Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
00:41 | 09/01/2015

 

Αυτές οι εκλογές δεν θα περάσουν στην ιστορία μόνο ως οι πλέον κρίσιμες στην μεταπολιτευτική περίοδο, αλλά και ως εκείνες που θα σηματοδοτηθούν από τις πιο ηχηρές μεταγραφές και εκπλήξεις που έχουν σημειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες.

Ποιος θα φαντάζονταν πριν από λίγες μόνο ημέρες – έστω και με τόσο ρευστό πολιτικό τοπίο – ότι η Άντζελα Γκερέκου ή ο Βασίλης Οικονόμου, θα κατέβαιναν με τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας, ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα εγκατέλειπε το ΠΑΣΟΚ για να ιδρύσει νέο κόμμα ή ότι η Ραχήλ Μακρή θα συζητούσε ακόμη και με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αφού τα έσπασε με τον ΣΥΡΙΖΑ; Ή ότι η Χρυσούλα Γιαταγάνα και ο Μάρκος Μπόλαρης θα συζητούσαν με τον Τσίπρα, αλλά τελικώς μένουν εκτός ψηφοδελτίων;

Ολα μοιάζουν πιθανά σ' αυτή την εκλογική αναμέτρηση και σε ένα πολιτικό σκηνικό που μοιάζει να κινείται διαρκώς προς τις πιο απίθανες κατευθύνσεις. Και θεωρείται βέβαιο, ότι και αύριο Παρασκευή, τελευταία προθεσμία κατάθεσης ψηφοδελτίων από τα κόμματα, θα υπάρξουν και εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής.

Για όλα αυτά, υπάρχουν εξηγήσεις: Η μη εκλογή του Σταύρου Δήμα ως προέδρου της Δημοκρατίας, η αναγκαστική προσφυγή στις κάλπες στις 25 Ιανουαρίου, το άγχος επανεκλογής κάποιων βουλευτών, η επέλαση του ΣΥΡΙΖΑ, οι σκληρή στάση των εταίρων μας, η εκκρεμότητα της διαπραγμάτευσης, ενδεχομένως και τα κελεύσματα συγκεκριμένων κέντρων αποφάσεων, είναι μερικές από αυτές που οδήγησαν στο εξαιρετικά ρευστό σημερινό τοπίο.

Διασπάσεις κομμάτων, ίδρυση νέων κομματικών σχηματισμών, αλλαγές στρατοπέδων σηματοδοτούν τις τελευταίες εβδομάδες την πλήρη ανατροπή δεδομένων που είχαμε ως τώρα.

Οι παρ' ολίγον μεταγραφές στον ΣΥΡΙΖΑ

Η διαφαινόμενη πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ βάσει όλων των δημοσκοπήσεων, οδήγησε πολλούς να σπεύσουν να ενταχθούν στα ψηφοδέλτιά του, ακόμη και από μη συγγενείς ιδεολογικά χώρους. Η Ραχήλ Μακρή, η Χρυσούλα Γιαταγάνα, (ανεξάρτητες, προερχόμενες από τους Ανεξάρτητους Ελληνες) ο Μάρκος Μπόλαρης (ανεξάρτητος, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ) ήταν ορισμένες από τις τελευταίες περιπτώσεις. Κανείς από τους 3 δεν συμπεριελήφθη τελικώς στα ψηφοδέλτια της Κουμουνδούρου.

Η Χρυσούλα Γιαταγάνα δήλωσε ότι δεν θα είναι υποψήφια με την Κουμουνδούρου καθώς ο Τσίπρας της πρότεινε να συμπεριληφθεί στο Επικρατείας, αλλά εκείνη επιθυμούσε εκλογή με σταυρό στην Α' Θεσσαλονίκης. «Δεν αποδέχτηκα την πρόταση αυτή, γιατί έχω μάθει να κερδίζω η ίδια, με τον αγώνα μου, την όποια θέση μου ανήκει. Είχα ζητήσει να δώσω τη μάχη του σταυρού στην Α’ Θεσσαλονίκης, για να κρίνουν οι συμπολίτες μου εάν επιθυμούν να υπάρχει και η δική μου φωνή στην επόμενη Βουλή» δήλωσε σε ανακοίνωσή της.

Η Ραχήλ Μακρή απέρριψε την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ να κατέβει στην μονοεδρική των Γρεβενών και αντιπρότεινε την Κοζάνη. Συμφωνία δεν επήλθε και ακούστηκε ότι συνομιλεί με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Η ίδια τις διαψεύδει υποστηρίζοντας ότι συνομίλησε απλώς με κάποιους φίλους της από την Κοζάνη από τον συγκεκριμένο χώρο της Αριστεράς.

Οι εντυπωσιακές μετακινήσεις στη ΝΔ

Η προοπτική διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η δημοσκοπική πτώση του ΠΑΣΟΚ και μετά την διάσπαση του Γ. Παπανδρέου, οδήγησε ορισμένους να στραφούν προς την Νέα Δημοκρατία. Δύο τρανταχτά παραδείγματα, αποτέλεσαν η Αντζελα Γκερέκου και ο Βασίλης Οικονόμου. Η υφυπουργός Πολιτισμού, διέψευσε αρχικά όσους την ήθελαν να ακολουθεί το κόμμα Παπανδρέου και ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι θα πολιτευτεί με το ΠΑΣΟΚ. Τρεις ημέρες αργότερα, τους τρέλανε όλους, επιβεβαιώνοντας και επισήμως ότι θα κατέβει με την Νέα Δημοκρατία στην Κέρκυρα. Γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση Βενιζέλου και τον ανοικτό πόλεμο με την ΝΔ και τον Αντώνη Σαμαρά. Στην επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό, ο προέδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζει ως «πλήρως απαράδεκτο και αντιαισθητικό για μια πόλη του πολιτισμού όπως είναι η Κέρκυρα» να έχει γίνει υπογείως και κρυφίως η μεταγραφή της Αντζελας Γκερέκου από το ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ. Η ίδια η Γκερέκου δήλωσε ότι μεταξύ Βενιζέλου-Παπανδρέου, επέλεξε τον Α. Σαμαρά: «Βρέθηκα σε ένα σταυροδρόμι. Ή να γίνω διαιτητής σε έναν αλληλοσπαραγμό, σε έναν εμφύλιο κομματικό, εις βάρος της Κέρκυρας και των Ιονίων, ή να κάνω μία καινούργια αρχή, μία επιλογή που πιστεύω πως αυτή τη στιγμή είναι απαραίτητη» είπε αιτιολογώντας την επιλογή της.

Σήμερα, Πέμπτη, έσκασε και άλλη βόμβα: Ο Βασίλης Οικονόμου (προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, εκλεγμένος βουλευτής με την ΔΗΜΑΡ από την οποία εν συνεχεία ανεξαρτητοποιήθηκε), ψήφισε τον Σταύρο Δήμα και σήμερα ανακοίνωσε ότι συστρατεύεται με την Νέα Δημοκρατία και τον Αντώνη Σαμαρά, καταλαμβάνοντας θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Οι επιπτώσεις από το κόμμα Παπανδρέου

Η επιλογή του πρώην Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου να ιδρύσει νέο κόμμα, το Κίνημα Δημοκρατών Πολιτών προκάλεσε αλυσιδωτές επιπτώσεις στο πολιτικό σκηνικό και δη στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Εκτός της Αντζελας Γκερέκου, αρκετοί στενοί συνεργάτες του πρώην Πρωθυπουργού, όπως ο Νίκος Σηφουνάκης, ο Κώστας Τριαντάφυλλος και ο Παύλος Γερουλάνος αρνήθηκαν να είναι υποψήφιοι με το ΚΙΔΗΣΟ.

Ο Κώστας Τριαντάφυλλος, που εθεωρείτο σίγουρο ότι θα είναι υποψήφιος με το ΚΙΔΗΣΟ στην Χίο, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα παραμείνει εκτός πολιτικής. «Πάλεψα για την ενότητα, την ανανέωση και την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς, της δημοκρατικής παράταξης και του ΠΑ.ΣΟ.Κ., κάθε ημέρα της κοινοβουλευτικής μου θητείας. Εκτιμώ τον Γιώργο Παπανδρέου και την πρόταση για τον τόπο, που αυτός εξέφρασε και εκφράζει. Με τους συντρόφους, όμως, που έχω δώσει τόσους πολιτικούς αγώνες, στην τοπική μας κοινωνία, για το κοινό καλό, δεν μπορώ να έλθω σε αντιπαράθεση, ούτε να είμαι εγώ λόγος διαίρεσής τους» ανέφερε στην δήλωσή του. Ο Νίκος Σηφουνάκης επέλεξε να μην είναι υποψήφιος βουλευτής στη Λέσβο, αλλά στηρίζει τον Παπανδρέου, όπως και ο Παύλος Γερουλάνος.

Ο Ευ. Βενιζέλος, ως ρελάνς έθεσε επικεφαλής του Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ τον Γιώργο Φλωρίδη, ο οποίος είχε αποστασιοποιηθεί από την πολιτική σκηνή και προ ημερών είχε τονίσει την ανάγκη να υπάρξει ένας νέος κομματικός σχηματισμός από της μεταρρυθμιστικές δυνάμεις. Με ενδιαφέρον αναμένεται και η ανακοίνωση των ψηφοδελτίων Επικρατείας και ανά νομό, όπου προεξοφλείται ότι θα υπάρχουν ονόματα που θα σηματοδοτούν την «ενότητα του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης» ως απάντηση στην «διασπαστική κίνηση Παπανδρέου» όπως την αποκαλούν.

Νέο κόμμα ίδρυσε την Πέμπτη και ο ανεξάρτητος Βασίλης Καπερνάρος, δηλώνοντας όμως ότι δεν θα κατέβει σε αυτές τις εκλογές, ενώ εκτός πολιτικής μένουν επί του παρόντος οι Γιάννης Κουράκος και Βύρων Πολύδωρας.

Αν μπορεί να καταχωριστεί στις εκπλήξεις, θα μπορούσε να αναφερθεί ότι στο κόμμα «Τελεία» του Απόστολου Γκλέτσου (πρώην ηθοποιού και νυν δημάρχου Στυλίδας) προσχώρησε η λαϊκή αοιδός Κατερίνα Στανίση.


iefimerida.gr
 

Policenet.gr © | 2025 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis