Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
10:43 | 11/02/2016

Ελεύθερος αφέθηκε ο μεγαλύτερος Έλληνας απατεώνας, ο μετρ των οικονομικών εγκλημάτων, ο 65χρονος Σταύρος Παναγιωτόπουλος. Του επεβλήθη χρηματική εγγύηση 5.000 ευρώ, οι περιοριστικοί όροι απαγόρευσης εξόδου από την χώρα και το παρόν στο αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής του δύο φορές τον μήνα.

Ο 65χρονος είχε συλληφθεί στην Αθήνα από αστυνομικούς του τμήματος Αναζητήσεων Προσώπων της Ασφάλειας Αττικής. Από το 2010 τον αναζητούσαν οι αστυνομικοί μετά από μία ακόμη απάτη του. Μαζί με επτά συνεργούς του το 2007 είχαν πουλήσει οικόπεδο στο Π. Ψυχικό, έναντι 2.500.000 ευρώ, καταρτίζοντας πλαστά έγγραφα για την αγοραπωλησία του. Ουσιαστικά είχαν πουλήσει οικόπεδο που δεν τους ανήκε.

Σε βάρος του εκκρεμούσε ανεκτέλεστο ένταλμα σύλληψης, για συγκρότηση, διεύθυν ση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, απάτη κατά συναυτουργία και πλαστογραφία με χρήση κατ’ εξακολούθηση.

Το 1994, ο Σταύρος Παναγιωτόπουλος έκλεψε ομόλογα αξίας 990.000.000 εκατομμυρίων δραχμών (περίπου 3 εκατ. ευρώ) από την Εθνική Τράπεζα.

Tον περασμένο Νοέμβριο ο 65χρονος πρώην τραπεζικός, πούλησε... τέσσερις φορές την ίδια βίλα στο Ψυχικό, και άλλη μία στη Βούλα, συμμετέχοντας σε κύκλωμα που εξαπατούσε υποψήφιους αγοραστές ακινήτων, αποκομίζοντας πάνω από 700.000 ευρώ. Παρότι συνελήφθησαν πέντε μέλη της σπείρας (τρεις άνδρες και τρεις γυναίκες), ο 65χρονος «φαντομάς» και ένας 53χρονος συνεργός του αναζητούνταν μέχρι το πρωί της περασμένη Τρίτης.

Τα μέλη της σπείρας απατεώνων και κυρίως μία 45χρονη γυναίκα, εντόπιζε πολυτελείς οικίες προς πώληση, οι οποίες ανήκαν κυρίως σε απόδημους Έλληνες. Στη συνέχεια προσέγγιζε μεσίτες ή ιδιοκτήτες και τους έπειθε να αναλάβει τη μεσιτεία ή την εκπροσώπησή τους, αποκτώντας με τον τρόπο αυτό προσωπικές πληροφορίες και πρόσβαση σε ιδιωτικά και δημόσια έγραφα (αντίγραφα τίτλων ιδιοκτησίας, πληρεξούσια, τοπογραφικά, ταυτότητες). Έπειτα κανόνιζε ραντεβού με τους υποψήφιους αγοραστές και για να ενισχύσει τη φερεγγυότητα της απέναντι τους, παρουσίαζε ως ιδιοκτήτες των ακινήτων κάποια από τα μέλη της σπείρας, χρησιμοποιώντας πλαστές ταυτότητες με τα στοιχεία των πραγματικών ιδιοκτητών.

Η υπόθεση άρχισε να ξετυλίγεται μετά από καταγγελία ενός υποψήφιου αγοραστή κατοικίας στο Ψυχικό, που είχε δώσει 8.600 ευρώ ως προκαταβολή και τα μέλη του κυκλώματος ζήτησαν άλλα 8.000 ευρώ για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της αγοραπωλησίας.Αντελήφθη την απάτη όταν μπήκε στο Taxis και διαπίστωσε ότι είχε πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ. Απευθύνθηκε σε αξιωματικούς της Υποδιεύθυνσης Βορειοανατολικής Αττικής και του Τμήματος Ασφαλείας Ψυχικού, οι οποίοι σε προκαθορισμένο ραντεβού παραλαβής των χρημάτων, συνέλαβαν τα πέντε μέλη του κυκλώματος. Ο 64χρονος μεγαλοαπατεώνας είχε εμφανιστεί ως ιδιοκτήτης πολυτελούς κατοικίας στην οδό Κισσάβου στο Ψυχικό, την οποία κατάφερε να... πουλήσει σε εταιρείας real estate αποκομίζοντας 550.000 ευρώ, ενώ επιχείρησε να το κάνει άλλες τρεις φορές παίρνοντας προκαταβολές ύψους 86.000 ευρώ. Γι άλλο ακίνητο στη Βούλα πήραν προκαταβολή 80.000 ευρώ.

Την άνοιξη του 1994 ενεπλάκη στη μεγάλη υπόθεση κλοπής ομολόγων από την Εθνική Τράπεζα. Η κλοπή των 99 εντόκων γραμματίων αξίας 990.000.000 εκατομμυρίων δραχμών (περίπου 3 εκατ. ευρώ) αποκαλύφθηκε στις 13 Μαΐου του 1994, ύστερα από έλεγχο που έγινε στο θησαυροφυλάκιο της τράπεζας. Τα ομόλογα που είχαν κλαπεί ήταν ένα μέρος μιας παρτίδας 250 δισ. δρχ. (περίπου 750 εκατ. ευρώ) που είχε παραλάβει η Εθνική Τράπεζα από την Τράπεζα της Ελλάδος. Όπως προέκυψε από την περαιτέρω έρευνα, διοργανωτής της κλοπής των ομολόγων ήταν ο 65χρονος σήμερα απατεώνας, ο οποίος είχε εμφανιστεί με το ψευδώνυμο «Ευστράτιος Ρίζος» και δήλωνε... κτηματομεσίτης. Στη συνέχεια με τη βοήθεια μιας δικηγόρου και μιας οικονομολόγου προχώρησαν σε διάφορες τράπεζες στην προεξόφληση των ομολόγων. Στην υπόθεση ενεπλάκη και ένας 62χρονος πρώην ιδιοκτήτης νυχτερινών κέντρων της Αθήνας, ο οποίος φέρεται να παρέλαβε ένα μεγάλος μέρος των χρημάτων που προέρχονταν από την εξόφληση των ομολόγων.

Ο 65χρονος συνελήφθη για την υπόθεση της κλοπής των ομολόγων στις 8 Ιουνίου του 1995. Όπως ανέφεραν αστυνομικοί που συμμετείχαν τότε στη σύλληψή του, «είχε στο αυτοκίνητό του περίπου 30 εκατ. δρχ. και μας πρότεινε να τα πάρουμε για να τον αφήσουμε ελεύθερο». Στις 4 Ιουλίου του 1995 απέδρασε υπό μυστηριώδεις συνθήκες, ενώ οδηγείτο στον ανακριτή στα κτίρια της Σχολής Ευελπίδων...


Τότε στο Τμήμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος της Ασφαλείας Αττικής συνεστήθη μια ολιγομελής ομάδα αναζήτησής του, στην οποία υπεύθυνος ήταν ο χαμηλόβαθμος τότε αξιωματικός κ. Μανώλης Σφακιανάκης, ο οποίος σήμερα είναι προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Η έρευνα για τη σύλληψή του είχε επεκταθεί και στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας όπου διέμενε ανά χρονικά διαστήματα. Τελικά συνελήφθη στις 17 Νοεμβρίου του 1996 κοντά στην πλαζ του ΕΟΤ στη Βούλα, όταν ο κ. Σφακιανάκης είχε κρυφτεί με προτεταμένο το όπλο του κάτω από το αυτοκίνητο του καταζητουμένου. Μαζί με τον Σταύρο Παναγιωτόπουλο είχαν συλληφθεί ένας αρχιφύλακας της ΕΛ.ΑΣ., ο οποίος υπηρετούσε στο Αστυνομικό Τμήμα Αχαρνών, ένας δημοτικός σύμβουλος της Βάρης και ένας χρυσοχόος. Τους είχε εμφανιστεί, είπαν, ως Μανώλης Ρίζος, κτηματομεσίτης. Για αυτές τις ποινικές εμπλοκές καταδικάστηκε το 1997 σε πολυετή κάθειρξη. Ο 64χρονος αποφυλακίστηκε το 2006, αφού εξέτισε ένα μέρος της ποινής του. Ωστόσο, στις 25 Μαΐου του 2007, λίγο καιρό μετά την αποφυλάκισή του ενεπλάκη πάλι σε απάτη.

 

http://www.thetoc.gr/

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis