Αρκετά «δυνατά» μέλη της περιβόητης «συμμορίας των χρηματοκιβωτίων» συνελήφθησαν σε μεγάλη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στη Δυτική Αττική και στην Καλλιθέα ενώ αρκετά είναι και τα «πρωταγωνιστικά» μέλη που παραμένουν ελεύθερα.
Ανάμεσα στους 15 συλληφθέντες βρίσκονται τουλάχιστον πέντε πρωτοκλασάτοι ληστές που συμμετείχαν σε πάρα πολλές καταδρομικές επιθέσεις της συμμορίας και κατάγονται από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, μεταξύ τους ένας καλογυμνασμένος μποξέρ. Χειροπέδες πέρασαν οι αστυνομικοί και σε ομοεθνή τους, ο οποίος είχε το προσωνύμιο «μπαμπάς», καθώς ήταν ο μεγαλύτερος σε ηλικία στην οργάνωση και ενδεχομένως είχε και το ρόλο του συμβουλάτορα.
Επίσης, συνελήφθη άτομο με το προσωνύμιο «Ολλανδός», το οποίο φέρεται να έχει δευτερεύοντα ρόλο (ενδεχομένως να είχε αναλάβει να κλέβει τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούνταν στις ληστείες), όπως και άτομο που ήταν γνωστό στην «παρέα» για τις… καλλιτεχνικές του ανησυχίες.
Γι’ αυτόν, ωστόσο, θα εξεταστεί το κατά πόσο συμμετείχε στη συμμορία ή όχι, καθώς η δράση της οργάνωσης ξεκίνησε όταν αυτός βρισκόταν ακόμα στη φυλακή. Η συμμορία είχε και ένα μέλος γνωστό ως «χοντρός», το οποίο εμφανίζεται σε διάφορα βίντεο που βρίσκονται στα χέρια της Ασφάλειας να είναι το άτομο που σηκώνει με… ευκολία τα χρηματοκιβώτια. Σε δεύτερο χρόνο η Αστυνομία θα ασχοληθεί με τυχόν σχέσεις του με έγκλειστους.
Τα μέλη της οργάνωσης ήταν ιδιαίτερα δεμένα μεταξύ τους και συνήθιζαν να διασκεδάζουν τα βράδια μαζί σε διάφορα νυχτερινά μαγαζιά της Δυτικής Αττικής. Σχεδόν όλοι τους είχαν έντονη κοινωνική ζωή, εμφανίζονταν σχεδόν σαν «οικογένεια» και πρόσεχαν τις συνομιλίες τους στα κινητά τηλέφωνα.
Την ίδια ώρα, αρκετά είναι τα αρχηγικά μέλη της συμμορίας -σχεδόν στο σύνολό τους κατάγονται από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης- που παραμένουν ελεύθερα. Κάποιοι από αυτούς συμμετείχαν μάλιστα σε πρόσφατες επιθέσεις της συμμορίας. Ασύλληπτο παραμένει άτομο που φέρεται να ήταν ο «ηγέτης» της ομάδας, η οποία χωριζόταν σε διάφορες υποομάδες. Τα υπόλοιπα μέλη δεν τον φώναζαν ποτέ με το πραγματικό του όνομα αλλά με ψευδώνυμο.
Συνολικά έγιναν προχθές το βράδυ 15 συλλήψεις και περίπου 20 προσαγωγές. Το άτομο που, σύμφωνα με πηγές από την Ασφάλεια, είχε και αυτό κομβικό ρόλο και συνελήφθη, κυκλοφορούσε με ένα τζιπ και είχε αναλάβει το συντονισμό και το χωρισμό των υποομάδων της οργάνωσης. Η Αστυνομία πραγματοποίησε εφόδους σε σπίτια στον Ασπρόπυργο, στο Μενίδι, στα Λιόσια και την Καλλιθέα, ενώ κατασχέθηκαν αυτοκίνητα μάρκας Toyota, Smart και ένα τζιπ BMW X5 (αγαπημένο μοντέλο της συμμορίας). Αστυνομική πηγή αναφέρει ότι η συμμορία είχε πολλά αρχηγικά μέλη και δεν λειτουργούσε με κάποιο αυστηρό πρότυπο μαφιόζικης ομάδας. Αντιθέτως, υπήρχαν πολλά άτομα που είχαν λόγο στην επιλογή των στόχων και στον τρόπο δράσης.
Οι άνδρες της Ασφάλειας είχαν εδώ και μήνες στη διάθεσή τους υλικό από κάμερες ασφαλείας που έδειχνε τους ληστές κατά τη διάρκεια επιθέσεών τους, ενώ στη δικογραφία θα συμπεριληφθεί και υλικό από καταγεγραμμένες συνομιλίες ανάμεσα στους δράστες. Υπήρχαν επίσης δακτυλικά αποτυπώματα και πλούσιο DNA από αυτοκίνητα που απέτυχαν να πυρπολήσουν μετά τις ενέργειές τους. Ενας από τους λόγους που ενδεχομένως δεν εξελίχθηκε όπως αναμενόταν η επιχείρηση -καθώς διέφυγαν αρκετοί πρωταγωνιστές- είναι ίσως η βιασύνη για την πραγματοποίησή της, υπό την πίεση που ασκήθηκε στην Αστυνομία για αποτελέσματα λόγω των δεκάδων επιθέσεων που έκαναν οι ληστές στην Αττική. Ενας άλλος λόγος ενδεχομένως είναι η κακή συνεργασία -τουλάχιστον στο αρχικό στάδιο των ερευνών- ανάμεσα στις υπηρεσίες ασφαλείας της Δυτικής Αττικής και της ΓΑΔΑ.
Υπενθυμίζεται ότι οι «ληστές των χρηματοκιβωτίων» ευθύνονται για δεκάδες επιθέσεις σε εγκαταστάσεις εταιριών στην Αττική και σε όμορους νομούς. Εισέβαλλαν τουλάχιστον μία φορά κάθε εβδομάδα σε κτίρια, ακινητοποιούσαν τους φύλακες, τους έδεναν με πλαστικές χειροπέδες και ξήλωναν τα χρηματοκιβώτια. Στη συνέχεια έκαιγαν τα αυτοκίνητα διαφυγής τους, τα οποία ήταν πάντα κλεμμένα. Τους τελευταίους επτά μήνες φέρονται να έχουν διαπράξει περισσότερες από 45 ληστρικές επιδρομές. Κάποια από τα χρηματοκιβώτια που απέσπασαν ήταν άδεια και άλλα είχαν στο εσωτερικό τους μετρητά, πολύτιμα αντικείμενα και έγγραφα εταιριών.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου