Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:45 | 17/03/2015

Φόβους για γενικευμένες καταλήψεις δημοσίων κτιρίων εκφράζουν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας, μετά από αυτή που εξελίσσεται στη Νομική Σχολή Αθηνών. Υπάρχει ανησυχία, με αφορμή τις εκδηλώσεις συμπαράστασης σε έγκλειστους κατηγορούμενουςγια συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις, να εξελιχθούν και άλλες προσπάθειες καταλήψεων κτιρίων και κυρίως εκείνων  που σχετίζονται με τη Δικαιοσύνη.

Εξαιτίας αυτών των εκτιμήσεων και πληροφοριών, κτίρια που είναι υψηλά στην εκτίμηση απειλής καταλήψεων, βρίσκονται κάτω από μία ορατή και «αόρατη» αστυνομική... ομπρέλα αποτροπής τέτοιων προσπαθειών. «Κρυφές» αστυνομικές δυνάμεις της ΥΜΕΤ και ΟΠΚΕ, βρίσκονται ακόμη και εσωτερικά των επίμαχων κτιρίων, προκειμένου να αποτρέψουν ενδεχόμενες επιθέσεις εισβολής ομάδων ατόμων σε αυτά. Μάλιστα αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι «επιθέσεις κατάληψης» να είναι και αυτές... αόρατες, με τους εισβολείς να μπαίνουν σταδιακά στα κτίρια και να συγκεντρώνονται ξαφνικά για την κατάληψή τους. 


Στο μεταξύ, πολιτική έγκριση και αίτημα απομάκρυνσης των καταληψιών της Νομικής Σχολής από τον πρύτανη ή τον πρόεδρο της σχολής, προϋποθέτει μία επέμβαση των αστυνομικών αρχών στο εσωτερικό του πανεπιστημιακού ιδρύματος. «Ούτε πολιτική εντολή υπάρχει, ούτε και αίτημα των πρυτανικών αρχών για απομάκρυνση» δηλώνει υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., παρότι χθες ο πρύτανης κ. Θάνος Δημόπουλος υπέβαλλε μήνυση για διακεκριμένες φθορές στην κατάληψη του κτιρίου, ενώ η Εισαγγελία είχε ασκήσει αυτεπάγγελτη δίωξη για ένα αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος και τέσσερα πλημμελήματα με αφορμή φθορές στον Ναό Αγίων Αναργύρων, που βρίσκεται δίπλα στη σχολή, καθώς και για εμπρησμούς αυτοκινήτων.

Μάλιστα, μετά την άσκηση της δίωξης ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας, Ηλίας Ζαγοραίος, ζήτησε και την παρέμβαση των αστυνομικών αρχών, «ώστε να αποτραπεί η τέλεση νέων αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αξιόποινων πράξεων». Το ερώτημα είναι όμως ποιός θα πάρει το «ρίσκο» έγκρισης μιας τέτοιας επέμβασης σε ένα ιστορικό, για την Αριστερά, πανεπιστημιακό ίδρυμα;

Προς το παρόν, οι διωκτικές αρχές έχουν σχηματίσει δικογραφίες για την κατάληψη της Νομικής Σχολής και για την επίθεση σε βάρος οχήματος του τηλεοπτικού σταθμού MEGA, από την οποία υπάρχει κατάθεση που προσδιορίζει ως δράστες, καταληψίες της σχολής.

Από την περασμένη Παρασκευή, υπάρχουν τέσσερα ακόμη περιστατικά, που φαίνεται να συσχετίζονται με την κατάληψη, ωστόσο δεν υπάρχει κατάθεση που να προσδιορίζει ως δράστες, άτομα που βγήκαν από το πανεπιστημιακό ίδρυμα, έδρασαν και επέστρεψαν σε αυτό.

Το πρώτο συνέβη το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, όταν ομάδα ατόμων διέρρηξε τον Ιερό Ναό των Αγ. Αναργύρων, δίπλα από τη σχολή, προέβησαν σε βανδαλισμούς, σπάζοντας 25 καθίσματα, ενώ απέσπασαν κάποιες εικόνες, χρήματα από το παγκάρι και τάματα πιστών. Για αυτή την επίθεση, η οποία είναι κακουργηματικού χαρακτήρα, δεν υπάρχουν καταθέσεις που να προσδιορίζουν ως δράστες, καταληψίες της Νομικής.

Οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής έχουν συλλέξει υλικό από κάμερες ασφαλείας καταστημάτων της περιοχής και σχηματίζουν μία ακόμη δικογραφία. Ακόμη και αν διαπιστωθεί πως δράστες είναι καταληψίες, η δικογραφία θα σταλεί στον Εισαγγελέα, ο οποίος θα κρίνει αν μπορεί να δώσει εντολή για αστυνομική επέμβαση, που και πάλι όμως προϋποθέτει την έγκριση των πρυτανικών αρχών και φυσικά την πολιτική βούληση για να πραγματωθεί. Καταγράφηκαν επίσης, δύο επιθέσεις και φθορές σε πολυτελή οχήματα, στην κοντινή περιοχή, χωρίς και πάλι να υπάρχουν καταθέσεις που να πιστοποιούν καταληψίες πίσω από αυτές. Το ίδιο συνέβη και σε παρόμοια επίθεση στην οδό Κωλέτη σε γραφεία της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ.
 

thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis