Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
18:15 | 11/07/2015

Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα η πιο κρίσιμη συνεδρίαση των Ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ από την οποία και θα κριθεί η τύχη της Ελλάδας εντός της Ευρωζώνης.

Οι Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ προσερχόμενοι στη συνεδρίαση του Eurogroup εκφράζουν την αισιοδοξία τους για την έκβαση των συζητήσεων και για την ελληνική πρόταση ωστόσο όλοι αναφέρονται στο έλλειμμα εμπιστοσύνης που υπάρχει αυτή τη στιγμή έναντι της ελληνικής κυβέρνησης και κυρίως για το κατά πόσο μπορεί να εφαρμόσει σύντομα τα όσα η ίδια προτείνει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το σύνολο των ΥΠΟΙΚ στις δηλώσεις τους αναφέρθηκαν στο έλλειμμα εμπιστοσύνης που υπάρχει αυτή τη στιγμή έναντι της ελληνικής κυβέρνησης και πως αυτό μπορεί να καλυφθεί.    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ντάισελμπλουμ: Υπάρχει σοβαρό έλλειμμα εμπιστοσύνης  

Στο σοβαρό έλλειμμα εμπιστοσύνης που υπάρχει εντός των Ευρωπαίων εταίρων και δανειστών έναντι της Ελληνικής κυβέρνησης και ειδικά για το αν μπορεί να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσειςαναφέρθηκε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισλεμπλουμ.

«Πως μπορούμε να περιμένουμε από αυτήν την κυβέρνηση ότι θα εφαρμόσει όσα λέει; Θα είναι δύσκολη συνάντηση», κατέληξε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

Σόιμπλε: Θα έχουμε εξαιρετικά δυσκολίες διαβουλεύσεις

Θα έχουμε εξαιρετικά δυσκολίες διαβουλεύσεις, αντίθετα με την εντύπωση που έχει δημιουργηθεί, τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Έχουμε να κάνουμε με χρηματοδοτικά κενά, έχουμε να κάνουμε με θέματα που δεν έχουμε ασχοληθεί στο παρελθόν, τόνισε ενώ πρόσθεσε ότι τώρα μιλάμε για ένα νέο πρόγραμμα και δεν μπορεί να γίνει κούρεμα.

«Θα πούμε στου Ελληνες συναδέλφους ότι έχουμε κάνει τα πάντα για να μας δώσουν καλές προτάσεις κι εκείνοι δεν έχουν κάνει τα πάντα για να ενισχύουμε την εμπιστοσύνη μας προς αυτούς», τόνισε.

Είμαστε σε μια δύσκολη διαβούλευση και δεν βλέπω πως θα φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα, είπε χαρακτηριστικά.

Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε μια κατάστασή η οποία ενώ παλαιότερα ήταν ελπιδοφόρα, τους τελευταίους μήνες είναι σε φοβερούς ρυθμούς. Στο δημοψήφισμα ειπώθηκε με σαφήνεια ότι δεν πρέπει να υπάρχουν όροι. Και τώρα λέγονται τα αντίθετα. Αυτά δεν είναι πειστικά για τον μέσο πολίτη στην Ευρώπη.

Αυτό το Σαββατοκύριακο θα πρέπει να φτάσουμε σε μια απόφαση. Θα δούμε τι απόφαση θα ληφθεί Οι αριθμοί είναι πολύ κακοί, όπως και η εμπιστοσύνη, σημείωσε.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μοσκοβισί: Το κλειδί είναι οι μεταρρυθμίσεις 

Ο Επίτροπος Οικονομικών Π. Μοσκοβισί, προσερχόμενος στο Eurogroup, τόνισε ότι το κλειδί για να ξεμπλοκάρει ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα είναι οι μεταρρυθμίσεις. «Η Αθήνα χρειάζεται να προχωρήσει σε ισχυρές μεταρρυθμίσεις» σημείωσε και πρόσθεσε πως η ελληνική κυβέρνηση έκανε σημαντικές κινήσεις.

Ντε Γκίντος: σε χαμηλά επίπεδα η εμπιστοσύνη

«Νομίζω ότι η Ελλάδα θα κάνει τις μεταρρυθμίσεις, αλλά φυσικά η αξιοπιστία είναι ακόμα σε χαμηλά επίπεδα» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Λουίς Ντε Γκίντος προσερχόμενος στο Eurogroup.

«Είμαι αισιόδοξος και πιστεύω ότι το Grexit θα αποφευχθεί» πρόσθεσε.

 

 

 

 

 

 

 

 

Β. Ντομπρόβσκις: Βλέπουμε πρόθεση της Αθήνας για συμφωνία    

Σε κοινή γραμμή με τις προτάσεις των θεσμών πριν το δημοψήισμα οι νέες ελληνικές προτάσεις. Βλέπουμε πρόθεση για συμφωνία και η χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή είναι θετική έκβαση.

Από την πλευρά της η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε «βρισκόμαστε εδώ για να πετύχουμε μεγαλύτερη πρόοδο».

 

 

 

 

 

 

 

 

Αυστριακός ΥΠΟΙΚ: Απαιτείται εγγύηση της Αθήνας για εφαρμογή των μέτρων  

«Η Ελλάδα εδώ και πέντε χρόνια υπόσχεται αλλά δεν έχει εφαρμόσει πότε κάτι από αυτά», δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χ. Σέλινγκ προσερχόμενος στο Eurogroup και ζήτησε τα μέτρα να νομοθετηθούν μέσα στις επόμενες 14 μέρες. 

Σε ό,τι αφορά την παρουσία του ΔΝΤ στο πρόγραμμα υπογράμμισε πως είναι σημαντικό να παραμείνει καθώς έχει μεγάλη εμπειρία.

Ολλανδός ΥΠΟΙΚ: Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι θα εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις

Και ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να εφαρμόσει τις προτάσεις. «Πριν από μια εβδομάδα ο ελληνικός λαός απέρριψε τις προτάσεις. Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις» ανέφερε ο Ολλανδός υπουργός. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος του Ολλανδού ΥΠΟΙΚ Eric Wiebes εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για το κατά πόσο οι Έλληνες μπορούν να κάνουν πράξη τις δεσμεύσεις τους. 

Ιρλανδός ΥΠΟΙΚ: Τα μέτρα να γίνουν νόμος τις επόμενες εβδομάδες

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ιρλανδός Υπουργός Οικονομικών τόνισε πως για να εμπεδωθεί η εμπιστοσύνη με την ελληνική κυβέρνηση καλό θα ήταν τα μέτρα να γίνουν νόμος μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες.

« Η θέση της κυβέρνησης είναι δύσκολη μετά και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Υπήρξε νίκη για την κυβέρνηση αλλά το αποτέλεσμα είναι καταστροφικό για την οικονομία, υπογράμμισε».

Τώρα που υπάρχει πρόβλημα με την κυβερνητική πλειοψηφία στην Αθήνα ορισμένα πράγματα πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα. Πρέπει να νομοθετηθούν μέτρα αυτή και την επόμενη εβδομάδα. Είναι δύσκολο να νομοθετήσεις όταν έχεις πρόβλημα με την πλειοψηφία, σημείωσε ο ίδιος.

Ο ίδιος ζήτησε περισσότερες λεπτομέρειες και παρατήρησε πως δεν υπάρχουν στην ελληνική πρόταση στοιχεία για τις ανάγκες του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Εκτίμησε δε ότι θα χρειαστούν περισσότερα μέτρα.  

Μισέλ Σαπέν: σημαντική πρόταση

Νομίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε μια σημαντική πολιτική βούληση, τόνισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν. Αυτοί οι όροι που υπάρχουν στην ελληνική πρόταση είναι μια καλή βάση για τις διαπραγματεύσεις. Με αφορμή αυτή τη βάση θα ξεκινήσουμε συζητήσεις που θα είναι απαιτητικές, σημείωσε. Οπως πρόσθεσε, καθοριστικός παράγοντας είναι η εμπιστοσύνη. Οι Ελληνες πρέπει να μας απαντήσουν συγκεκριμένα για το «πότε» και το «πώς» των μεταρρυθμίσεων γιατί αυτό θα ξαναφέρει πίσω την εμπιστοσύνη που έχει χαθεί.

Πρέπει η Ελλάδα να απαντήσει το πλήρες χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των δεσμεύσεων, πρόσθεσε, ενώ υπογράμμισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι είναι έτοιμος να ξεκινήσει τις μεταρρυθμίσεις.

Η Ελλάδα πρέπει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη, επανέλαβε. Όλες οι κυβερνήσεις έδιναν υποσχέσεις αλλά δεν τηρούνταν. Το σημερινό Eurogroup θα πάει όσο πιο μακριά μπορεί. Φυσικά θα μιλήσουμε για το ελληνικό χρέος αλλά δεν μιλάμε για ονομαστική μείωση του ελληνικού χρέους. Είναι ταμπού για πολλά κράτη, τόνισε.

Καζίμιρ: Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με τη βιωσιμότητα του χρέους

Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, Πίτερ Καζίμιρ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

«Θεωρώ ότι οι θεσμοί θα φέρουν το ζήτημα του χρέους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» εξήγησε εν συνεχεία.

Παράλληλα, ο Σλοβάκος υπουργός έθεσε ζήτημα εμπιστοσύνης, προσθέτοντας ότι οι ελληνικές προτάσεις δεν επαρκούν για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας.

«Οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις είναι επαρκείς για την ολοκλήρωση του δεύτερου προγράμματος, αλλά είναι ανεπαρκείς για την έναρξη ενός τρίτου» κατέληξε.

Θεσμοί: θετική η ελληνική πρόταση αλλά...

Ευρωπαϊκή Ενωση, ΕΚΤ και ΔΝΤ έκριναν θετική ως βάση για διαπραγματεύσεις την ελληνική πρόταση και η αξιολόγησή τους παραδόθηκε στο Eurogroup. Ωστόσο καταγράφονται πολλοί αστερίσκοι κατά πόσο τα μέτρα είναι επαρκή για να καλύψουν το κενό που έχει δημιουργηθεί και αφήνεται ανοικτό το να ζητηθούν επιπλέον παρεμβάσεις.

Πόσα χρήματα και γιατί ζητεί η Ελλάδα 

Περισσότερα από 58 δισεκατομμύρια ευρώ θα πρέπει να δώσει οΕυρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης, ενώ επιπλέον 16 δισεκατομμύρια ευρώ είναι το ποσό που θα καταβάλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στο ερώτημα γιατί απαιτείται τέτοιος πακτωλός χρημάτων, η απάντηση είναι ήδη προφανής. Μόνο μέχρι τις 20 Αυγούστου, πρέπει να δοθούν πάνω από 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ στην ΕΚΤ και στον ΔΝΤ.

Επιπλέον 17-18 δις. ευρώ θα πρέπει να επιστραφούν στους δύο θεσμούς μέχρι τα μέσα του 2018.

Από 12  έως 22 δις ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών

Ένα τεράστιο ποσό - υπολογίζεται από 12 έως 22 δισεκατομμύρια ευρώ - θα διοχετευθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ενώ θα πρέπει να καλυφθεί και το χρηματοδοτικό κενό που δημιουργείται λόγω του γεγονότος ότι η χώρα θα εμφανίσει μικρά πρωτογενή πλεονάσματα καθ’όλη την περίοδο μέχρι το τέλος του 2018.

Τα πρωτογενή πλεονάσματα κάτω από το 3% (σ.σ η συμφωνία προβλέπει 1% για το 2015, 2% για το 2016 και 3% για το 2017) δημιουργούν χρηματοδοτική τρύπα καθώς τα χρήματα που απαιτούνται για τους τόκους εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους, πρέπει στην πράξη να καλυφθούν με νέο δανεισμό.

Τι απομένει για να κλείσει ο συνολικός λογαριασμός;Περισσότερα από 7 δισεκατομμύρια ευρώ που πρέπει να επιστρέψουν στον κρατικό προϋπολογισμό για να πάρουν πίσω τα χρήματά τους όλοι οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης που θα διέθεσαν στο ελληνικό δημόσιο μέσω της Τράπεζας της Ελλάδας.

Δάνειο από 1η Ιουλίου 2015 έως 30 Ιουνίου 2018

Η ελληνική πλευρά, όπως προκύπτει και από την εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου που ψηφίστηκε τα ξημερώματα, μιλάει για ένα δάνειο η χρονική διάρκεια του οποίου θα εκτίνεται από την 01 Ιουλίου του 2015 έως τις 30 Ιουνίου του 2018.

Σε αυτό το διάστημα, πρέπει να γίνει η αποπληρωμή ενός πολύ σημαντικού τμήματος του δημόσιου χρέους κυρίως προς το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, συνολικού ύψους 46 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Πώς προκύπτει αυτό το ποσό;

Ιδού μερικές από τις βασικές υποχρεώσεις των επόμενων τριών ετών:

·       Η αρχή γίνεται με τα περίπου 1,53 δισεκατομμύρια ευρώ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τα οποία έπρεπε να αποπληρωθούν μέχρι το τέλος Ιουνίου και τα οποία είναι ήδη ληξιπρόθεσμα. Το ΔΝΤ έχει κινήσει ήδη τις διαδικασίες και τα χρήματα πρέπει να καταβληθούν μέσα στον Ιούλιο προκειμένου να συνεχιστεί η παρουσία του ΔΝΤ στο δανειακό πρόγραμμα της χώρας. Τη Δευτέρα, λήγει μια ακόμη δόση προς το ΔΝΤ ύψους περίπου 448 εκατομμυρίων ευρώ η οποία επίσης δεν αναμένεται να πληρωθεί άρα ο λογαριασμός θα ανέβει στα δύο δισεκατομμύρια ευρώ.

 

 

 

 

 

 

 

 

·        Στις 20 Ιουλίου, λήγουν δύο ομόλογα που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνολικού ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Επιπλέον τρία δισεκατομμύρια ευρώ, είναι το ομόλογο που επίσης κατέχει η ΕΚΤ και το οποίο λήγει στις 20 Αυγούστου.

Έτσι, από το δάνειο που θα εξασφαλίσει η χώρα εφόσον πάνε όλα κατ’ ευχήν, τα 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ θα πρέπει να επιστραφούν μέχρι τις 20 Αυγούστου στην ΕΚΤ και στον Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Από εκεί και πέρα την περίοδο μέχρι τα μέσα του 2018 θα πρέπει να αποπληρωθούν:

1.      Το ποσό των 7,6 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και

2.      Περίπου 7,9 δισεκατομμύρια ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στο ποσό αυτό, η ελληνική πλευρά προσθέτει και τα περίπου 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία καταβλήθηκαν από τους πόρους του κρατικού προϋπολογισμού για να καλυφθούν υποχρεώσεις προς τους δανειστές την περίοδο από τον Αύγουστο του 2014 μέχρι τώρα. Αυτά τα χρήματα, θα πρέπει να επιστραφούν καθώς πρόκειται για:

1.      Τα διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων και των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης τα οποία μεταφέρθηκαν στην Τράπεζα της Ελλάδας προκειμένου να γίνουν repos και να καλύψουν τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας. Τα Repos έχουν ξεπεράσει τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ και πρέπει να μειωθούν προκειμένου να ανακτήσουν και οι φορείς του δημοσίου τα διαθέσιμά τους.

2.      Τα ποσά που έχουν «παρακρατηθεί» από όσους συναλλάσσονται με το δημόσιο. Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις στο τέλος Μαΐου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης, ξεπερνούσαν τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ αν προστεθούν και οι επιστροφές φόρου που δεν έχουν γίνει ακόμη.

http://www.thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis