H κ. Κατερίνα, από δίπλα, έρχεται κάθε πρωί να πιει καφέ στην αυλή του «σπιτιού» και όλο και κάτι φέρνει μαζί της «για τα παιδιά». Το νέο Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στα Ανω Πετράλωνα, το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί μόλις πριν από ένα μήνα, φιλοξενεί αυτή τη στιγμή 18 ανήλικα, από 13 έως 17 ετών, και έχει γίνει κιόλας σημείο αναφοράς για τη γειτονιά. Αυτό το κέντρο είναι η απάντηση στο «Πρόσφυγες, πηγαίνετε σπίτι σας» που ακούμε συχνά, λέει ο Αντύπας Τζαννέτος, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ΜΚΟ Praksis, η οποία έχει αναλάβει τη λειτουργία της νέας δομής. «Είναι η απάντησή μας με πράξεις, όχι με λόγια», συμπληρώνει.
Ολα ξεκίνησαν από την ανάγκη να φιλοξενηθούν κάπου τα ασυνόδευτα ανήλικα που βρίσκονταν έγκλειστα στην Αμυγδαλέζα για πολλούς μήνες. Τα παιδιά έφτασαν στη χώρα μας μέσα από κάθε άλλο παρά εύκολους δρόμους από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και άλλες εμπόλεμες χώρες, έχοντας χάσει τα πάντα. «Και επειδή χρήματα δεν υπάρχουν», όπως παραδέχθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, το υπουργείο απευθύνθηκε στο Κοινωφελές Ιδρυμα Λάτση για βοήθεια.
Με γρήγορες διαδικασίες, «εντυπωσιακά γρήγορες για δημόσιο οργανισμό», όπως σημείωσε ο γραμματέας του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Λάτση, κ. Δημήτρης Αφεντούλης, υπουργείο και ίδρυμα συνεργάστηκαν και κατάφεραν να στήσουν σε μια μονοκατοικία στα Πετράλωνα μέσα σε ελάχιστους μήνες το νέο Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει έως και 24 άτομα.
Ακόμα 99 ασυνόδευτα ανήλικα βρίσκονται στα κέντρα κράτησης αυτή τη στιγμή, ενώ υπολογίζεται ότι περίπου 2.500 παιδιά διαμετακομίζονται μέσω Ελλάδας σε άλλες χώρες ετησίως.
«Μπορεί το κέντρο αυτό να είναι μόνο μια μικρή ανακούφιση για τα χιλιάδες παιδιά που περιμένουν να φιλοξενηθούν στη χώρα μας, αλλά σε συμβολικό επίπεδο αναδεικνύεται ως σπουδαία πρωτοβουλία, αφού έγινε πραγματικότητα με τη χρηματοδότηση ενός ιδρύματος. Βρισκόμαστε σε χρηματοδοτικό κενό από ευρωπαϊκά κονδύλια και τέτοιου είδους πρωτοβουλίες συμβάλλουν στην κοινωνική αλληλεγγύη και στην κοινωνική αφύπνιση», τόνισε η υπουργός. «Η φροντίδα και η προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων φέρνει κοντά όλους εκείνους που έχουν τη δυνατότητα να συμβάλουν», ανταπάντησε ο κ. Αφεντούλης. Το ίδρυμα, εκτός από την υποδομή, έχει αναλάβει και τα έξοδα λειτουργίας έως ότου η δομή ενταχθεί σε πρόγραμμα ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.
Ολα τα ανήλικα που φιλοξενούνται στο κέντρο έχουν τελικό προορισμό μια χώρα της Ε.Ε., όπου ήδη έχει βρεθεί κάποιο συγγενικό τους πρόσωπο. Ωστόσο συχνά απαιτούνται μερικές εβδομάδες έως και μήνες για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες. Στο μεταξύ οι ανήλικοι ζουν στον ξενώνα, όπως θα ζούσαν περίπου στο σπίτι τους. Μπορούν να βγουν αλλά πρέπει να αναφέρουν προορισμό και χρόνο επιστροφής. Αν μέσα σε 24 ώρες δεν βρουν τον δρόμο της επιστροφής για το σπίτι, αναζητούνται από την Αστυνομία, καθώς αυτά τα παιδιά πέφτουν πολύ συχνά θύματα εκμετάλλευσης διακινητών για πώληση οργάνων, σεξουαλική εκμετάλλευση ή και δουλεμπόριο.
kathimerini.gr