Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ
19:16 | 06/07/2022

Μια επικίνδυνη εγκληματική οργάνωση, που στόχευε σε ανυποψίαστους συνταξιούχους, από το Καστέλι μέχρι την Αλεξανδρούπολη, εξάρθρωσαν μετά από επίπονη και επίμονη έρευνα οι αστυνομικοί του Α.Τ. Κισσάμου.

Συνολικά εξιχνιάστηκαν δεκαεπτά περιπτώσεις εξαπατηθέντων πολιτών από Κίσσαμο Χανίων, Αλεξανδρούπολη, Δράμα, Πέλλα, Νάουσα, Άρτα, Κέρκυρα, Λευκάδα, Άνδρος, Τήνος, Θήρα, Χαλκίδα, Πάρος, Καλαμάτα, Αμφιλοχία.

Διαβάστε επίσης

Δεκαπέντε είναι οι τετελεσμένες απάτες, με το αποκτηθέν παράνομο περιουσιακό όφελος να υπερβαίνει τις 73.000 ευρώ, ενώ έχει διαπιστωθεί ότι τα μέλη της οργάνωσης, αποπειράθηκαν να αποκομίσουν επιπρόσθετο περιουσιακό όφελος διαπράττοντας τουλάχιστον δυο απόπειρες απάτης συνολικού ποσού 12.000 ευρώ.

Η χρονική δράση της εγκληματικής οργάνωσης, οριοθετείται τουλάχιστον από τον Ιανουάριο 2022 έως και σήμερα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ Χανίων, οι εξαπατημένοι είναι ακόμα περισσότεροι, πλην όμως δεν έχει καταστεί ακόμα δυνατή η συγκέντρωση όλων των υποθέσεων σε Εισαγγελίες ανά τη χώρα.

Η εγκληματική οργάνωση αποτελούνταν από 22 τουλάχιστον άτομα: Τον αρχηγό, τον βοηθό συγκρατούμενο, 4 πρωτεύοντα – βασικά στελέχη και 16 περιφερειακά – δευτερεύοντα μέλη, τους επονομαζόμενους «money mulers». Το αρχηγικό μέλος και ο άμεσος βοηθός του βρίσκονται έγκλειστοι σε σωφρονιστικό κατάστημα για υποθέσεις απάτης και για εγκληματική οργάνωση περί ναρκωτικών.

Ο αρχηγός – έγκλειστος διαδοχικά σε διάφορες φυλακές, πραγματοποιούσε τακτικά πλήθος τηλεφωνικών κλήσεων, κυρίως κατά τις πρωινές ώρες που λειτουργούν τα Τραπεζικά Ιδρύματα, προς τα υποψήφια θύματα, με πολλές διαφορετικές τηλεφωνικές συνδέσεις, είτε με απόκρυψη αριθμού (καρτοτηλέφωνο φυλακών), όπου συστήνονταν ψευδώς ως διευθυντής ή υπάλληλος Τραπεζικών Ιδρυμάτων και προφασίζονταν στους παθόντες ότι δήθεν δικαιούνται να λάβουν σημαντικά χρηματικά ποσά ως αναδρομικά από συντάξεις (που αφορούσαν είτε τους ίδιους είτε συγγενικά τους πρόσωπα που έχουν αποβιώσει). Προκειμένου δε οι παθόντες να εισπράξουν τα υποτιθέμενα ποσά που δικαιούνταν, ο δράστης ισχυρίζονταν ότι θα έπρεπε πρώτα να καταθέσουν χρηματικά ποσά, ως αναλογούν Φ.Π.Α, σε τραπεζικούς λογαριασμούς φυσικών προσώπων, που ο ίδιος τους υποδείκνυε και οι οποίοι λογαριασμοί όπως προέκυψε ανήκαν σε στρατολογημένα μέλη της οργάνωσης.

Ο δεύτερος δράστης υπήκοος Αλβανίας επίσης έγκλειστος στο ίδιο κελί με τον «εγκέφαλο» της σπείρας, αναλάμβανε την προμήθεια καρτών sim και τηλεφωνικών συσκευών μέσα στη Φυλακή, τις οποίες χρησιμοποιούσε ο αρχηγός για την τηλεφωνική εξαπάτηση των παθόντων.

Μετά τον αρχηγό και τον άμεσο συνεργό του, στην ιεραρχία είναι τα τέσσερα πρωτεύοντα -βασικά στελέχη, τα οποία είχαν άμεση-απευθείας τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αρχηγό της Οργάνωσης.
Ο ρόλος τους ήταν να εντάσσουν περιφερειακά μέλη στην οργάνωση, οι οποίοι έναντι αμοιβής παρείχαν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, προκειμένου να γίνεται σε αυτούς η κατάθεση χρημάτων από τους εξαπατημένους πολίτες.

Επίσης ήταν αναγκαία η αυτοπρόσωπη παρουσία τους κατά την ανάληψη των χρημάτων από τα περιφερειακά μέλη, ώστε να εξασφαλιστεί η είσπραξη των «κερδών» και, τέλος, η διανομή των «κερδών» κατά την οποία πρέπει να πληρώσουν το περιφερειακό μέλος που παρείχε στην οργάνωση το τραπεζικό λογαριασμό, να κρατήσουν το δικό τους μερίδιο και τα υπόλοιπα χρήματα να τα παραδώσουν στον Αρχηγό.

Στην κατώτερη βαθμίδα της Ιεραρχίας είναι τα περιφερειακά- δευτερεύοντα μέλη τα οποία είχαν στρατολογηθεί ως «money mules», που πρόσφεραν και είχαν στην διάθεση της οργάνωσης τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, έναντι αμοιβής, η οποία κυμαίνονταν από 300 έως 1.000 ευρώ. Τα μέλη αυτά διέθεταν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, όχι μόνο για τη διάπραξη μίας απάτης αλλά και για τη διάπραξη μελλοντικών απατών, καθώς η οργάνωση επιδίωκε αφενός να εξασφαλίσει λογαριασμούς σε όλα τα τραπεζικά ιδρύματα και αφετέρου πλήθος ατόμων, που μετέβαιναν ανά πάσα στιγμή, στις τράπεζες και προέβαιναν σε αναλήψεις των αποσπασθέντων χρημάτων από τους παθόντες.

Η υπόθεση άρχισε να αποκαλύπτεται από την Κίσσαμο

Όλα ξεκίνησαν πριν στις 21 Φεβρουαρίου 2022, όταν ένας ηλικιωμένος από την Κίσσαμο, δέχτηκε τηλεφωνική κλήση από άγνωστο άνδρα, που του συστήθηκε ως ο διευθυντής τοπικού παραρτήματος μεγάλης Τράπεζας, οποίος του δήλωσε ότι δικαιούται να λάβει επιστροφή χρηματικού ποσού ύψους 27.000 ευρώ, ως αναδρομικά από τη σύνταξή του. Ο δράστης έπεισε τον άτυχο άνθρωπο ότι για να προβεί στην παραλαβή των αναδρομικών, απαιτούνταν προηγουμένως να εξοφλήσει παλαιότερο χρέος στην εφορία ύψους 10.000 ευρώ, το οποίο εκκρεμούσε στην αποβιώσασα σύζυγό του. Ο ηλικιωμένος πείσθηκε από ισχυρισμούς δράστη και ακολουθώντας τις οδηγίες του, την ίδια ημέρα κατέθεσε σε τραπεζικούς λογαριασμούς 8.400 ευρώ. Ο ηλικιωμένος, αφού κατέβαλλε τα χρήματα, πήγε στον διευθυντή της τράπεζας προκειμένου διευθετήσει την υπόθεσή του, όπου και αντιλήφθηκε ότι είχε πέσει θύμα απάτης.
Ο ηλικιωμένος απευθύνθηκε στο Α.Τ. Κισσάμου και κατήγγειλε το περιστατικό, που στάθηκε αφορμή για τον εντοπισμό και την εξάρθρωση της πολυμελούς σπείρας που λειτουργούσε σε όλη την χώρα πλην της Αττικής, με μια οργάνωση – πυραμίδα.

Από την έρευνα που ξεκίνησε το Α.Τ Κισσάμου, διαπιστώθηκε ότι ο λογαριασμός που κατατέθηκαν τα χρήματα ήταν στο όνομα ενός τρίτου φυσικού προσώπου, ενώ τα κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούσε η εγκληματική οργάνωση, ήταν κινεζικής και πακιστανικής προέλευσης.

Ο Διοικητής του Α.Τ. Κισσάμου εντόπισε τον πρώτο δικαιούχο του λογαριασμού και -με δική του πρωτοβουλία- έλεγξε παράλληλα, εάν υπήρχαν αντίστοιχες απάτες στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Άλλες δύο απόπειρες απάτης στην Κίσσαμο

Έτσι, άρχισε να εντοπίζεται η δράση των αδίστακτων κακοποιών σε όλη τη χώρα πλην των μεγάλων αστικών κέντρων, με τη συσχέτιση και σταδιακή εξιχνίαση δεκάδων πανομοιότυπων περιστατικών, απάτης σε βάρος ηλικιωμένων, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

Το ίδιο χρονικό διάστημα, έγινε απόπειρα σε βάρος δύο ακόμα συνταξιούχων στην Κίσσαμο, που ωστόσο αντιλήφθηκαν τι συμβαίνει -αφού το Α.Τ. Κισάμου είχε εκδώσει ανακοίνωση προκειμένου να αποφευχθούν άλλες τέτοιες απόπειρες.

Διαφορετικοί λογαριασμοί από τους… money mulers

Στην πορεία της έρευνας διαπιστώνονταν πολλοί διαφορετικοί λογαριασμοί..
Χάρη στην αποφασιστικότητα του Διοικητή του ΑΤ Κισσάμου, η προανάκριση συνεχίστηκε και προέκυψε η ύπαρξη της εγκληματικής οργάνωσης.
Το Α.Τ. Κισσάμου, συγκέντρωσε όλους τους καταγγέλλοντες, ενημερώνοντας τα Αστυνομικά Τμήματα των περιοχών που έμεναν.
Το επόμενο στάδιο, ήταν η εξιχνίαση των δικαιούχων. Κάποιοι από αυτούς, χρησιμοποιούσαν τραπεζικούς λογαριασμούς, κάποιοι τα ΕΛΤΑ και κάποιοι τη Western Union.
Οι τελικοί αποδέκτες, δεν μπορούσαν να «κρυφτούν».

Από το Α.Τ. Κισσάμου παραγγέλθηκαν απολογίες στα κατά τόπους αρμόδια αστυνομικά τμήματα, προκειμένου να εξεταστούν οι κατηγορούμενοι – αποδέκτες των χρηματικών ποσών.
Αρκετοί από αυτούς ομολόγησαν τις πράξεις τους, αποδεχόμενοι ότι ενέργησαν κατόπιν εντολής είτε του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης, είτε των άμεσα συνεργών του.

Πώς «πιάστηκε» ο αρχηγός της συμμορίας

Αστυνομικοί του Α.Τ. Κισάμου αιτήθηκαν από τη Δ/νση των φυλακών που εκτίουν την ποινή τους ο «αρχηγός» και υπαρχηγός της σπείρας και ζήτησαν να πραγματοποιηθεί αιφνιδιαστικός έλεγχος στο κελί τους, πρωινές ώρες, αφού τότε είναι ανοικτές οι τράπεζες.
Κατά τη διάρκεια της εφόδου, εντοπίστηκαν τα κινητά των τελευταίων περιστατικών, τα οποία έκρυβε ο Αλβανικής καταγωγής συγκρατούμενός του.
Μάλιστα κατά τη διάρκεια της εφόδου, ο συγκρατούμενος, επιχείρησε να τα σπάσει, προκειμένου να καταστραφούν τα όποια στοιχεία θα τον συνέδεαν με τις απάτες.

Το κατηγορητήριο

Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει τη σύσταση και δράση εγκληματικής οργάνωσης και ξέπλυμα χρήματος (νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δράσεις) και απάτη.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Διοικητής του Α.Τ. Κισσάμου, ο οποίος θεώρησε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το έγκλημα σε βάρος ανυποψίαστων συνταξιούχων, όταν διαπίστωσε την απάτη, κατάφερε να διαλευκάνει την υπόθεση, βάζοντας τέλος στο χυδαίο έγκλημα, σε βάρος ηλικιωμένων, ευάλωτων ανθρώπων.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Πολύζου

Πηγή: ertnews.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis