανα αποτελεσματικά, να προσανατολίζονται και να τηρούν με ακρίβεια την κατεύθυνσή τους. Το βασικότερο είναι ότι μαθαίνουν να εργάζονται σαν ομάδα των 10 ή 12 ατόμων. Όχι απλώς σαν ζευγάρια. Ειδικά την 5η εβδομάδα αρχίζουν να εμβαθύνουν πολύ στην τεχνική και τακτική των διεισδύσεων, σε συνδυασμό όλων των αντικειμένων που έχουν διδαχτεί. Περιλαμβάνονται και τρόποι διείσδυσης με ελικόπτερο (Helocasting) και πολλές ασκήσεις εύρεσης κατεύθυνσης και προσανατολισμού.

Η 6η εβδομάδα περιέχει 48ωρη άσκηση που δοκιμάζει την αντοχή και τις γνώσεις των εκπαιδευομένων. Μετά την  άσκηση, το επόμενο πρωινό,  γίνεται το τελευταίο τρέξιμο 9 μιλίων για ν΄ακολουθήσει συντήρηση και παράδοση υλικού. Στατιστικά ο ένας στους τρεις εκπαιδευόμενους αποφοιτά επιτυχώς. Και δεν είναι μόνο τα σωματικά τεστ και τα πρακτικά αντικείμενα! Υπάρχουν και τα θεωρητικά μαθήματα που συνήθως γίνονται αργά το απόγευμα και βράδυ! Και πρέπει και σ’ αυτά να περάσουν! Το σημαντικότερο απ’ όλα είναι να πετύχεις στον αυτοέλεγχο και να αποκτήσεις την αυτοπεποίθηση ότι σε δυσκολία πρέπει και μπορείς να τα καταφέρεις.

Οι απόφοιτοι, αφού πάρουν το πτυχίο τους και το διακριτικό τους επιστρέφουν στις μονάδες τους για να προσφέρουν τις γνώσεις τους και τις ..αμφίβιες υπηρεσίες τους όποτε χρειασθούν! Αυτό είναι το σχολείο Δυτών Μάχης με απλά λόγια. Πιο σύνθετα και παραστατικά δείτε το στα βίντεο που ακολουθούν.

http://espekm.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis