Στα δίχτυα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων πιάστηκε ο «πατριάρχης» των offshore ή... κατά κόσμον δ μ., καθώς έπειτα από έρευνα που είχε ξεκινήσει κατ΄ εντολή του εισαγγελέα διαφθοράς Αργύρη Δημόπουλου και περατώθηκε αυτές τις ημέρες βρέθηκε να κατέχει περισσότερα από 500.000 ευρώ τα οποία δεν μπορούσε να δικαιολογήσει.
Πρόκειται για τον οικονομικό επιθεωρητή (σ.σ.: τώρα έχει βγει στη σύνταξη) που, όπως είχε αποκαλύψει το zougla.gr τον Φεβρουάριο του 2012, φιγουράρει στη λίστα του νούμερο 1 οφειλέτη του Δημοσίου Νίκου Κασιμάτη.
Αναφορά-φωτιά
Το άλλο, σύμφωνα με τις ενυπόγραφες καταγγελίες του Ν. Κασιμάτη που είχε παρουσιάσει με σειρά δημοσιευμάτων το zougla.gr και βρίσκονται στη διάθεση των εισαγγελικών αρχών, είναι πιο «σκοτεινό».
Ειδικότερα, σύμφωνα με την από 28 Μαΐου 2010 αναφορά του Νίκου Κασιμάτη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, είναι γνωστός στον ευρύτερο επιχειρηματικό κύκλο για παράνομες δραστηριότητες που έχει αναπτύξει εδώ και χρόνια.
Χαρακτηρίζεται ως ο «βασιλιάς» των offshore και ως ο άνθρωπος που συγκάλυψε τις «παρανομίες» συναδέλφων του από τη ΦΑΕ Θεσσαλονίκης, το 2008.
Η βίλα
Ο dr των Οικονομικών χαρακτηρίζεται ως ο δάσκαλος των off shore εταιρειών σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Ο ίδιος εμφανίζεται -κατά τον Κασιμάτη- να διαθέτει υπεράκτιες εταιρείες στην Κύπρο οι οποίες λειτουργούν ως «όχημα» για να κρύβει την παρανόμως αποκτηθείσα περιουσία του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ενδεικτικό της τεχνογνωσίας του δ μ., στις off shore εταιρείες ήταν η διαμεσολάβηση του για την αγορά από τον Κασιμάτη μιας υπεράκτιας εταιρίας έναντι 2.800 ευρώ.
Το 2007 αγόρασε έναντι 630.000 ευρώ μια πολυτελή βίλα στην περιοχή Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης μέσω δανείου από τράπεζα. Ωστόσο ως εγγύηση φέρεται να έδωσε ομόλογο, το οποίο είχε αγοράσει με μετρητά, χωρίς φυσικά να έγινε προσημείωση του ακινήτου για το δάνειο που πήρε.
Σύμφωνα με τον Κασιμάτη ο δ μ. εκτός από την βίλα, είχε στην κατοχή του ακόμη ένα ακίνητο στην ίδια περιοχή αλλά ένα επίσης σπίτι σε νησί των Κυκλάδων. Ο καταγγέλλων λέει ότι για να μην αποκαλυφθεί η παρανομία του, τα ακίνητα τα αγόραζε απευθείας από τις offshore εταιρείες που είχε στην κατοχή του.
Όλα τα παραπάνω, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις δηλώσεις του, τον Φεβρούαριο του 2010, όταν μιλούσε στον τύπο για τα ακίνητα που κατέχουν off shore εταιρείες και για τους ελέγχους που κάνει η υπηρεσία του ως «κυνηγός» των offshore. «Εκτιμάται ότι υπάρχουν 3.500 ακίνητα που ανήκουν σε off shore εταιρείες και τα οποία βρίσκονται κυρίως στα βόρεια προάστια, στη Μύκονο, τη Σαντορίνη, τη Ρόδο, ενώ συχνά είναι κατοικίες που ανήκουν σε επωνύμους από τον καλλιτεχνικό χώρο και όχι μόνο. Τα ακίνητα αυτά, βέβαια, έχουν μεγάλη αντικειμενική και εμπορική αξία», έλεγε χαρακτηριστικά.
Το στερεοφωνικό και το χαρτοκιβώτιο
Παράλληλα, εντυπωσιακά είναι τα όσα αναφέρονται στις ενυπόγραφες καταγγελίες για το μεθοδικό τρόπο δράσης του στο «βασίλειό» του στο σδοε. Ο Κασιμάτης λέει ότι είχε εγκαταστήσει ακόμη και ηχητικό σύστημα προκειμένου κατά τη διάρκεια των συζητήσεων με τους «πελάτες του» να ανεβάζει την ένταση της μουσικής για να μην είναι δυνατή τυχόν καταγραφή των λεγομένων του από τον «πελάτη».
Ο ίδιος, σύμφωνα με την αναφορά του Κασιμάτη, απαιτούσε τα χρήματα που ελάμβανε από τους διάφορους επιχειρηματίες να τα τοποθετούν σε κοινό ανοιχτό χαρτοκιβώτιο. Αυτό γινόταν καθώς σε περίπτωση επέμβασης της αστυνομίας να δηλώσει άγνοια και προσπάθεια συκοφάντησής του.
Τι απαντάει
Πρέπει να σημειωθεί ότι όταν η zougla.gr, είχε επικοινωνήσει με τον Οικονομικό επιθεωρητή εκείνος είχε αρνηθεί ότι γνωρίζει τον Κασιμάτη διαψεύδοντας παράλληλα την ύπαρξη ηχητικού συστήματος.
«Λέτε μέσα στο σδοε να είχα ηχητικό σύστημα; Δεν είναι σοβαρό αυτό. Το σδοε ήταν φυλασσόμενο. Όποιος έμπαινε άφηνε τα στοιχεία του. Ειλικρινά, δεν καταλαβαίνω γιατί με αναφέρει ο κ. Κασιμάτης στην αναφορά του. Αυτό το διάστημα που ήμουν στο σδοε ο κ. Κασιμάτης, απ’ ότι ξέρω, ήταν φυγόποινος. Αυτά μάλλον είναι συναδελφικά μαχαιρώματα. Το σπίτι στο Ωραιόκαστρο το πήρα επειδή έπρεπε να είναι ισόγειο, γιατί η γυναίκα μου έχει σοβαρό πρόβλημα, είχε κάνει μια μεγάλη επέμβαση. Το σπίτι είναι 10 ετών. Όταν το πήρα ήταν ημιτελές» είχε υποστηρίξει.
Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος
http://www.zougla.gr