Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
17:43 | 26/04/2015

Στην Ομόνοια και στον Αγ. Παντελεήμονα… λιάζονται και στην Ακρόπολη, Λόφο Φιλοπάππου, Πλάκα και Μοναστηράκι, παρανομούν, υποστηρίζουν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., για τους χιλιάδες παράτυπους μετανάστες. Στην αλλαγή αυτή αποδίδουν και την ραγδαία αύξηση της μικροεγκληματικότητας, η οποία καταγράφηκε τον μήνα Μάρτιο σε αστυνομικά τμήματα επίμαχων περιοχών της πρωτεύουσας.

Ενδεικτικά στις περιοχές ευθύνης του Α.Τ. Ακροπόλεως, όπως επισημαίνουν πηγές του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., κάποιες μέρες παρατηρείται αύξηση έως και… 1.000% σε αδικήματα ληστειών του δρόμου.

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης, επισημαίνουν στον "Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής", αναφορές στις οποίες εντοπίζεται το στοιχείο πως παράτυποι μετανάστες έχουν προσεγγιστεί και «νοικιαστεί» από κυκλώματα, προκειμένου να παρανομούν για να επιβιώσουν ή να κάνουν τους «κράχτες»  συμπατριωτών τους για λογαριασμό δουλεμπορικών κυκλωμάτων, με τελικό σκοπό την προώθησή τους σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

«10 ληστείες την ημέρα»

Σε πολυσύχναστα και ιστορικά σημεία της πρωτεύουσας, όπου καταφθάνουν ολοένα και περισσότεροι αλλοδαποί τουρίστες, προκειμένου να περιηγηθούν στα μνημεία της πόλης, τους προηγούμενους μήνες καταγραφόταν κατά μέσο όρο μία ληστεία, ενώ τον Μάρτιο ο αριθμός τους ξεπέρασε τις 10 ημερησίως, με στόχο κυρίως αλλοδαπούς επισκέπτες. 

«Είναι ίσως φυσιολογικό ένας άνθρωπος που φθάνει σε μία χώρα που δεν έχει συγγενείς, χώρο διαμονής, τροφή, όταν φθάσει σε σημεία απόγνωσης, θα παρανομήσει για να φάει, για να ζήσει. Διαπιστώνουμε πως δεν παραβατούν στα σημεία που συνηθίζουν να κινούνται, να κοιμούνται υπαίθρια, αλλά παραβατούν περιφερειακά, εκεί που υπάρχει μεγαλύτερη συγκέντρωση ατόμων και σε μέσα μαζικής μεταφοράς» δηλώνει υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής».

Υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποιοι από αυτούς έχουν πέσει «θύματα» κυκλωμάτων αλλοδαπών, που τους χρησιμοποιούν στη διάπραξη ληστειών, κλοπών ακόμη και διαρρήξεων. «Έχουμε κάποια στοιχεία, πως παράτυποι μετανάστες που έπεσαν πάνω σε παράνομους συμπατριώτες τους, μη έχοντας από κάπου να στηριχθούν, εξαναγκάζονται να παρανομούν ως ‘αντιπαροχή’ για να βρουν στέγη, τροφή, και μελλοντικά τρόπο για προώθησή τους σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Ουσιαστικά κυκλώματα ληστών του δρόμου και πορτοφολάδων ‘νοικιάζουν’ απογοητευμένους πρόσφυγες και μετανάστες, πείθοντάς τους ότι θα τους εξασφαλίσουν αυτά που επιθυμούν» προσθέτει στέλεχος του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ..

«Ενέδρες» στους τουρίστες

Η αυξητική τάση στις κατηγορίες των αδικημάτων, που αφορούν ληστείες στον δρόμο και κλοπές πορτοφολιών, παρατηρείται κυρίως στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, το Λόφο Φιλοπάππου, την Πλάκα και το Μοναστηράκι. Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται σε σημεία αφίξεων λεωφορείων, που αφήνουν αλλοδαπούς τουρίστες, σε σημεία μαζικής κίνησής τους σε αρχαιολογικούς χώρους, σε εστιατόρια που γευματίζουν  και σε μέσα μετακίνησης όπως ΜΕΤΡΟ, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και λεωφορεία.

 «Είναι ένα σοβαρό πρόβλημα, για το οποίο πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση, με τη χάραξη σαφούς μεταναστευτικής πολιτικής και σχεδιασμού αποτροπής τέτοιων φαινομένων από αστυνομικής πλευράς. Ο καιρός έφτιαξε, οι δουλέμποροι προωθούν χιλιάδες μετανάστες, ενώ αυξάνονται και οι αφίξεις τουριστών. Αν δεν βρεθούν σύντομα λύσεις, τους καλοκαιρινούς μήνες θα έχουμε έξαρση τέτοιων ληστρικών επιθέσεων, που μπορεί να επιφέρουν μαζικά διαβήματα διαμαρτυρίας από ξένες πρεσβείες» προειδοποιούν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που εντοπίζουν τον κίνδυνο, χωρίς βέβαια να «αναθεματίζουν» ρατσιστικά ταλαιπωρημένους και εξαθλιωμένους ανθρώπους, στοχεύουν όμως στο «ταρακούνημα» των αρμόδιων φορέων για την επίσπευση των ενεργειών αντιμετώπισής του. Ήδη καταστηματάρχες αυτών των περιοχών έχουν προβεί σε καταγγελίες και παράπονα για ληστείες και κλοπές σε βάρος τουριστών πελατών τους, ζητώντας αύξηση της αστυνόμευσης.

 «Το ελάχιστο που πρέπει να συμβεί άμεσα είναι η εξασφάλιση χώρων διαμονής των παράτυπων μεταναστών με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, ιατρικής περίθαλψης και επαρκούς σίτισής τους» επισημαίνουν τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ..

Α.Τ… καταγραφής εγκληματικότητας

Την Πέμπτη, συνδικαλιστές της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., έκρουσαν, με τη σειρά τους, τον κώδωνα του κινδύνου. Επεσήμαναν ενδεικτικά, πως το «κατηργημένο» Α.Τ. Ακροπόλεως επαναλειτούργησε με τη μισή δύναμή του, στην οποία συμπεριλαμβάνονται 23 πρώην Δημοτικοί Αστυνομικοί και 10 άτομα του προσωπικού της… Λέσχης Αξιωματικών.

Οι ένστολοι συνδικαλιστές τονίζουν πως τα εγκληματολογικά δεδομένα της περιοχής έχουν επιδεινωθεί  λόγω του νέου κύματος παράτυπων μεταναστών που καταλήγουν στο κέντρο της πόλης και αναπτύσσουν εγκληματική δραστηριότητα στις περιοχές της Ακρόπολης, Πλάκας, Μοναστηρακίου, οι οποίες δέχονται αυξημένα κύματα τουριστών. «Η μικροεγκληματικότητα στις παραπάνω περιοχές έχει πολλαπλασιαστεί, καθώς κλοπές και ληστείες είναι καθημερινά δεκάδες, όταν πριν μερικούς μήνες ήταν ελάχιστες ή μηδενικές» αναφέρει η ΠΟΑΞΙΑ στην ανακοίνωσή της.

Το Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας καταγράφει διπλασιασμό αδικημάτων σε αρκετούς εγκληματολογικούς δείκτες, ωστόσο εκεί υπάρχει ένα ακόμη πρόβλημα. Το λιγοστό αστυνομικό προσωπικό του τμήματος πρέπει να  παρακολουθήσει τους εκατοντάδες υπόδικους ή και κατάδικους, κυρίως αλλοδαπούς, που καλούνται να δίνουν παρών δύο φορές το μήνα, μετά το «άνοιγμα» των Κέντρων Κράτησης Κορίνθου και Αμυγδαλέζας και οι οποίοι δηλώνουν αορίστως «κάτοικοι Ομονοίας»…

Δηλαδή το Α.Τ. Ομονοίας λειτουργεί πλέον ως απλή καταγραφική υπηρεσία της εγκληματικότητας, αλλά και πάλι με τον κίνδυνο καταλογισμού ευθυνών, αφού η ταυτοπροσωπία των παράτυπων μεταναστών είναι προβληματική λόγω της έλλειψης αποδεικτικών εγγράφων της ταυτότητάς τους και οι περισσότεροι καταγράφονται ως «ότι δηλώσουν».

Ομόνοια χωρίς περιπολία

Την ίδια ώρα τα κεντρικά αστυνομικά τμήματα της Αθήνας δεν έχουν ενισχυθεί παρότι θεωρητικά αποδεσμεύτηκαν περισσότεροι από 1.000 αστυνομικούς που εκτελούσαν υπηρεσία σε φρουρές επισήμων προσώπων ή άλλων στόχων, αλλά παρατηρείται και το φαινόμενο της απόσπασης ή διάθεσης προσωπικού από την υπάρχουσα δύναμή τους σε άλλες υπηρεσίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αστυνομικός, που ενώ διατέθηκε από τις παραπάνω υπηρεσίες στο Α.Τ. Ομονοίας για την ενίσχυση του, αποσπάστηκε σε μόλις δύο ημέρες εκ νέου για τη φύλαξη άλλου «στόχου».

Επιπρόσθετα το υπάρχον αστυνομικό προσωπικό απασχολείται κυρίως στα διαρκή μέτρα τάξης και ασφάλειας, στις μεταγωγές κρατουμένων και στη φρούρηση των δεκάδων στόχων, με αποτέλεσμα σε ολόκληρη την περιοχή της Ομονοίας να καθίσταται αδύνατη η ύπαρξη έστω και μιας απλής περιπολίας…

Ακόμη και προσωπικό όμως να υπήρχε, όπως προσθέτουν οι αξιωματικοί συνδικαλιστές, τα όποια περιπολικά υπάρχουν είναι είτε απαρχαιωμένα είτε παροπλισμένα λόγω βλαβών, με χαρακτηριστικό και εδώ παράδειγμα το Τ.Α. Ακροπόλεως να μην έχει διαθέσιμο όχημα, παρά μόνο ένα δίκυκλο μοτοποδήλατο, ενώ το περιπολικό του Α.Τ. σταθμεύει στον χώρο των πρώην σχολών της Μεσογείων, λόγω των γνωστών προβλημάτων από επιθέσεις (με μολότοφ κλπ) που έχουν συμβεί στο πρόσφατο παρελθόν.

thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis