Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:58 | 25/11/2014

Εξαιρετικά σημαντικό για τον Ελληνικό Στρατό αναμένεται να αποδειχθεί το τεθωρακισμένο όχημα Μ1059, που παρελήφθη από τις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, όπως επεσήμανε... το Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας & Άμυνας (IΑΑΑ-ISDA), μεταξύ των 460 ερπυστριοφόρων τεθωρακισμένων οχημάτων της οικογένειας Μ113 που παρέλαβε ο Ελληνικός Στρατός (ΕΣ) χωρίς κόστος από τα αποθέματα του Στρατού των ΗΠΑ περιλαμβάνονται, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση Τύπου που εξέδωσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, και 46 τεθωρακισμένα οχήματα τύπου Μ1059 SGS (Smoke Generator System: σύστημα παραγωγής καπνού).

Η απόκτηση των οχημάτων του συγκεκριμένου τύπου ουδέποτε είχε αναφερθεί, οπότε πιθανώς αποφασίστηκε εκ των υστέρων.

Εφόσον τα εν λόγω οχήματα έχουν παραληφθεί εξοπλισμένα με τα συστήματα παραγωγής καπνού (που μάλλον είναι και το πιθανότερο, αφού στον Στρατό των ΗΠΑ έχουν αντικατασταθεί από νεότερη έκδοση), το Ινστιτούτου Αναλύσεων Ασφάλειας & Άμυνας εκτιμά ότι ο ΕΣ θα πρέπει να εξετάσει την ένταξη σε υπηρεσία, του συνόλου ή τουλάχιστον επαρκούς αριθμού οχημάτων, στη διαμόρφωση Μ1059, καθώς εντασσόμενα στο ελληνικό οπλοστάσιο θα προσδώσουν τη δυνατότητα ταχείας δημιουργίας προπετασμάτων καπνού ευρείας έκτασης στο πεδίο της μάχης.

Το Μ1059 είναι κατά βάση ένα τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) Μ113Α2 που έχει κατάλληλα τροποποιηθεί με την εγκατάσταση συλλογής παραγωγής καπνού Μ157.

Η συλλογή παραγωγής καπνού Μ157 περιλαμβάνει δύο γεννήτριες παραγωγής καπνού Μ54, τοποθετημένες στην οροφή του διαμερίσματος μάχης του οχήματος, που προστατεύονται από θωράκιση. Η λειτουργία των δύο γεννητριών καπνού γίνεται υπό προστασία, από το εσωτερικό του οχήματος και η συλλογή έχει δυνατότητα παραγωγής προπετάσματος καπνού ακόμη και με ταχύτητα ανέμου 64 χιλιόμετρα για χρονικό διάστημα περίπου μίας ώρας με τη χωρητικότητας 120 γαλονιών (περίπου 455 λίτρων) δεξαμενή, που είναι εγκαταστημένη στο εσωτερικό του οχήματος.

Κάθε γεννήτρια παραγωγής καπνού Μ54 καταναλώνει περίπου 40 γαλόνια (151 λίτρα) ελαίου και τρία γαλόνια (11,3 λίτρα) καυσίμου ανά ώρα λειτουργίας. Ας σημειωθεί, ότι οι εν λόγω γεννήτριες με κατάλληλα πρόσθετα στο καύσιμό τους παρέχουν με τον καπνό που δημιουργούν και κάλυψη στο υπέρυθρο φάσμα.

Η νεότερη, αναβαθμισμένη έκδοση της συλλογής Μ157 (Μ157Α2) έχει δυνατότητα χρήσης πολλαπλών καυσίμων και ενσωματώνει τροποποιήσεις που βελτιώνουν την αξιοπιστία, ενώ έχει εγκατασταθεί σε ΤΟΜΠ Μ113 A3 που τυποποιούνται ως Μ1059Α3 Lynx SGS (Smoke Generator System: σύστημα παραγωγής καπνού).

Παρά την αυξημένη χρήση θερμικών και ηλεκτρομαγνητικών μέσων επιτήρησης και σκόπευσης που δεν επηρεάζονται από τον καπνό στο σύγχρονο πεδίο της μάχης, το ISDA θεωρεί ότι το Μ1059 στις ειδικές συνθήκες του ελληνικού θεάτρου επιχειρήσεων, μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην απόκρυψη των τακτικών κινήσεων των φιλιών δυνάμεων και ταυτόχρονα την υποβάθμιση της εχθρικής δυνατότητας επιτήρησης και εντοπισμού.

(ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 23/11/2014 – Σ.Λ.)

http://staratalogia.blogspot.gr

Policenet.gr © | 2025 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis