Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
09:20 | 19/08/2015

Ιστορικές στιγμές ζει η ομογένεια της Ιμβρου καθώς μετά την επαναλειτουργία του ελληνόφωνου δημοτικού σχολείου, το 2013, οι Ελληνες του νησιού ετοιμάζονται πυρετωδώς και για την επαναλειτουργία Σχολείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
     
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τουρκικές αρχές έκαναν δεκτό το αίτημα του Εκπαιδευτικού και Μορφωτικού Συνδέσμου Ιμβρου και για πρώτη φορά στο νησί θα λειτουργήσει και Λύκειο. 
   
«Είμαστε έτοιμοι από την άποψη των υποδομών. Τα δυο κτίρια χτίστηκαν και είναι έτοιμα» δηλώνει ο λυκειάρχης Ιωακείμ Καμπουρόπουλος που ενημερώθηκε από τη Διεύθυνση Παιδείας της Τουρκίας πως έχει γίνει ο διορισμός του.
 
Το 2014 οι αρχές της Τουρκίας  παραχώρησαν το δημευμένο από το τουρκικό Δημόσιο δημοτικό σχολείο στο χωριό των Αγριδίων στην Ιμβρο, το οποίο θα λειτουργήσει ως Γυμνάσιο-Λύκειο.
   
Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Παιδείας και Πολιτισμού Ιμβρου Λάκης Βίγκας ο οποίος είχε επικοινωνία με την Αγκυρα για το θέμα του σχολείου και ήταν αυτός που έμαθε τα θετικά νέα, τονίζει πως «είναι ιδιαίτερα συγκινητική η στιγμή, καθώς μετά από 50 χρόνια η μειονότητά μας θα μπορεί να εκπαιδεύει τα παιδιά της στην Ιμβρο. Θα μπορούν να φέρνουν τα παιδιά τους όσοι θέλουν να επιστρέψουν στη γενέτειρά τους». Ο ίδιος αναφέρει πως «χρειάζεται υποστήριξη αυτό το εγχείρημα. Είναι σοβαρή και ιστορική πρόοδος. Δυστυχώς τα μειονοτικά αξιολογούνται μόνο πολιτικά στα πλαίσια της αμοιβαιότητας. Ενώ θα πρέπει να είναι αυτονόητα στα πλαίσια της ισοπολιτείας και ισονομίας. Η κοινότητα πρέπει να απελευθερωθεί από το σύνδρομο της αμοιβαιότητας».


ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

e-typos.com

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis