Βασικός τροφοδότης με εκρηκτικά κυκλώματος εκβιαστών που συνδέονται, μεταξύ άλλων, με εκρήξεις σε σπίτια δικαστικών λειτουργών και νυχτερινά κέντρα, ήταν σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., ο 54χρονος απότακτος αστυνομικός Χρήστος Π., που κατηγορείται και για συμμετοχή στην υπόθεση Χρ. Ξηρού - «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς». Σήμερα, Παρασκευή, αστυνομικοί του τμήματος Δίωξης Εκβιαστών προχώρησαν σε προσαγωγές 15 περίπου ατόμων, τα οποία η ΕΛ.ΑΣ. θεωρεί ότι ενεργούσαν για λογαριασμό βαρυποινιτών που εκτίουν ποινές φυλάκισης για υποθέσεις εκβιασμών, εκρήξεις βομβών αλλά και την απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιχείρηση αποτελεί εξέλιξη υπόθεσης που αποκαλύφθηκε την 1η Ιανουαρίου, όταν στο προαύλιο σπιτιού στη Μεταμόρφωση όπου διαμένει συγγενικό πρόσωπο βαρυποινίτη ο οποίος έχει καταδικαστεί ως «εγκέφαλος» της απαγωγής Παναγόπουλου, βρέθηκε ισχυρός εκρηκτικός μηχανισμός αποτελούμενος από μεγάλη ποσότητα αμμωνιοδυναμίτιδας. Αρχικά, ερευνήθηκε το ενδεχόμενο, τον μηχανισμό να είχαν τοποθετήσει τα μέλη αντίπαλης ομάδας εκβιαστών, κάτι που ωστόσο δεν επιβεβαιώθηκε ερευνητικά. Αντίθετα, από κωδικοποιημένες συνομιλίες και την κατάθεση της ενοίκου του σπιτιού προέκυψε ότι πίσω από την απόπειρα βομβιστικής επίθεσης κρύβεται ο ίδιος ο βαρυποινίτης που είχε έρθει σε ρήξη με τη συγγενή του. Η τελευταία φέρεται να έδωσε μακροσκελή κατάθεση στους αστυνομικούς του τμήματος Εκβιαστών, ενώ σύμφωνα με μια εκδοχή ο λόγος της σύγκρουσης μεταξύ των δύο είχε σχέση με τη διαχείριση των λύτρων της απαγωγής του εφοπλιστή Παναγόπουλου.
Μεταξύ των 15 ατόμων που προσήχθησαν, τέσσερα συνδέονται ευθέως με την απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στο σπίτι στη Μεταμόρφωση. Φέρονται δηλαδή να έχουν μεταφέρει το μηχανισμό, να έχουν παρακολουθήσει το χώρο κ.ά. Οι υπόλοιποι προσαχθέντες συνδέονται με άλλες ενέργειες του κυκλώματος. Ενδεικτικά, προσήχθη γυναίκα, δικηγόρος του βαρυποινίτη, η πρώην σύζυγός του και συγγενικά πρόσωπα έτερου βαρυποινίτη που επίσης έχει καταδικαστεί για συμμετοχή στην απαγωγή Παναγόπουλου και άλλες εγκληματικές ενέργειες.
Κατά πληροφορίες, στο πλαίσιο της έρευνας προέκυψαν στοιχεία ικανά να οδηγήσουν στην εξιχνίαση βομβιστικών επιθέσεων όπως, για παράδειγμα, στο σπίτι της προέδρου Εφετών κ. Παρασκευής Καλαϊτζή (προέδρου του δικαστηρίου που δίκασε υπόθεση απαγωγής Π. Παναγόπουλου) το Νοέμβριο του 2012 και στο σπίτι του έγκλειστου πρώην γενικού γραμματέα εξοπλισμών Γιάννη Σμπώκου στην Κηφισιά τον Απρίλιο του 2014. Σύμφωνα με πηγή από την Ασφάλεια, τροφοδότης του κυκλώματος με εκρηκτικά ήταν ο 54χρονος απότακτος αστυνομικός της ΕΚΑΜ που κατηγορείται και για ανάμειξη στην υπόθεση Χρ. Ξηρού - «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς». Φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να είχε αποκτήσει πρόσβαση σε μεγάλες ποσότητες αμμωνιοδυναμίτιδας με το πρόσχημα μεταξύ άλλων των παράνομων αλιεύσεων.
Σε ότι αφορά την έρευνα της Αντιτρομοκρατικής για την υπόθεση Ξηρού, διευκρινίστηκε από αρμόδια αστυνομική πηγή ότι η αποθήκη στον Ασπρόπυργο έχει μισθωθεί όχι από τον 50χρονο υπάλληλο τράπεζας στο Κορωπί, όπως αρχικά είχε θεωρηθεί, αλλά από άτομο που χρησιμοποίησε τα στοιχεία ταυτότητάς του. Υπενθυμίζεται ότι στη δικογραφία συμπεριελήφθη κατάθεση ιδιοκτήτη αποθήκης στον Ασπρόπυργο, ο οποίος δήλωσε στους αστυνομικούς σχετικά με τη μίσθωση του ακινήτου: «Σε ένα εκ των δύο συμφωνητικών που συντάξαμε, γράψαμε περισσότερα στοιχεία αναφορικά με το χρόνο μίσθωσης και το μίσθωμα, ενώ τα στοιχεία ταυτότητάς του, που μου ανέφερε, ήταν Απόστολος Π., κάτοικος Κορωπίου». Ερωτηθείς σχετικά αρμόδιος αστυνομικός διευκρίνισε ότι ο μισθωτής χρησιμοποίησε ψευδώς τα στοιχεία του Απόστολου Π., τον οποίο οι δράστες πιθανολογείται ότι εντόπισαν και «στοχοποίησαν» σε δικαστήριο όπου κατέθετε ως μάρτυρας για υπόθεση ληστείας σε τράπεζα.