Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
20:00 | 27/08/2020

Φωτογραφίες-ντοκουμέντο από την καθημερινή διακίνηση ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας φέρνει στο φως της δημοσιότητας το zougla.gr. Πρόκειται για υλικό που κατέγραφαν για μήνες οι αρχές ασφαλείας είτε περιπολώντας είτε… πετώντας το drone της αστυνομίας πάνω από τα στενά και τα… κεφάλια των διακινητών, μέχρι να τους περάσουν χειροπέδες. 

Η κατάσταση τους τελευταίους μήνες είχε γίνει αφόρητη σε πολλούς δρόμους όπως στις οδούς Φερών, Γκυλφόρδου, Αινιάνος και Χέυδεν, πλατεία Αιγύπτου. Για σχεδόν 16 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα, μία ομάδα έξι Αφγανών, χωρισμένοι σε δύο βάρδιες, λειτουργούσαν «το παζάρι», όπως αποκαλούσαν την πιάτσα των ναρκωτικών. 

Οι κάτοικοι είχαν αγανακτήσει βλέποντας καθημερινά στις εισόδους των πολυκατοικιών χρησιμοποιημένες βελόνες και άλλα σύνεργα για τη χρήση ναρκωτικών. Άρχισαν να κάνουν επώνυμες καταγγελίες στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και στον δήμαρχο Αθηναίων. 

Πώς γινόταν το «αλισβερίσι» των ναρκωτικών

Η πελατεία ήταν ατελείωτη καθώς, σύμφωνα με τις αρχές, πάνω από 200 τοξικομανείς αγόραζαν όλων των ειδών τα ναρκωτικά με τις ημερήσιες εισπράξεις να ξεπερνούν τα πεντακόσια ευρώ. Για να αποφύγουν τη σύλληψή τους, τα μέλη της συμμορίας έκρυβαν τα ναρκωτικά είτε μέσα στο στόμα τους είτε κάτω από σταθμευμένα οχήματα ή μέσα σε φρεάτια.

«Οι πωλητές των ουσιών ανεβοκατέβαιναν τα στενά και ψιθύριζαν «πρέζα-σίσα» θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να διαφημίσουν την πραμάτεια τους. Όταν τους πλησίαζε ένας εξαρτημένος, τον άφηναν σε αναμονή για τουλάχιστον τρία λεπτά και του ζητούσαν να τους ακολουθήσει» λέει αστυνομικός που πέρασε πολλές μέρες στα στενά της περιοχής μέχρι να αποκρυπτογραφήσει τον τρόπο με τον οποίο δούλευε η φάμπρικα. 

Κάποιοι εκτελούσαν τον ρόλο του τσιλιαδόρου, άλλοι παραλάμβαναν τα χρήματα και άλλοι είχαν τα ναρκωτικά. Οι τσιλιαδόροι, είτε με ποδήλατα είτε πεζοί, ήταν σε διαρκή κίνηση για να εντοπίσουν τυχόν ένστολους αστυνομικούς και βέβαια με τα κινητά τους τηλέφωνα να ειδοποιήσουν τους υπόλοιπους συνεργούς.  

Οι τιμές ήταν γνωστές σε όσους ήθελαν να αγοράσουν. Για ένα γραμμάριο ηρωίνης το κόστος ήταν δέκα ευρώ και ένα γραμμάριο «σίσα» το πουλούσαν από 15 έως 25 ευρώ.   

Οι εγκέφαλοι της σπείρας και ο... νταής που χτυπούσε τα «βαποράκια»

Οι μαρτυρίες, οι καταθέσεις και οι έρευνες των αστυνομικών του Τμήματος Ασφαλείας Αγίου Παντελεήμονα αλλά και της Υποδιεύθυνσης Πεζών Περιπολιών έδειξαν ότι η πιάτσα διακίνησης ανήκει «σε δυο αδέλφια από το Αφγανιστάν οι οποίοι ελέγχουν τα πάντα». Μάλιστα, ο ένας από τους δύο είναι έγκλειστος στη φυλακή για υπόθεση ναρκωτικών. «Άλλοι συγκέντρωναν τα χρήματα, άλλοι κανόνιζαν τις δόσεις, ενώ το εμπόρευμα το έκρυβαν σε εγκαταλελειμμένα κτήρια και μέσα στο Πεδίο του Άρεως, όπου πάντα υπήρχε ένα άτομο να τα φυλάει» λέει στο zougla.gr ένας από τους αστυνομικούς που συμμετείχε στην επιχείρηση. 

Ιδιαίτερα σημαντικός όμως ήταν ο ρόλος ενός 20χρονου Αφγανού που συνελήφθη και είχε επιφορτιστεί με τον έλεγχο των διακινητών. Φέρεται να έχει ιδιαίτερα βίαιο χαρακτήρα και δεν δίσταζε να χτυπά τους διακινητές όταν του έδιναν λιγότερα χρήματα από αυτά που αντιστοιχούσαν στις ποσότητες που είχαν πουλήσει. 

Συνολικά η αστυνομία στα τέλη Ιουνίου συνέλαβε 17 αλλοδαπούς ως μέλη της συμμορίας ενώ ταυτοποιήθηκαν 10 επιπλέον μέλη που αναζητούνται. Συγκατηγορούμενοί τους είναι επίσης τέσσερις επιπλέον αλλοδαποί ήδη έγκλειστοι Καταστημάτων Κράτησης. Κατασχέθηκαν 137 γραμμάρια ηρωίνης, 65 γραμμάρια κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη, 498 ευρώ, πλήθος κινητών τηλεφώνων, κενές συσκευασίες για ναρκωτικές ουσίες και 2 κλομπ.  

Με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση, χθες το πρωί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επισκέφτηκε το Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Παντελεήμονα θέλοντας να συγχαρεί τους αστυνομικούς ενώ υποσχέθηκε και την ενίσχυσή του σε προσωπικό.

«Εφαρμόζουμε πεζές περιπολίες, τις ενισχύουμε με τις ομάδες "Πάνθηρες", "ΔΙΑΣ", "Δράση" και προσπαθούμε να αλλάξουμε το περιβάλλον ασφάλειας στην περιοχή. Γίνεται σημαντική δουλειά. Πιστεύω σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα όλη αυτή η προσπάθεια θα αποδώσει αποτελέσματα και η περιοχή θα είναι πραγματικά περιοχή κοινωνικής συμβίωσης, όπου θα μπορούν οι άνθρωποι να απολαμβάνουν τη γειτονιά τους. Να μπορούν τα παιδιά να παίζουν άφοβα στις πλατείες και τις παιδικές χαρές. Τα σχολεία να είναι ασφαλή από ναρκωτικά. Και τέλος, όλοι οι κάτοικοι να αισθάνονται ότι ζουν σε ασφαλές περιβάλλον». 

Ο συνήγορος υπεράσπισης ενός εκ των συλληφθέντων Γιάννης Γλύκας, μιλώντας στο zougla.gr, υποστήριξε ότι «η συγκεκριμένη υπόθεση αποτελεί μια ακόμα προσπάθεια των διωκτικών αρχών να γιγαντώσουν ξεχωριστές πιθανόν (και όχι από όλους που αποδίδονται) διακινητικές πράξεις από τοξικομανείς και να «ανακαλύψουν» ομαδοποιημένες συμπεριφορές στα πλαίσια εγκληματικής οργάνωσης! Πάντα τα δικαστήρια βρίσκουν τη σωστή λύση και αποδίδουν αυτά που πρέπει! Το ίδιο πιστεύουμε θα γίνει και στην υπόθεση αυτή».

Πηγή: zougla.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis