Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
16:44 | 28/03/2016

Οι χρωμόσφαιρες SIMUNITION FX είναι διαφόρων χρωμάτων (κόκκινες, μπλε, πορτοκαλί, κίτρινες, πράσινες και λευκές) διαμετρημάτων (5.56mm, 9mm, .38,) και είναι συμβατές με τον υπάρχοντα οπλισμό της Ελληνικής Αστυνομίας και των Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων.

Η χρήση αυτών γίνεται με αλλαγή των πραγματικών κλείστρων, με των αντιστοίχων εκπαιδευτικών για όλα τα πιστόλια – αυτόματα και τυφέκια. Τα κιτ μετατροπής των κλείστρων αποκλείουν την χρήση πραγματικών πυρομαχικών, παρέχοντας ασφάλεια ακόμα και σε περίπτωση λάθους δηλαδή χρήσης πραγματικής σφαίρας αντί της χρωμόσφαιρας. Η εκπαίδευση με τη χρήση χρωμοσφαιρών είναι η πλέον ρεαλιστική διαδραστική εκπαίδευση (εχθρών-φιλίων) γιατί οι βολίδες έχουν όμοια χαρακτηριστικά τροχιάς, όπως και οι πραγματικές σφαίρες και χρησιμοποιούνται με το πραγματικό όπλο του κάθε χρήστη, με την διαφορά ότι δεν «σκοτώνουν», αλλά απλά χρωματίζουν (μαρκάρουν) ακριβώς στο σημείο πρόσκρουσης, ώστε ο εκπαιδευόμενος να ξέρει ακριβώς τα αποτελέσματα της χρήσης του όπλου του και να προβαίνει στις αντίστοιχες ενέργειες και διορθωτικές κινήσεις. Επομένως ο εκπαιδευόμενος κάνει χρήση του δικού του όπλου, που διαθέτει με νόμιμη άδεια που έχει εκδοθεί από τις αρμόδιες Ελληνικές Αρχές ασφαλείας.

Σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές και λοιπές χώρες επιτρέπεται η χρήση χρωμοσφαιρών για την εκπαίδευση ιδιωτικών συλλόγων, σκοπευτηρίων, εταιρειών security, με άδειες που εκδίδουν οι αρμόδιες Αστυνομικές Αρχές των χωρών. Στην Ελλάδα όμως δεν υπάρχει η δυνατότητα εισαγωγής χρωμοσφαίρων λόγω μη αναφοράς αυτών στην υπάρχουσα νομοθεσία, έτσι υπάρχει το παράλογο της Ελληνικής νομοθεσίας να υπάρχει η δυνατότητα εισαγωγής και χρήσης πραγματικών βολίδων που «σκοτώνουν» και όχι εκπαιδευτικών χρωμοσφαιρών! Πρόσφατα, εννέα άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. με δικά τους έξοδα μετάβασης, εκπαιδεύτηκαν στην Αστυνομική Ακαδημία της Ιρλανδίας στο Δουβλίνο σε σεμινάριο εκπαίδευσης στη χρήση χρωμοσφαιρών SIMUNITION FX, που έκανε η κατασκευάστρια εταιρεία GENERAL DYNAMICS OTS.

Στην Ελλάδα μέχρι σήμερα εισάγονται δεκάδες χιλιάδες χρωμόσφαιρες SIMUNITION FX μόνο στις παρακάτω Υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων και της ΕΛ.ΑΣ.

  1. Κ.ΕΝ.Α.Π. (Κέντρο Εκπαίδευσης Ανορθόδοξου Πολέμου) του NATO
  2. Ειδικές Δυνάμεις του Ε.Σ., του Π.Ν.και της ΕΛ.ΑΣ.

Οι άδειες εισαγωγής αυτών, εκδίδονται από την αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης και από την ΕΛ.ΑΣ. αντίστοιχα. Λόγω της ρεαλιστικής εκπαίδευσης υπάρχουν συνεχή αιτήματα από:

  1. Εν ενεργεία αστυνομικούς της ΕΛ.ΑΣ.
  2. Σκοπευτικούς συλλόγους και σκοπευτήρια
  3. Ιδιωτικούς αστυνομικούς.
  4. Ενώσεις εφέδρων των Ειδικών Δυνάμεων και
  5. Οπλοπωλεία που εκπαιδεύονται με πραγματικές σφαίρες με κίνδυνο να έχουν ατύχημα και όχι με χρωμόσφαιρες.

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα πρέπει να προβεί σε νομοθετική ρύθμιση ώστε με ειδικές άδειες, όπως ισχύει και για τις πραγματικές βολίδες, να είναι δυνατή η εισαγωγή χρωμοσφαιρών SIMUNITION FX για χρήση από σκοπευτήρια, σκοπευτικούς συλλόγους και πώληση από οπλοπωλεία. Εξυπακούεται ότι ο έλεγχος αυτών πρέπει να γίνεται όπως και για τις πραγματικές βολίδες. Τέλος, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα δύναται να έχει έσοδα από τη χρήση χρωμοσφαιρών SIMUNITION FX μέσω του ΚΕΜΕΑ, εφόσον εκπαιδεύει τους φέροντες επίσημη άδεια οπλοφορίας προκειμένου να τους χορηγήσει μια βεβαίωση ότι έχουν κάνει εκπαίδευση με χρήση χρωμοσφαιρών SIMUNITION FX, στα πλαίσια των αναγκαίων προϋποθέσεων για αποτελεσματική και ασφαλή χρήση του οπλισμού τους.

Το αυτό μπορεί να γίνει και με τις πιστοποιήσεις των ανδρών security ελέγχοντας έτσι ότι είναι πραγματικά εκπαιδευμένοι στη χρήση του όπλου τους. Επίσης δύναται να έχει έσοδα χρεώνοντας τις χρωμόσφαιρες (SIMUNITION FX) στους χιλιάδες αστυνομικούς που επιθυμούν να κάνουν ρεαλιστική εκπαίδευση για την ασφάλεια τους, στα σκοπευτήρια της ΕΛ.ΑΣ. αλλά ενδεχομένως «ανοίγοντας» αυτά για ελεγχόμενη χρήση και από ιδιώτες που θέλουν να κάνουν χρήση των χρωμοσφαιρών SIMUNITION FX. Πρέπει λοιπόν άμεσα το Υπουργείο προστασίας του πολίτη να προβεί σε πράξη νομοθετικού περιεχομένου ώστε να είναι δυνατή η εισαγωγή χρωμοσφαιρών όπως σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, εκτιμάμε δε ότι η χρήση των χρωμοσφαιρών SIMUNITION FX πρέπει να γίνει καθημερινότητα στην εκπαίδευση και του Έλληνα αστυνομικού, όπως αυτό γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, στις ΗΠΑ καθώς και παγκοσμίως.

defencenews.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis